Zonder een goede werkplek (mét theezakjes) ben je nergens als werkgever

Annelies Graafland Op 18 juni 2018
Gem. leestijd 3 min 1188x gelezen
Deel dit artikel:
Zonder een goede werkplek (mét theezakjes) ben je nergens als werkgever

Wat hebben werkgeluk, employee experience en employer branding te maken met theezakjes? Meer dan je misschien zou denken, viel Annelies Graafland recent maar weer eens op.

Het allerleukste van mijn vak is dat ik voortdurend met veel mensen mag praten. Alle mensen zijn anders en elke keer krijg ik weer de leukste dingen te horen. Vandaag beleefde ik weer zo’n moment dat ik gewoon moet delen. Want waar ik mij druk mag maken over zaken als werkgeluk, employee experience, persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat er organisaties in Nederland zijn die heel andere problemen hebben.

Aanval van nijdigheid

Iedereen weet dat goede koffie belangrijk is. Ik onthoud altijd hoe de koffie ergens smaakt. Dan weet ik dat ik in het geval van een totale aanval op mijn maagwand de volgende keer om thee kan vragen. Vandaag hoorde ik echter een verhaal dat mij eerst in lachen deed uitbarsten en vervolgens veranderde in verbazing naar een aanval van nijdigheid. Want hoe kun je zo met je medewerkers omgaan?

hoe kun je zo met je medewerkers omgaan?

Theezakjes alleen in de directiekamers

Ik heb het over een organisatie met slechte koffie. En dan: echt slechte koffie. Van die koffie die je allesbehalve drinkt voor je plezier. Die organisatie heeft gelukkig een automaat waar ook heet water uitkomt. Bij de automaten zijn bekertjes te vinden, suikerzakjes, lepeltjes en zoetjes. Maar wat ontbreekt? Theezakjes! Medewerkers die thee willen drinken moeten deze maar zelf meenemen. Theezakjes vind je verder alleen in de directiekamers.

We vergeten vaak de basis

We zijn met zijn allen in dit vak veel bezig met employer branding, en het verder uitdenken van de perfecte manier waarop wij hopen dat onze (toekomstige) medewerkers bevlogen en betrokken het beste uit zichzelf halen. Maar in die tijd vergeten we soms de basis: een schone werkplek, goede koffie, fijne collega’s en goed support om het werk uit te voeren.

Zonder goede basis geen ambassadeurs of betrokken en bevlogen medewerkers

tea topics theezakjesNatuurlijk, ik heb makkelijk praten vanuit het Randstad-hoofdkantoor in Diemen. Prachtige werkplekken, altijd schoon en verzorgd, prima koffie, voldoende keuze uit theesmaken en gefilterd water maken het prettig om hier te zijn. Maar dat het niet overal altijd zo is zie ik helaas ook nog vaak. Zonder goede basis geen ambassadeurs. Zonder goede basis geen betrokken en bevlogen medewerkers. Dan kan de keuzevrijheid, flexibiliteit in werktijden, werkzekerheid, eigen verantwoordelijkheden en zelfsturing en zingeving nog zo goed geregeld zijn. Zonder een fijne werkplek ben je nergens.

Een mooi moment van bezinning

Bovendien maken de pickwick tea topics een kopje thee ook nog eens een mooi moment van bezinning. Je leert je collega’s beter kennen en daagt ze uit om te blijven nadenken. Dus als je nog geen groot contract afgesloten hebt met een leverancier of ook nog geen theezakjes naast de automaat hebt liggen: zomaar een tip. Doe er je voordeel mee!

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Senior Sourcing Specialist bij het Randstad Recruitment Center.

Lees haar eerdere blogs:

Of lees hier alles van Annelies

Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners