Werken bij het UWV: helemaal zo gek nog niet

Bas van de Haterd Op 03 december 2014
Gem. leestijd 5 min 117x gelezen
Deel dit artikel:

Het UWV is alom bekend in Nederland. Het is de organisatie verantwoordelijk voor onze uitkeringen en werklozen, zogezegd. Het is ook een van de grootste organisaties van Nederland. Met 16.500 medewerkers is het de 12e organisatie qua aantal werknemers in Nederland! Aangezien er ook heel veel over te doen is, is het verloop er vast ook hoog. Dat er veel klachten zijn over werk.nl is bekend, maar zouden ze hun eigen werving wel op orde hebben? Tijd voor review.

Schermafbeelding 2014-11-27 om 17.49.55

Homepage

Het is even zoeken. Want het is niet makkelijk om bij ‘werken bij UWV’ te komen. De URL werkenbijuwv.nl werkt niet. Via de UWV site is het zoeken geblazen. De eerste aanblik is echter niet verkeerd.

Hoewel de homepage niet meteen een duidelijke call to action heeft, staan er wel meteen ‘beschikbare vacatures’ klaar. Een acceptabele tweede keus. Bovenin is een menu structuur gemaakt op het soort werk. Dat spreekt mij wel aan. Alleen snap ik dan de categorie vacatures niet helemaal, want het idee is toch dat je nu gaat zoeken binnen de functie-gbieden?

Schermafbeelding 2014-11-27 om 17.50.17Wat me verder aanspreekt is dat het één van de weinige sites is waar meteen ook een referentie naar freelancers wordt gemaakt. Inhuur externen. Helaas is een klik hierop een grote deceptie. Ten eerste omdat men stelt dat men eigenlijk niets meer met externen wil doen tenzij het niet anders kan. Dus je bent laatste keus als externe. En ten tweede omdat je vervolgens weer naar een andere, niet geïntegreerde site, moet. Dus leuk idee, goed bedacht, uitvoering voor verbetering vatbaar.

Verder is er nog een congres voor co-assistenten te vinden. Eerst begrijp ik die link niet helemaal, maar er is blijkbaar een maatschappelijk probleem en blijkbaar heeft het UWV hier een rol om artsen bekend te maken met de gevolgen van hun diagnoses voor de arbeidsmarkt. Sociaal-medisch noemt men dit. Interessant dat men zo’n congres dan op de homepage promoot. Kan ik respect voor hebben.

Vakgebieden

Bovenin staan de verschillende vakgebieden omschreven die het UWV heeft. Erg goed moet ik zeggen. Ze geven een heldere inkijk in het werk van de UWV’er. Steeds volgens een vast stramien. Ons vakgebied, onze klant, jouw rol, jouw perspectief. Heldere opsomming. Onderaan staan nog een aantal korte, concrete functies of rollen die er binnen het vakgebied vervuld worden. Ook staan op twee verschillende plekken, meteen in het begin en aan het eind van de pagina, de gerelateerde vacatures. Er zijn er nu weinig open, dus bij veel vakgebieden staat er niets open. Echter, de opbouw kan ik erg waarderen.

Traineeships en stages

Overal is ook no de knop ‘traineeships en stages’ te vinden. Helaas is dit een pagina die je totaal niet helpt. Een heel klein beetje informatie, een stelling dat ook alle open sollicitaties voor stages in behandeling worden genomen, maar nergens een link waar je die heen zou moeten sturen. Ook is er een traineeship staat er, maar hoe je daarvoor in aanmerking komt blijft volkomen duister. Een pagina waar je erg weinig aan hebt als ik eerlijk ben.

Informatie

Niet heel goed vindbaar, maar wel op de site, is de informatie over de sollicitatie-procedure. De informatie op zich is goed en helder. De procedure komt mij wat oubollig over. Men heeft 2 tot 3 weken na het sluiten van de reactietermijn nodig om te reageren. Daarnaast viel deze zin me op: Als je motivatie en cv genoeg raakvlakken hebben met de vacature, nodigen we je graag uit voor een eerste gesprek en doen we je schriftelijk een voorstel voor een datum en tijd. 

Een schriftelijke reactie. Ik hoop per e-mail toch? Of zou het nog per post gaan?

Over de arbeidsvoorwaarden is niets te  vinden.

Collega’s die aan het woord komen, dat zijn er vier, met enkel een quote en een foto. Wel moet ik zeggen dat de authenticiteit er van af springt. Het zijn, bot gezegd, zeker geen modellen en ik denk zelfs dat er geen professionele fotograaf aan te pas is gekomen. Ergens kan ik dat wel waarderen moet ik eerlijk zeggen. Ze proberen het niet mooier te maken dan het is. Ik voel me daar wel toe aangetrokken.

Vacatures

Ik bekijk de functie Manager Ontwikkeling en Ontwerp Digitale Dienstverlening. En ik moet zeggen: ik kan er niet zo heel veel op aanmerken. Sollicitatieknop boven en onder. Erbij vermeld dat dit formulier geoptimaliseerd is voor de desktop. Hoewel het dus niet goed mobiel toegankelijk is, zijn ze zich er in ieder geval van bewust.

Een stukje wat ga je doen. Een duidelijk omschrijving van het werkveld binnen het UWV. Een doelstelling: “Van een voldoende naar een uitstekende dienstverlening op het digitale kanaal in 2017”. Toegegeven, de huidige dienstverlening een voldoende noemen zou menig werkloze het waarschijnlijk niet mee eens zijn, maar toch. Ook een heldere termijn, want dan weet je dus dat je twee jaar hebt om echt iets neer te zetten. Dat lijkt me realistisch als ik eerlijk ben.

Ook in de vacature het salaris. Heel goed. En een e-mail adres voor meer inhoudelijke vragen. Met het nadrukkelijke verzoek wel via de sollicitatielink te solliciteren. Dan staan er nog gerelateerde vacatures bij. Ik moet zeggen: gewoon goed over nagedacht.

Het enige kritische punt: een kop (iets meer over klantcontact binnen ons bedrijf) zonder tekst is slordig.

Solliciteren

Schermafbeelding 2014-11-27 om 18.22.11Het sollicitatieformulier heeft 17 verplichte velden. Dat is dan weer jammer. 99% daarvan zal in elke CV staan. Jammer dat men de TextKernel CV parsing die ze op werk.nl hebben hier niet ook even in zetten. Jammer ook dat ze vragen stellen waarop maar 1 antwoord mogelijk is. Dat is dan een beetje een overbodige vraag lijkt me.

Toch is het formulier niet het grootste drama. Je moet er wat voor doen, wat overbodig voor doen, maar het valt op zich mee als je naar werk.nl kijkt.

Conclusie

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de site zo gek nog niet vind. Een paar slordigheden, zoals de vraag met één antwoord en een kopje in een vacature zonder tekst eronder. De informatieverstrekking zou iets beter mogen. Het beeld van de organisatie is niet helder, maar misschien is dat wel een bewuste keuze. De verhalen over hoe het er nu is die mij wel eens bereiken zijn niet positief. Er zit geen grote innovatie in, maar dat hoeft ook niet. Ze hebben momenteel bijna geen vacatures. Best apart voor zo’n gigantische organisatie die zo onder druk staat!

+++ Goed nagedacht over eenvoudige zaken als gerelateerde vacatures
+++ Vakgebieden centraal gezet
+++ Goed geschreven vacatures

– – – Slordigheden (1 antwoordoptie bij een vraag, kopjes zonder tekst)
– – – Weinig informatie. Niets over arbeidsvoorwaarden, weinig over sfeer en collega’s

Al met al voor het UWV, en een organisatie met zo weinig vacatures, een hele behoorlijke site.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners