Werkloosheid blijft komende jaren stijgen in bouw

Martijn Hemminga Op 31 januari 2013
Gem. leestijd 2 min 2246x gelezen
Deel dit artikel:
Werkloosheid blijft komende jaren stijgen in bouw

Werkloosheid blijft komende jaren stijgen in bouwDe bouwsector is meer dan gemiddeld getroffen door maatregelen van de politiek oordeelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport dat vandaag verschijnt. Dit heeft sinds 2008 al 50.000 mensen hun baan gekost. De komende jaren zal de werkloosheid in de bouw alleen maar toenemen volgens het EIB.

Vooral ouderen getroffen

In het rapport spreekt het instituut over een ‘pijnlijke’ cocktail van bezuinigen en hervormingen door de beperking van de hypotheekrenteaftrek, strengere kredietregels en bezuinigingsmaatregelen richting woningcorporaties en gemeenten. De arbeidsmarkt is hier de dupe van in de vorm van al maar dalende werkgelegenheid in de sector. In vergelijking met 2008 is er in 2014 voor 40 procent minder mensen werk, zo voorspelt het EIB. Sinds het uitbreken van de crisis zijn er in de bouw 50.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan. In de komende twee jaar verliezen nog eens 27.000 mensen hun baan, aldus het EIB. Onder 55-plussers is de werkloosheid het hoogst met 17 procent eind 2012. Gemiddeld is de werkloosheid in de bouw nu 11 procent. Het Nederlandse gemiddelde is 7,2 procent in december.

Tekorten op de lange termijn

Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland roept de politiek in een reactie op snel actie te ondernemen. “De sector gaat nog een paar onnodig zware jaren tegemoet als er niet op korte termijn maatregelen worden genomen om het tij te keren. De bouw kan niet nog eens twee jaar door de zure appel heen bijten.” Brinkman stelt een tijdelijk stimuleringsfonds voor de bouw voor van de overheid. “Anders loopt simpelweg het aantal werknemers in de sector zo drastisch terug dat er straks te weinig bouwvakkers zijn om groei in de toekomst te verwezenlijken.”

Twee op de drie bouwbedrijven verwacht krimp

In oktober berichtte Werf& reeds dat twee op de drie bouwbedrijven verwacht in de komende 6 maanden te krimpen. In de bouwsector is in drie jaar tijd inmiddels een kwart van de werkgelegenheid verdwenen.

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners