Ook NXP neemt recruitment niet serieus

Bas van de Haterd Op 19 augustus 2015
Gem. leestijd 4 min 91x gelezen
Deel dit artikel:

High tech bedrijven klagen steen en been over het gebrek aan goede technici. Naast ASML is ook NXP zo’n organisatie. Net als ASML is het een afsplitsing van Philips, NXP is de semiconductor tak die jaren geleden is verkocht. Een wereldwijd concern met roots, en veel werknemers, in Nederland. Tijd om te kijken of NXP het beter doet dan ASML als het gaat om hun wervingssite.

Screen Shot 2015-08-13 at 21.46.46

Homepage

Het begin is al niet goed. Werkenbijnxp.nl komt nergens uit en is nog vrij. De recruitment homepage is, net als die van ASML, niet echt behulpzaam. Alles is, net als bij ASML, in het Engels. Geen interesse in de Nederlandse kandidaat dus. Dat terwijl er op het moment van schrijven van dit stuk 47 vacatures in Nederland open staan, waarvan 33 in het moeilijk te vervullen R&D werkveld. Je zou denken dat elke kandidaat uit Google welkom is, maar blijkbaar denkt men daar anders over bij NXP.

Screen Shot 2015-08-13 at 22.16.44Weet je wat misschien nog wel het meest bizarre is? Het lijkt er wel op of deze Nederlandse trots zich er voor schaamt Nederlands te zijn. Je kan allerlei regio’s selecteren, ook Duitsland en Oostenrijk, maar geen Nederland. Ook qua taal geen Nederlands, wat dus geen positief effect zal hebben op de duizenden Google searches van potentiële kandidaten uit Nederland.

Informatie

Screen Shot 2015-08-13 at 22.11.54Over de basisinformatie die elke recruitmentsite moet hebben, namelijk iets over de arbeidsvoorwaarden en de sollicitatie-procedure, kunnen we kort zijn. Die is niet te vinden.

Wel heeft men, als je goed zoekt, een leuke visual gemaakt van het carrière pad dat je bij NXP kan volgen. Tenminste, de paden in de verschillende richtingen. Niet heel helder, is even goed zoeken hoe het in elkaar zit, maar dat is iets dat techneuten denk ik wel kunnen waarderen.

 

Vacatures

Het moment dat ik op ‘vie job openings’ klik krijg ik deze site.

Screen Shot 2015-08-13 at 22.16.05

 

Serieus, geen grapje. Alle look-en-feel is weg. Niets is meer te vinden. Het is allemaal door de WC gespoeld. Maar het wordt nog erger. Hier kan ik wel Nederlands als taal kiezen. Vervolgens een vacature in Nederland en daar krijg ik ook de optie om de taal van de vacature te kiezen. Wederom kies ik Nederlands en de vacature ziet er als volgt uit.

Screen Shot 2015-08-13 at 22.38.55

 

Als ik hier de taal omzet naar Engels is er ineens wel tekst. Overigens is niet bij elke functie de optie om hem in een andere taal te openen, maar de functies die ik in het Nederlands geopend heb… waren leeg.

Screen Shot 2015-08-13 at 22.42.02Als ik ga solliciteren krijg ik een scherm met een statusbalk waar ik niet blij van wordt. Het lijkt er op dat dit een lange zit gaat worden om te solliciteren. Niet iets waar gewilde techneuten normaliter blij van worden.

Gelukkig valt het nog mee, want na upload van mijn CV krijg ik wel feedback wat eruit is gehaald. Dus er zit een vorm van CV extractie achter, hoewel deze voor het eerst bijvoorbeeld niet mijn land eruit weet te halen.

Daarna wordt het solliciteren er niet beter op. Ik solliciteer op een functie (software engineer) en krijg de vraag op wat voor soort ervaringsniveau ik wil werken. Volgens mij gaf ik dat aan met de selectie van de functie. Ook vraagt men me welk opleidingsniveau ik heb (staat in mijn CV natuurlijk) en het meest bijzondere is dat ik heel specifiek moet aangeven hoe ik over deze functie heb gehoord. En niet enkel in een pull down, maar ook met specifieke details (open tekst veld).

Tot slot mag ik nog aanvullende documenten erbij doen. Ik haak hier maar af, straks denken ze nog dat ik serieus wil werken bij een bedrijf dat zijn werving zo slecht op orde heeft.

Mobiel

Mobiel is de site niet toegankelijk. Niet responsive en zelfs niet zoals ASML een hele beperkte mobiele site. Voor een technologiebedrijf is dit toch wel heel slecht.

Conclusie

Ook NXP neemt Nederlandse kandidaten niet serieus. Ik kan het niet anders zeggen. Natuurlijk moet men daar Engels kunnen, maar dat wil niet zeggen dat je geen Nederlandse site moet hebben. Zeker als je wel sites hebt in het Koreaans en Chinees. Je mag best trots zijn op je Nederlandse achtergrond volgens mij. En als je zoveel moeilijk vervulbare vacatures hebt, in Nederland, zou ik eens beginnen met een Nederlandstalige recruitmentsite. Nederlandse vacatures, die ook in Google vindbaar zijn.

Maar de hele site is natuurlijk niet veel soeps. Niets over de procedure, niets over de arbeidsvoorwaarden, gewoon niets.

Het zoeken en presenteren van vacatures is een systeem dat ze eruit spuwt, maar aan de kandidaat is niet gedacht. Net als bij ASML is het proces niet kandidaat-centrisch.

Ook NXP krijgt van mij een 3 voor zijn wervingssite en ook bij NXP kan ik me goed indenken dat ze die gewilde kandidaten niet kunnen vinden als je zo weinig interesse in ze toont. Elke techneut bekijkt eerst je website voor hij overweegt te solliciteren, het liefst mobiel. Dat dit bedrijf tot de top van de technologische ‘foodchain’ behoort kan geen kandidaat aan deze site aflezen.

Wil je leren van de top op het gebied van recruitmentsites? Kom op 7 oktober naar Digitaal-Werven. Met onder andere Roos van Vugt, die vijf jaar geleden met WerkenbijDeloitte de nieuwe standaard neerzette als het gaat om corporate recruitmentsites.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners