Ode aan de superhelden van recruitment: de recruiters voor bulkprofielen

Annelies Graafland Op 21 augustus 2018
Gem. leestijd 3 min 1931x gelezen
Deel dit artikel:
Ode aan de superhelden van recruitment: de recruiters voor bulkprofielen

In werving en selectie zijn niet de headhunters voor topprofielen de superhelden, maar juist degenen die dag in dag uit voor volume zorgen, stelt Annelies Graafland.

De afgelopen tijd sprak ik met verschillende vakgenoten over hun specialisme. Het viel me daarbij op dat de meesten het liefst praten over de meest ingewikkelde profielen, met de hoogste salarissen, en welke specifieke competenties en kennis je allemaal wel niet nodig hebt om die superschaarse mensen te vinden.

Juist bulkprofielen zijn vaak meest complex

Als ik bij Randstad kijk, valt mij daarentegen op dat dit soort ‘zware’ profielen zelden degene zijn waarvoor bloed, zweet en tranen vallen. De opdrachten waarbij vaak de grootste complexiteit – qua planning, searchen, binden en boeien – komt kijken draaien juist om de profielen die vaak makkelijk worden weggezet als ‘bulkprofielen’.

De ‘zware’ profielen zijn zelden degene waarvoor bloed, zweet en tranen vallen

Productiemedewerkers, verzorgenden, callcentermedewerkers, horecamedewerkers, verkoopmedewerkers, monteurs, operators. Ze zijn niet aan te slepen. En ondertussen weet niemand op de arbeidsmarkt meer waar ze vandaan gehaald moeten worden. Terwijl juist zulke profielen écht veelgevraagd zijn, veel vaker dan die ene topper. Zijn er echt zulke grote tekorten? Of weten we als recruiters gewoon niet meer weten waar deze mensen zich bevinden? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen…

De pool is morgen weer net zo snel leeg

Eén productiemedewerker vinden is één ding. Maar 20, 30 of 40? Dat is een heel ander vraagstuk. Met veel bewondering kijk ik naar de recruiters en intercedenten die dag in dag uit de meest creatieve methoden bedenken om deze mensen te vinden en te binden. Want een talentenpool lijkt snel opgebouwd. Maar de pool is morgen weer net zo snel leeg.

bulkprofielenDeze recruiters bepalen onze welvaart

Onze economie en onze welvaart hangen af van deze recruiters. Zijn er niet voldoende mensen aan het werk om te zorgen dat de melkpakken gevuld worden? Dan ontstaat morgen een tekort in de supermarktschappen. Zitten er te weinig mensen bij de klantenservice van de website waar Nederland zijn aankopen doet? Dan lopen de wachttijden (en daarmee de ergernis) behoorlijk op.

Een dagje meer of minder voor een vacature van een HR-directeur? Niemand die het merkt

In de huidige krappe arbeidsmarkt werken vele recruiters dag in dag uit door om zulke ergernissen te voorkomen. Deze recruiters zijn dan ook indirect de superhelden van de dagelijkse beslommering. Of dezelfde organisatie achter de website waar Nederland zijn online aankopen doet een dagje meer of minder moet doen met een nieuwe HR-directeur? Dat zullen wij niet merken.

Erken deze talenten

De complexiteit van deze ‘bulkprofielen’ zit niet alleen in het grote volume dat benodigd is. De complexiteit van de werving zit hem vooral in de erkenning van de speciale talenten van deze kandidaten. In de juiste en tijdige inzet van deze talenten. En dan blijft er ook nog de zaak van het contact onderhouden en deze groep kandidaten weten te binden aan de klant. En als klap op de vuurpijl: de klant duidelijk maken dat ook op dit niveau geen schapen met vijf poten rondlopen.

De complexiteit van ‘bulkprofielen’ zit niet alleen in het grote volume dat benodigd is

Gisteren nog zag ik een aanvraag voor een operator, beschikkend over alle papieren, en die wanneer nodig zowel technische, leidinggevende als administratieve werkzaamheden kon oppakken. Het is slechts een voorbeeld. In praktijk komen dergelijke vragen dagelijks voor.

superheldenDit zijn de ware superhelden

Kortom, de superhelden van recruitment zitten volgens mij niet op de executive profielen, of op de schaarse IT- en engineering-profielen. Mijn helden van recruitment zijn juist dagelijks keihard aan het werk om ervoor te zorgen dat de basis goed staat. Dat de economie draaiende blijft. En dat de welvaart groeit. Het gaat om de recruiter die zorgt dat de belangrijkste en grootste groep arbeidsplaatsen dag in dag uit gevuld wordt. Hulde aan hen!

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, projectmanager recruitment bij Randstad.

Lees haar eerdere blogs:

Of lees hier alles van Annelies.

 

Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners