Ontslag per sms, e-mail en Hyves rechtsgeldig

Martijn Hemminga Op 19 april 2010
Gem. leestijd < 1 minuut 2259x gelezen
Deel dit artikel:

Werkgevers mogen medewerkers ontslaan per sms, e-mail, chat of social network in Nederland. Volgens accountants- en advieskantoor Gibo Groep is dit rechtsgeldig omdat de wet niet voorschrijft hóe een werkgever iemand moet of mag ontslaan. Een digitaal bericht in dus principe rechtsgeldig.

Kanttekening
Wel wordt er een kanttekening gemaakt door Gibo Groep: de werkgever moet kunnen aantonen dat de betreffende werknemer het ontslag daadwerkelijk ontvangen heeft. Bovendien is het voor een werkgever van belang om een ontslag te formaliseren aan de hand van een al dan niet aangetekende brief. Daarnaast moet een werkgever het ontslag motiveren en is hij gehouden aan de morele regels van goed werkgeverschap. Alleen een digitaal bericht is dus waarschijnlijk niet voldoende voor de rechter.

Ontslagen via Facebook
Eind maart van dit jaar werd de Britse scholier Chelsea Taylor (16), werkzaam voor café Cookies in Leigh bij Manchester, via Facebook ontslagen. Ze verloor haar baan omdat ze een bankbiljet van tien pond verloor, terwijl ze erop uit was gestuurd om biscuits voor haar collega’s te gaan kopen. Haar leidinggevende Elaine Sutton stuurde een bericht vol spelfouten naar de publiek toegankelijke Facebook-pagina van het meisje om haar te vertellen dat ze niet meer terug hoefde te komen.
Bronnen: NU.nl | Automatiseringgids

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners