Ook schoolverlaters met diploma vaker werkloos

Martijn Hemminga Op 28 juli 2010
Gem. leestijd < 1 minuut 1962x gelezen
Deel dit artikel:

Ook schoolverlaters met een diploma vinden moeilijker werk, nu het economisch tegenzit. De werkloosheid onder deze groep is vorig jaar opgelopen tot 6,4 procent, tegen 4,5 procent in 2008 blijkt uit het jaarlijks onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Vooral jongeren die economie hebben gestudeerd op mbo- of hbo-niveau, vinden moeilijk een passende baan. In de gezondheidszorg is het op elk niveau – mbo, hbo en universitair – het gemakkelijkst een baan te vinden die bij de opleiding past.

Werkloos
De werkloosheid onder schoolverlaters van de voltijds opleiding aan het mbo verdubbelde van 5 tot 10 procent. Van de jongeren die deze opleiding op het laagste niveau (1) afrondden, was eind vorig jaar zelfs 30 procent werkloos. Voor de arbeidsmarkt geldt dat niet als een officieel diploma. Onder schoolverlaters met een diploma mbo-bbl (het leer-en-werktraject) steeg de werkloosheid van 1 naar 3 procent. Zij vinden makkelijker een baan dan afgestudeerden van hbo of universiteit, van wie respectievelijk 6 en 5 procent nog geen baan had gevonden.

Onderzoek
Het ROA heeft voor het onderzoek jongeren ondervraagd die in het schooljaar 2007/2008 hun diploma behaalden. Het onderzoek beslaat de volle breedte van het onderwijs, van vmbo tot universitair. Het is de eerste groep schoolverlaters die is onderzocht sinds het uitbreken van de economische crisis.
Bron: Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA)

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners