Arbeidsmarktcommunicatie als vliegwiel voor jouw recruitment

Adwin van Gerven Op 02 oktober 2018
Gem. leestijd 3 min 2836x gelezen
Deel dit artikel:
Arbeidsmarktcommunicatie als vliegwiel voor jouw recruitment

Arbeidsmarktcommunicatie en recruitment zijn verschillende vakgebieden, maar kunnen niet zonder elkaar. ‘Daarom zul je deze in je organisatie moeten combineren’, aldus Martijn Hemminga.

Tijdens de Webinar Week gaf Martijn van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie het webinar ‘Arbeidsmarktcommunicatie als vliegwiel voor jouw recruitment’. Hiermee liet hij de essentie zien van een goede arbeidsmarktcommunicatie binnen je organisatie.

Recruitment is het werven en selecteren van de juiste kandidaat, op de juiste positie, op het juiste moment, tegen het juiste budget, rekening houdend met instroom-, doorstroom- en uitstroomcijfers en HRM-doelstellingen.

Arbeidsmarktcommunicatie is de structurele interactie met de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen met als doel het werven van en verbinden met medewerkers (vast en flex), het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers (en beïnvloeders) en het positief beïnvloeden van het werkgeversimago.

Hieronder staan de rollen van de twee vakgebieden afgebeeld. De verschillende kleuren in de balk laten de verschillende fases binnen de candidate journey zien.

Prioriteiten in 2018

Wat zijn de prioriteiten voor recruiters dit jaar? Duidelijk is dat employer branding en arbeidsmarktcommunicatie beide hard zijn gestegen op de agenda. Ook vacatures vervullen is in prioriteit gestegen, maar minder hard. Ook recruiters merken namelijk dat hard werven of nog meer doen wat je altijd al deed niet meer genoeg is op de huidige arbeidsmarkt.

In deze prioriteiten is duidelijk te zien dat employer branding de recruitmentactiviteiten (vacatures vervullen) inhaalt. Daarin zie je expertise vanuit arbeidsmarktcommunicatie terugkomen die niet per se bij elke recruiter aanwezig is. Daarom zul je die twee vakgebieden moeten combineren. In één persoon, twee personen die samenwerken of twee afdelingen die samenwerken.

‘Je zult deze vakgebieden moeten combineren in je organisatie. Of het nou gaat om 1 persoon, 2 mensen of 2 afdelingen die samenwerken’

Kansen voor arbeidsmarktcommunicatie

Bij een poll onder de webinarvolgers bleek dat bij 30% van de organisaties de rol ‘arbeidsmarktcommunicatie’ nog niet is belegd, dus nog niet bij een specifieke persoon of afdeling duidelijk neergelegd. Bij 21% is dat wel gedaan (bij Recruitment en/of HRM). Van de organisaties heeft 20% wel al een of meerdere medewerkers arbeidsmarktcommunicatie. Maar bij velen is het dus nog niet duidelijk belegd. Dat betekent dat daar heel veel kansen liggen. Het gaat de organisatie veel opleveren als de twee vakgebieden goed met elkaar samenwerken.

Blijven investeren voor de lange termijn

Hemminga adviseert om blijvend te investeren in arbeidsmarktcommunicatie: ‘Het kan zomaar zijn dat over 3 jaar het aantal vacatures weer keihard daalt. Ook dan moet je aandacht blijven besteden aan je employer branding en het onderhouden van relaties met kandidaten. Zodat je goed in beeld bent wanneer de vacatures weer terugkomen. Net zoals je nu al bezig moet zijn met het eventuele vacaturedal over een aantal jaar. Heb je geen vacature? Communiceer dat dan ook, maar vermeld ook meteen dat je wel graag alvast met mensen in contact komt om later weer snel de vacatures te vervullen.’

Bekijk het webinar

Hoe integreer je arbeidsmarktcommunicatie binnen de recruitmentfunctie?

  1. Vacaturetekstoptimalisatie
  2. Recruitmensite
  3. Events
  4. Referral Recruitment
  5. Pre- en onboarding

Hemminga heeft bovenstaande punten, maar daarnaast nog veel meer, uitvoerig besproken in zijn webinar. Dit webinar kun je hier gratis terugkijken:

Verbeter je eigen arbeidsmarktcommunicatie

Volg dan de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Dit is de meest complete leergang in Nederland op dit gebied waarin je ontdekt hoe je arbeidsmarktcommunicatie het beste kunt inzetten voor jouw organisatie. Van werving tot employee relationship management en van employer branding tot arbeidsmarktcommunicatiestrategie. Deze leergang gaat donderdag 11 oktober weer van start.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners