Vacatureteksten voor veel verbetering vatbaar

Bas van de Haterd Op 04 oktober 2017
Gem. leestijd 2 min 190x gelezen
Deel dit artikel:

vacatureEerder schreef ik hier al over de verbeteringen die de opmaak van een vacaturetekst kan gebruiken. Veel informatie is beschikbaar, veel teksten zijn ver onder de maat. Nu blijkt uit onderzoek van Digitaal-Werven in samenwerking met de VacatureVerbeteraar dat ook de inhoud nog voor veel verbetering vatbaar is.

De gemiddelde Nederlandse vacaturetekst bevat namelijk weinig informatie die voor de doelgroep relevant is. Zo staat in ruim drie kwart van de vacatures niets over flexibiliteit in werktijden of thuiswerken, noch iets over een pensioenregeling of vakantiedagen. Zelfs een salarisindicatie mist in twee derde van de teksten, blijkt uit het onderzoek van VacatureVerbeteraar en Digitaal-Werven onder vacatures van de ruim 450 bekendste organisaties van Nederland

Vacatureteksten in Nederland zijn volgens het onderzoek nog steeds erg geschreven vanuit de wensen van de werkgever, nauwelijks vanuit de wensen van de potentiële sollicitant. Zo beschrijft 98 procent van de vacatures wel welke competenties voor de functie nodig zijn, en een even groot deel noemt ook de taken en / of verantwoordelijkheden die de nieuwe medewerker meekrijgt.

Over veel andere relevante aspecten wordt veel minder geschreven. Zo bevat een meerderheid van de vacatures (54%) geen informatie over de opleidings- of doorgroeimogelijkheden bij een werkgever en meldt ruim een derde (36%) niets over het aantal uur dat de functie inhoudt, of dat het om een full-time of part-time functie gaat. Het minste informatie hebben Nederlandse vacatureteksten over de arbeidsvoorwaarden op mobiliteitsgebied: slechts 12 procent meldt iets over een treinabonnement, fiets of auto van de zaak.

In vergelijking met 2016 is er wel een kleine verbetering zichtbaar op bijna elk gebied. Alle onderdelen, behalve de sluitingstermijn en het gewenste karakter, worden net iets vaker vermeld.

Employer branding

Veel organisaties hebben hun mond vol van employer branding en arbeidsmarktcommunicatie, maar vergeten dat de meeste sollicitanten alleen een vacature lezen en eventueel als die ze aanspreekt zich pas in de organisatie gaan verdiepen. De vacaturetekst, en de opmaak ook overigens, is één van de belangrijkste onderdelen van werving, maar krijgt nauwelijks aandacht bij de meeste organisaties. Een goede tekst is niet zo sexy als een mooie campagne, maar 100 keer effectiever. Je vacaturetekst is net zo goed employer branding als de plaatjes en filmpjes die je maakt.

Digitaal-Werven

Het onderzoek is gedaan in het kader van Digitaal-Werven. Op 2 november in Utrecht zal dit onderzoek gepresenteerd worden, in een programma vol (inter)nationale topsprekers. Check hier het hele programma.

 

 

 

Tags:
Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners