Vooruitzichten arbeidsmarkt steeds zonniger

Martijn Hemminga Op 03 november 2010
Gem. leestijd 2 min 2271x gelezen
Deel dit artikel:

Vooruitzichten arbeidsmarkt steeds zonnigerDe arbeidsmarkt is in oktober verder herstelt. Na de eerste opleving in de industrie lijkt de krimp van de werkgelegenheid nu ook in de dienstverlenende sectoren voorbij. Daar 80% van de banen in Nederland in de dienstensector zit, heeft dit een positief effect op de totale economie aldus de ABU.

Vraag naar uitzendkrachten

De vraag naar uitzendkrachten trekt al maanden internationaal aan, maar richtte zich tot nu toe vooral op branches waar goederen worden gemaakt, zoals de industrie en techniek. In de voor Nederland veel belangrijkere dienstensectoren nam de behoefte aan tijdelijk personeel in de afgelopen maanden nog steeds af.

Stabilisering

De ABU zag in de periode van begin september tot begin oktober echter een stabilisering in de vraag naar uitzendkrachten vanuit de administratieve sectoren. Daarmee kwam er een einde aan een periode van bijna drie jaar van krimp in de vraag naar juristen, boekhouders, secretaresses en ander kantoorpersoneel. Dat is goed nieuws, want de dienstverleners verzorgen bijna 80 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland en vormen samen bijna driekwart van de Nederlandse economie.

Het past ook in het normale beeld na een recessie, stelde hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer. ,,De vraag naar personeel neemt na een recessie altijd het eerst toe in de industrie, omdat die profiteert van de opleving van de internationale handel. Als het herstel aanhoudt, volgen een paar maanden daarna de andere sectoren”, legde hij uit.

Brunel ziet markt eindelijk weer groeien

Detacheringsbedrijf Brunel zag de markt in Nederland in oktober voor het eerst in lange tijd weer groeien. Het herstel is nog wel fragiel, nuanceert het bedrijf. Brunel plaatst hoogopgeleid personeel voor langere tijd bij bedrijven. In het buitenland richt het zich vooral op ingenieurs, maar in Nederland levert het bedrijf ook personeel aan dienstverleners, zoals financiële instellingen.

Vorige week spraken ook de grootste uitzendondernemingen van Nederland, Randstad en USG People, weer van herstel op de thuismarkt. USG, moederbedrijf van uitzenders Start en Unique, zag de omzet in september weer groeien. Langzaam komen de administratieve banen er weer bijen USG ziet nu ook de vraag naar ingenieurs en ICT’ers toenemen.’

De toegenomen vraag naar uitzendkrachten belooft volgens de deskundigen een verdere daling van de werkloosheid, die al lager ligt dan in veel andere Europese landen. ,,De ervaring leert dat de stijging van het aantal uitzenduren zes tot negen maanden vooruitloopt op de verbetering van de totale werkgelegenheid.

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners