Werkgever verwacht wervingsproblemen in 2011

Martijn Hemminga Op 11 oktober 2010
Gem. leestijd 2 min 3294x gelezen
Deel dit artikel:

Werkgever verwacht wervingsproblemen in 2011Werkgevers verwachten vanaf volgend jaar weer een krappere arbeidsmarkt. Voor het eerst sinds 2008 denken ze meer moeite te krijgen met werving en selectie blijkt uit het onderzoek ‘HR Trends 2010- 2011’. Vooral in de sectoren ICT, techniek en financiële zaken wordt de arbeidsmarkt weer krap.

In 2008 liet driekwart van de HR-medewerkers nog weten moeilijkheden te ondervinden bij het aantrekken van nieuw personeel. In 2009 gaf nog iets meer dan de helft dit aan en dit jaar was dat gedaald tot een kwart. Voor 2011 voorziet bijna een op de drie P&O’ers problemen op dit gebied.

Arbeidsmarktcommunicatie op een na belangrijkste thema

Na het ontwikkelen van talenten van bestaande medewerkers (57,1%) vormt arbeidsmarktcommunicatie (38,2%) de belangrijkste problematiek voor P&O’ers in 2011.  

Behoud wordt lastiger

Het behouden van bestaande medewerkers gaat meer moeite kosten, denken de P&O’ers. Heeft nu een op de tien daar problemen mee, voor volgend jaar denkt 21 procent dat dit lastiger gaat worden. Uit eerder onderzoek van Aon Consulting bleek al eerder dat werknemers weer op zoek gaan naar een baan. Gemiddeld voelt ruim 44% van de Europese werknemers tussen 18 en 34 jaar de verleiding naar ander werk te gaan zoeken. In Nederland en België liggen deze cijfers met respectievelijk 17% en 18% een stuk lager.

Social networks

Personeelsmedewerkers maken bij hun zoektocht naar nieuwe medewerkers steeds vaker gebruik van sociale media. In 2009 maakte nog iets meer dan de helft hier gebruik van, in 2010 ziet driekwart het nut in van sites als LinkedIn.

Aan het onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij werkten 819 personeelsfunctionarissen mee. Het onderzoek kun je bestellen via de website van Performa.

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners