Recruitmentsite ErasmusMC kan een likje verf gebruiken

Bas van de Haterd Op 02 september 2015
Gem. leestijd 4 min 72x gelezen
Deel dit artikel:

De recruitmentsite van het VUmc is een voorbeeld voor velen. Eens kijken of de Rotterdamse tegenhanger het ErasmusMC het er ook goed van af brengt. Het begint in ieder geval positief dat werkenbijerasmusmc.nl gewoon op hun wervingssite uitkomt, ondanks dat ze deze in hun gewone site hebben ondergebracht. Daar is dus iemand wakker geweest en dat doet me altijd goed.

Screen Shot 2015-08-27 at 22.28.03

 

Homepage

De homepage is een overzicht van alles dat er is te vinden. Dat is altijd een nadeel van het onderbrengen in je gewone site, je hebt veel minder ruimte qua menu’s en dergelijke. Daarmee is de homepage nogal vol en rommelig, kleine lettertypes zijn gebruikt, ik word er niet echt blij van.

Waar ik wel blij van wordt is de fotografie. In zoverre dat er heel duidelijk een diversiteit-uitstraling is. Een hoofddoek, iemand met een Aziatisch uiterlijk, er is nagedacht over de diversiteit aan doelgroepen, etnisch gezien. Ook staan er veel vrouwen en een enkele man op de foto’s, logisch in de zorg.

De post-it met vacatures geeft me een dubbel gevoel. Ik ben blij dat het de grootste en meest nadrukkelijke knop is. De post-it echter geeft me het gevoel dat het ‘er bij gedaan wordt’. Post-it’s gebruik je (ik tenminste) voor kleine, onbelangrijke boodschappen. Voor de baan die je leven veranderd zou ik een ander beeld gebruiken persoonlijk.

Informatie

In het overzicht staan twee duidelijke links naar arbeidsvoorwaarden en sollicitatie-procedure. Over beide is dus iets te vinden. Het proces is duidelijk uitgelegd in 5 stappen, waarvan de laatste je ‘eerste werkdag’ is. Jammer dat Erasmus niet aangeeft hoe snel je een reactie krijgt of met wie je gesprekken doorgaans zijn. Ze geven wel het doel aan van de gesprekken, dat beschouw ik als een second best.

Bij de arbeidsvoowaarden linkt men keurig, net als bij het VUmc, naar de CAO. Zoiets simpels dat zoveel partijen vergeten. Heel goed gedaan. Daaronder staat een hele reeks aan arbeidsvoorwaarden. De usability laat helaas veel te wensen over. Het is steeds weer terugklikken om naar iets anders te gaan. Inhoudelijk dus goed, maar de gebruiksvriendelijkheid is voor verbetering vatbaar.

Vacatures

De vacatures hebben allemaal een gezicht erbij. Standaard foto’s, maar ik kan het wel waarderen. Waarom sommige zo heel erg rood zijn weet ik dan even niet, maar misschien dat ik deze sector niet goed genoeg ken. Wat ik wel mis is wat informatie rondom de vacatures. Afdeling, dienstverband en sluitingsdatum zijn leuk. Maar ervaringsniveau en opleidingsniveau en natuurlijk een korte inhoud van de vacature zou ik graag ook terug willen zien komen.

Screen Shot 2015-08-27 at 22.59.15

 

Screen Shot 2015-08-27 at 23.01.46Waar ik van schrik bij de verfijnmogelijkheden is de categorie onbekend. Hebben ze bij het Erasmus functies die een onbekend vakgebied hebben? Dat is nog erger dan overig. Dat klinkt als een spookvacature!

Ook tijdelijk werk is volgens mij geen vakgebied, maar een dienstverband. Heel vreemd. Verder zit er nog wel wat ‘overlap’ tussen. Veel artsen opereren namelijk volgens mij, en dat is in een OK, maar dat is hier een andere categorie. Net zoals administratief en financieel hetzelfde is en dat vaak als ‘staf’ wordt aangeduid. Het is niet heel eenduidig als ik eerlijk ben.

Screen Shot 2015-08-27 at 23.01.32Ook laat het Erasmus een kans liggen als je geen vacature kan vinden. Je kan namelijk dan wel een RSS feed aanmaken (dat gebruikt bijna niemand meer), maar je krijgt geen uitnodiging voor een e-mail alert. Daar ligt een kans volgens mij.

Solliciteren

De vacature zelf is heel veel tekst, maar ik ben blij in die tekst bijvoorbeeld keurig het salaris vermeld te zien. Dat staat helaas niet in de samenvatting boven de vacature, maar wel in de tekst.

Wat me opvalt is de dubbele sollicitatie-mogelijkheid. Bovenin zit een ‘reageer’ knop (ik zou die solliciteer noemen), en onderin de tekst staat een zin

Je motivatiebrief met curriculum vitae kun je per e-mail sturen naar: vacatures.so@erasmusmc.nl onder vermelding van vacaturenummer

Onderin staat vervolgens geen knop meer. Dat vind ik vreemd en verwarrend. Zou die knop wel op de juiste plek uitkomen? Het formulier zit er niet afschrikwekkend uit. Gewoon je basis informatie en dan je CV toevoegen en je motivatiebrief.

Screen Shot 2015-08-27 at 23.09.39

 

Mobiel

De site is mobiel niet goed toegankelijk. Hij herkent op geen enkele manier dat ik met een mobiel op de site komt.

Conclusie

Inhoudelijk is er niet veel aan te merken op de site van het Erasmus. Hij is echter niet heel gebruiksvriendelijk en hij ziet er niet aantrekkelijk uit. De site van VUmc geeft een warm beeld, die van Erasmus een kil, klinisch gevoel. Bij VUmc heb je het idee dat het om mensen gaat, bij Erasmus krijg ik het gevoel dat het om regels, procedures en formulieren gaat. Of het zo is weet ik niet, maar dat is het gevoel dat de site me geeft.

Mijn advies aan het Erasmus: huur een goed designbureau in. Die zowel op grafisch als op usability design goed zijn en maak de site meteen responsive.

De site krijgt van mij een 6. Inhoudelijk is hij compleet. Hij functioneert. Het proces frustreert een sollicitant niet, maar hij wekt bij mij geen warm gevoel op.

Wil je leren van de top op het gebied van recruitmentsites? Kom op 7 oktober naar Digitaal-Werven. Met onder andere Roos van Vugt, die vijf jaar geleden met WerkenbijDeloitte de nieuwe standaard neerzette als het gaat om corporate recruitmentsites en Bol.com als winnaar van de beste ervaring 2014.

Tags:
Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners