Vraag naar ICT’ers met 19 procent gestegen

Martijn Hemminga Op 08 augustus 2013
Gem. leestijd 2 min 4389x gelezen
Deel dit artikel:

Het aantal vacatures* is in de periode mei – juli 2013 met 4,7% gedaald ten opzichte van een jaar ervoor. Een opvallend grote daler is de beroepsklasse Gezondheidszorg (- 21%), terwijl ICT weer stijgt, met 19%. Dit blijkt uit cijfers van Jobfeed, de monitoringtool voor de arbeidsmarkt met de grootste online database van Nederlandse vacatures.

Daling Gezondheidszorg en Beleid & Bestuur

De tabel hieronder toont de 10 grootste beroepsklassen met de procentuele verandering in het aantal vacatures ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal vacatures in de gezondheidszorg is met maar liefst 21% gedaald ten opzichte van een jaar ervoor. Ook de categorie beleid en bestuur toont een flinke daling (-13%).

Beroepsklasse

% verandering

ICT

19,3%

Verkoop en handel

-9,9%

Administratie en klantenservice

-10,1%

Engineering

7,7%

Gezondheidszorg en welzijn

-21,4%

Installatie, reparatie en onderhoud

-11,4%

Productie

-5,7%

Bouw en delfstoffenwinning

-1,5%

Beleid en bestuur

-13,2%

Verzekeringen   en financiën

-2,9%

Top 10 grootste beroepsklassen, met de procentuele verandering tussen mei ‘13 t/m juli ‘13 en een jaar ervoor. Bron: Jobfeed

25% van alle ICT-vacatures in Noord-Holland

Hoewel het totaal aantal vacatures is gedaald, tonen toch twee beroepsklassen uit de top 10 een stijging. ICT groeit met 19% ten opzichte van het jaar ervoor. De andere stijger is Engineering met acht procent.

In welke provincie de vacatures zich bevinden, is te zien in de grafieken hieronder. Maar liefst een kwart van alle ICT vacatures is te vinden in Noord-Holland. Ook de provincies Zuid-Holland (23%), Utrecht (16%) en Brabant (15%) hebben een grote vraag naar ICT-personeel.

Marktaandeel ict en engineering

Marktaandeel vacatures per provincie in de beroepsklassen ICT en Engineering over de periode mei-juli 2013. Bron: Jobfeed

Stijgende vraag naar Engineers in Zuid-Holland

De meeste Engineering-vacatures zijn te vinden in Zuid-Holland (24%) gevolgd door Brabant (19%), Noord-Holland (14%) en Gelderland (13%). Ten opzichte van vorig jaar is het marktaandeel van Brabant en Gelderland licht gedaald, terwijl het aantal vacatures voor Engineers in Zuid-Holland (9%) en Noord-Holland (6%) is gestegen.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel job-boards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige CV parsing en semantic search & match oplossingen.

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners