Salaris vergelijken maakt ongelukkig

Martijn Hemminga Op 01 juni 2010
Gem. leestijd < 1 minuut 1386x gelezen
Deel dit artikel:

Mensen die hun eigen salaris met dat van familie en vrienden vergelijken zijn ongelukkiger dan zij die dit niet doen. Dat blijkt uit Europees onderzoek dat in Economic Journal is gepubliceerd. Maar liefst drie kwart van de respondenten zet graag zijn inkomen af tegen dat van anderen.

Hoe groter het belang is dat mensen hechten aan salarisvergelijkingen, hoe lager ze zichzelf plaatsen op een schaal van tevredenheid met het leven en levensstandaard. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen gemeten.

Opmerkelijk is dat de vergelijking van het inkomen met dat van collega’s veel minder pijnlijk is dan vergelijkingen met vrienden.

Armere landen
Mensen in armere landen toetsen hun salaris meer aan dat van anderen dan inwoners van meer welvarende landen. Ook binnen de landsgrenzen vergelijken armere mensen hun inkomen vaker dan rijkere mensen.
Bron: Economic Journal

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners