Recruiters horen bij hardst getroffenen in huidige coronacrisis

Heel erg verrassend is het misschien niet, maar het zijn juist recruiters die in de huidige coronacrisis hard blijken te worden getroffen. Is daar misschien ook nog een positieve noot in te ontwarren?

Peter Boerman Op 06 april 2020
Gem. leestijd 3 min 2621x gelezen
Deel dit artikel:
Recruiters horen bij hardst getroffenen in huidige coronacrisis

Weinig beroepen zo conjunctuurgevoelig als dat van de recruiter. In goede tijden zijn ze niet aan te slepen, in slechte tijden – met name als de neergang net inzet – weten organisaties bijna niet hoe snel ze weer van ze af moeten komen. Als organisaties vacaturestops instellen, zijn recruiters de eersten die dat merken, en valt meestal een zorgvuldige opgebouwde strategie – vaak voor langere tijd – weer volledig stil.

Als organisaties vacaturestops instellen, zijn recruiters de eersten die dat merken.

In Nederland is er moeilijk zicht op te krijgen hoe groot de schade momenteel precies is. Mogelijk valt het tot nu toe mee, mede omdat bedrijven dankzij de NOW-regeling respijt hebben gekregen en er ook nog steeds bedrijven zijn die doorwerven. In de Verenigde Staten, waar in twee weken het absolute recordaantal van bijna 10 miljoen mensen (!) een werkloosheidsuitkering aanvroeg, is dat evenwel behoorlijk anders.

Het slagveld is groot

En recruiters horen daarbij tot de hardst getroffenen, zo meldden diverse bronnen. Met name in Silicon Valley lijkt het slagveld groot en zijn veel bedrijven vrijwel meteen tot een hiring freeze overgegaan. Dat treft bijvoorbeeld ook start-ups in de recruitmentbranche zelf, zoals ZipRecruiter, dat al zo’n 400 mensen heeft moeten laten gaan, bijna 40 procent van het personeelsbestand. Ook Triplebyte, bekend van zijn codeertesten en vorig jaar nog goed voor een investering van 35 miljoen dollar, valt in deze categorie. Net als zzp-platform Wonolo en Jobcase, dat weliswaar in Boston opereert, maar vorig jaar nog wel juist een van de grootste groeiers was in personeel.

ZipRecruiter heeft al zo’n 400 mensen moeten laten gaan, bijna 40 procent van het personeelsbestand.

Een bekende in Nederland is ook Textio, een bedrijf in Seattle dat A.I.-gestuurd onder meer vacatureteksten verbetert, maar nu ook moeilijke tijden voorziet en afscheid neemt van zo’n 30 mensen, ongeveer 20 procent van het totale personeelsbestand. Een pijnlijke beslissing, zei oprichter en ceo Kieran Snyder hierover tegen GeekWire. ‘Hoe kan het iets anders zijn dan pijnlijk?’ En dat slechts luttele dagen later dan de introductie van nieuwe features om leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten aan te tonen. Maar wie de ontslagenen alsnog in dienst neemt, zal daar zeer gelukkig mee zijn, aldus Snyder, in een openhartige serie tweets.

En dat na jaren onverzadigbare honger

Maar de grootste klappen betreffen dus de recruiters in functie, zo tekent bijvoorbeeld Protocol op. ‘Na jarenlange harde strijd en een onverzadigbare honger naar techtalent, zien recruiters zich nu ineens geconfronteerd met massaontslagen.’ Zo is er het verhaal van recruiter Cassie Chao, die bij toerismestart-up Sonder de enige van het 5-koppige recruitmentteam was die gespaard bleef bij een ontslagronde van 400 mensen. Geen ander team in het voltallige bedrijf werd zo hard geraakt als het recruitmentteam, aldus Chao. ‘Het is pijnlijk.’

‘In slechts een paar weken is járen van banengroei compleet weggevaagd.’

Ook van andere organisaties zijn soortgelijke verhalen te noteren. Een gespecialiseerd bedrijf als de in Los Angeles gevestigde tech-headhunter Ejento schijnt zelfs helemaal stil te liggen. Julia Pollak, arbeidseconoom bij jobboard ZipRecruiter, denkt dat de schok nog maanden te voelen zal zijn. ‘In slechts een paar weken is járen van banengroei compleet weggevaagd. Voor een directeur talent recruitment zal de komende maanden weinig werk zijn, verwacht ik.’

Een positieve noot

Al sluit het artikel nog wel af met een positieve noot. Cassie Chao deed namelijk wat elke goede recruiter doet: na de ontslagen in haar eigen team vroeg ze aan haar LinkedIn-netwerk of zij konden helpen haar voormalig collega’s aan een nieuwe baan of klus te helpen. En binnen een paar dagen waren er al recruiters van Amazon, Facebook, DoorDash en enkele andere organisaties die daartoe bereid bleken.

‘Ze zullen straks een heel, heel belangrijke taak hebben. Er ligt een enorme kans in deze industrie.’

Ook elders is te zien dat de markt niet alleen opdroogt, maar ook verschuift. In bijvoorbeeld bezorgingsdiensten en cybersecurity is momenteel bijvoorbeeld nog veel werk te vinden. En je ziet ook dat slimme recruiters daar ook weer handig op inspelen. Zoals met de ‘ontslagenlijst‘ die recruitmentbedrijf Drafted heeft opgezet, waar headhunters die nog wel werven inmiddels gretig gebruik van maken. Zo zie je maar: zolang recruiters kansen blijven zien en elkaar helpen waar het kan, blijven ze volop bezig. En dat geeft ze na de crisis mogelijk ook weer een voorsprong, stelt Pollak. ‘Ze zullen straks een heel, heel belangrijke taak hebben. Er ligt een enorme kans in deze industrie, al zullen ze daarop nu een paar maanden stil moeten zitten wachten.’

Lees ook

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners