Werkgevers schrappen in 2010 veel banen

Martijn Hemminga Op 21 januari 2010
Gem. leestijd 2 min 1840x gelezen
Deel dit artikel:

Ruim twee derde van de Nederlandse bedrijven verwacht dit jaar meer banen te moeten schrappen. Het bedrijfsleven ziet wel economisch herstel, maar vooral in de tweede helft van dit jaar of in 2011. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Focus in samenwerking met het adviesbureau Boer & Croon.

Er is optimisme over de omzetontwikkeling. De helft van de ondervraagde bedrijven ziet een stijgende lijn – een jaar geleden was dat minder dan een kwart. Maar die groei wordt vooral in het buitenland verwacht. Slechts een kwart van de bedrijven rekent op omzetherstel in Nederland.

Banenverlies door outsourcing
Banenverlies dreigt vooral bij de financiële dienstverleners en bedrijven actief in handel en industrie. Outsourcing staat hoog op de agenda. Diverse bedrijven houden er rekening mee dat ze hun activiteiten naar het buitenland zullen moeten verplaatsen.

Regering krijgt net voldoende
Voor haar aanpak van de crisis krijgt de Nederlandse regering van de ondernemers een matig rapportcijfer: 5,7. Ook de zwaar gesteunde financiële sector geeft het kabinet niet meer dan een 6. De Nederlandse bedrijven juichen echter het ingrijpen van de overheid in de economie toe. Meer dan de helft ziet het versnellen van overheidsinvesteringen als de beste aanpak van de crisis.

Deeltijd-WW werkt niet goed
Stimuleringsmaatregelen zijn volgens de bedrijven ook beter dan het voeren van een sociaal beleid. Tweederde van de bedrijven vindt de deeltijd-WW geen effectieve maatregel, hoewel tal van industriële bedrijven hiermee het afgelopen jaar zijn geholpen. Vier op de vijf bedrijven is voorstander van versoepeling van het ontslagrecht.

Een krappe meerderheid van het bedrijfsleven denkt dat de economie in 2010 weer zal aantrekken, maar dan vooral in de tweede helft van het jaar. Bijna de helft verwacht pas herstel in de jaren daarna. Aan het onderzoek deden 738 bedrijven met een omzet van minimaal 50 miljoen euro mee.
Bron: NRC

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners