Gem. leestijd 2 min  2035x gelezen

Werkgevers schrijven 40 plussers af

Werkgevers schrijven 40 plussers afNederlandse werkgevers schrijven medewerkers af vanaf het 40e levensjaar. De belangrijkste oorzaak is de vooroordelen die bij werkgevers heersen. Hierdoor neemt de marktwaarde snel af, terwijl Nederland de komende 10 jaar iedereen nodig heeft op de arbeidsmarkt. Inclusief video met Catherine Keyl. 

Volgens  Jan-Dick Verheul van uitzendbureau Ervaren Jaren kiezen werkgevers nog steeds jongeren boven ouderen verkiezen omdat die zich minder snel aan zouden kunnen passen aan een bedrijfscultuur. Ze zouden bovendien duurder, sneller ziek en minder productief zijn. Vooroordelen die niet gegrond zijn, stelt Verheul. “Oudere werknemers zijn niet sneller ziek, maar als ze eenmaal ziek zijn, zijn ze dat wel langer. Met PC-vaardigheden zijn ze wel langzamer, maar ouderen stralen dan wel weer vertrouwen uit, hebben zeer veel kennis en zijn doorgaans erg enthousiast”, aldus Verheul.

Verantwoordelijkheid bij werkgever én werknemer

Verheul stelt dat er niet alleen een verantwoordelijkheid bij de werkgevers ligt maar dat het ook van groot belang is dat ouderen die zelf nemen, onder meer door bij de tijd te blijven. Ouderen moeten zich bijvoorbeeld niet verzetten tegen nieuwe ontwikkelingen wanneer ze zelf het nut er niet van in zien. Verheul ziet dat ouderen wel graag willen maar niet altijd goed worden begeleid.

Kwart Nederlanders 65-plus

Over tien tot vijftien jaar is een kwart van de Nederlanders 65-plus. De helft van de 55-plussers verwacht dat hij of zij in staat is door te werken tot en met het 65e levensjaar. Maar anno 2010 wordt slechts 2 procent van de 60 plussers die solliciteert aangenomen. Voor de 45-plussers zit dat ook maar ergens tussen de 10 en de 20 procent, blijkt uit onderzoek van TNO. De cijfers laten ook zien dat slechts 22 procent van de werkgevers bereid is ouderen tot het 65e levensjaar te laten werken. Slechts 8 procent van de werkgevers wil ouderen tot hun 67e aan de slag houden.

Catherine Keyl

Bekijk onderstaande video waarin Catherine Keyl en Jan Verheul zich sterk maken voor het actief blijven betrekken van 40 plussers op de arbeidsmarkt.

Martijn Hemminga

Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners