Praten over salaris nog steeds taboe

Anja van Kemenade Op 04 augustus 2011
Gem. leestijd 2 min 1928x gelezen
Deel dit artikel:

Praten over salaris nog steeds taboeVoor de meeste Europese werknemers is het praten over salaris nog steeds een taboe. Uit het onderzoek van de Europese vacaturesite StepStone blijkt dat tweederde van de Nederlanders niet praat over hun inkomen. Veertienduizend werknemers in acht Europese landen namen deel aan het onderzoek.

32% van de respondenten bevestigen dat zij met niemand over hun salaris praten en 30% bespreekt dit alleen met vrienden en familie. Een kwart van de respondenten geven aan hun salaris open met iedereen te bespreken.

Internationale verschillen

Er zijn een aantal interessante verschillen te zien tussen de onderzochte landen. In Duitsland blijkt slechts 16% van de respondenten met iedereen te praten over hun salaris. Dit ligt ver onder het Europese gemiddelde. België en Nederland liggen iets boven het Europese gemiddelde; in beide landen zegt 28% van de respondenten dat zij openlijk spreken over geld.

Praten over salaris heeft voordelen

Als salaris iets meer bespreekbaar zou zijn, hebben werknemers een beter idee van hoeveel zij waard zijn. In salaris gesprekken kunnen zij dan bijpassend salaris vragen en doen zichzelf dan niet te kort.

Verrassende resultaten

Uit het onderzoek komen ook een aantal verrassende resultaten. Zo blijkt dat 42% van de werknemers uit Frankrijk erg openhartig over hun salaris praten. De Oostenrijkse werknemers daarentegen laten een hele andere kant zien. Hier blijkt dat 60% van de respondenten met niemand over hun salaris spreken, ook niet met vrienden of familie.

Bron: Stepstone (www.stepstone.nl)Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners