Werkzoekenden aan de slag in andere sector

Martijn Hemminga Op 08 oktober 2010
Gem. leestijd 2 min 2065x gelezen
Deel dit artikel:

Werkzoekenden aan de slag in andere sectorBijna tweederde van de bij UWV ingeschreven werkzoekenden vond afgelopen jaar een baan in een andere sector. Dit blijkt uit onderzoek van UWV Werkbedrijf naar de dynamiek op de arbeidsmarkt in crisisjaar 2009. Werkzoekenden die ook buiten hun eigen secor zoeken, hebben dan ook eerder werk. 

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers die hun baan verloren in sectoren die hard werden getroffen door de crisis vaak overstapten naar andere sectoren. In de metaalindustrie gold dit zelfs voor 90 procent van de werknemers.

Collectieve sector
In de collectieve sector daarentegen werd minder vaak overgestapt. Zo bleef 54 procent van de werkvinders uit de zorg werken in dezelfde sector. Hier waren de baankansen het afgelopen jaar relatief goed en geldt bovendien dat specifieke beroepscompetenties een overstap naar een andere sector beperken.

Uitzendsector belangrijk
Uit het onderzoek volgt ook dat de uitzendsector een cruciale rol inneemt voor werkzoekenden. Ruim een kwart van de mensen die overstapten kwam in een uitzendbaan terecht. Het onderzoek laat bovendien zien dat werkzoekenden die uit een uitzendbaan komen na de werkloosheidsperiode vaak in andere sectoren een baan vinden.

Voor werkzoekenden die buiten hun sector aan de slag gingen, had een switch soms ook een keerzijde blijkt uit het rapport. De nieuwe baan werd nogal eens aanvaard tegen minder gunstige arbeidsvoorwaarden, zoals een tijdelijk contract of lager loon. Dit kan er op duiden dat een deel van de ontslagen werknemers afgelopen jaar noodgedwongen overstapte vanwege de slechte situatie in de eigen sector.

Kwart miljoen werkzoekenden
Het onderzoek van UWV Werkbedrijf is gedaan onder een kwart miljoen werkzoekenden die in 2009 werk vonden. Het is voor het eerst dat het kon worden uitgevoerd, door klantgegevens van UWV te koppelen aan gegevens van de polisadministratie.
Bron: UWV Werkbedrijf

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners