Rabobank wederom meest favoriete werkgever

Martijn Hemminga Op 22 februari 2011
Gem. leestijd 2 min 2788x gelezen
Deel dit artikel:

Rabobank wederom meest favoriete werkgeverOok in 2010 was Rabobank de meest favoriete werkgever van Nederland. Ten opzichte van 2009 wisselen Shell en Philips binnen de top drie van plek: Shell zakt van de tweede naar de derde positie, Philips staat nu op nummer twee. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) van Intelligence Group.

Weinig veranderingen in top tien

In de top tien zijn weinig grote veranderingen. Philips en Shell wisselen van positie. Terug in de top tien is KPN, die vanaf de dertiende plaats in 2009 nu op een achtste positie staat. De opmars van KPN gaat ten koste van de Nederlandse Spoorwegen. Zij zakken van plaats negen naar een vijftiende plek. Een andere interessante stijger in de top twintig is Heineken, die tien plaatsen omhoog schiet naar nummer veertien.

Top 20 favoriete werkgevers

Werkgever 2010 2009
Rabobank 1 1
Philips 2 3
Shell 3 2
ING 4 5
KLM 5 6
Politie 6 4
Defensie 7 7
KPN 8 13
Het Rijk 9 8
ABN AMRO 10 10
Belastingdienst 11 11
Albert Heijn 12 14
Google 13 16
Heineken 14 24
Nederlandse Spoorwegen 15 9
Unilever 16 12
Rijkswaterstaat 17 15
Brandweer 18 17
GGZ 19 18
Microsoft 20 19

Populariteit overheidswerkgevers dalende

Verschillende overheidsinstellingen zijn beduidend minder populair dan een jaar geleden. Binnen de top tien zakt de Politie twee plaatsen en Het Rijk één plek. De besprekingen over mogelijke bezuinigingen lijken hier geen goed te hebben gedaan. Ook buiten de top tien zijn grote dalers te zien, de Koninklijke Landmacht en De Rechtspraak zijn beiden uit de top vijftig verdwenen (de gehele top 50 is te bekijken op www.intelligence-group.nl/favoriete-werkgevers).

Ook verschillende gemeenten en provincies zakken flink in de lijst, zoals de gemeenten Delft, Nijmegen, Tilburg en Breda en de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Overijssel, Drenthe, Gelderland en Utrecht. Bureau Jeugdzorg is als werkgever een uitzondering en meer favoriet dan in 2009. Zij is met elf plaatsen gestegen naar een 33e plek.

Opvallende stijgers en dalers

Naast Bureau Jeugdzorg stijgen binnen de top vijftig ook het AMC (van 43 naar 32), Google, DSM en TNT, naar respectievelijk de dertiende, tweeëntwintigste en drieëntwintigste positie. Opvallende dalers in de top vijftig zijn verder Unilever (van 12 naar 16) IBM (van 21 naar 24) en IKEA (van 22 naar 25).

Technische verantwoording

De cijfers in dit bericht zijn afkomstig van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group uitgevoerd in 2009 en 2010. Aan respondenten die behoren tot de beroepsbevolking van Nederland (ruim 15.000 respondenten per jaar) is de open vraag voorgelegd bij welke werkgever(s) zij het liefst zouden willen werken. Respondenten kunnen maximaal twee werkgevers noemen.

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners