Belangstelling voor sourcing groeit ook in 2023 gewoon door; ook responsratio neemt weer toe

Het krappe arbeidsmarktjaar 2022 riepen we eerder uit tot ‘het gloriejaar van sourcing‘. Maar de belangstelling voor het actief benaderen van kandidaten neemt ook dit jaar gewoon weer toe, blijkt uit recent onderzoek van Cooble.

Peter Boerman Op 05 mei 2023 Gem. leestijd 3 min329x gelezen
Deel dit artikel:
Belangstelling voor sourcing groeit ook in 2023 gewoon door; ook responsratio neemt weer toe

Het is nu ruim een jaar dat sourcing-specialist Cooble nauwgezet de eigen resultaten bijhoudt, en die elke drie maanden rapporteert in de zogeheten Sourcing Benchmark. Dat levert natuurlijk mooi vergelijkingsmateriaal op, en stelt je in staat wat trends te zien die zonder die cijfers misschien verborgen zouden blijven. Zo valt in de benchmark van het eerste kwartaal van dit jaar op dat aanvankelijk minder mensen leken te reageren op een oproep van een sourcer, maar dat dit sinds maart weer toeneemt.

Dit jaar reageerde tot nu toe 7,7% van de kandidaten op de oproep van een sourcer.

Ook valt op dat in de markt sinds maart de vraag naar sourcing meer toeneemt, aldus partner & sourcing geek Milou Verhoeks, die tijdens Werf& Live op 16 mei haar publiek meer zal vertellen over de ‘superkracht’ van de combinatie Sourcing en Employer Branding. Enkele andere opvallende bevindingen uit de recente benchmark:

> Steeds meer reminders verstuurd

In het eerste kwartaal van 2023 stuurde Cooble naar 35,5% van de benaderde kandidaten een reminder om hun aandacht opnieuw op het eerst verstuurde bericht te vestigen. Verhoeks: ‘We zijn met name in maart veel meer reminders gaan sturen. Vergeleken met 2022 is dat een flinke stijging, het gemiddelde was destijds 28,2%. Al zagen we ook toen al gedurende het jaar een stijgende trend in het aantal reminders.’

> Steeds meer positieve reacties

Waar in heel 2022 zo’n 6,8% van de verstuurde berichten leidde tot een positieve reactie, nam dat begin dit jaar flink toe, tot 7,7% van de benaderde kandidaten.

> Steeds meer voorgestelde kandidaten

Er was in het eerste kwartaal van dit jaar ook een flinke stijging te zien in het aantal kandidaten dat gesproken is, en uiteindelijk werd voorgesteld aan de hiring manager. Ging het vorig jaar nog gemiddeld om 64%, dit jaar liep dat op tot ruim 68% van de kandidaten.

Het krappe arbeidsmarktjaar 2022 riepen we eerder uit tot 'het gloriejaar van sourcing'. Maar de belangstelling voor sourcing neemt ook dit jaar gewoon weer toe, blijkt uit recent onderzoek van Cooble.

> Steeds meer aanbiedingen

In het aantal voorgestelde kandidaten voor een eerste gesprek zat in het eerste kwartaal een behoorlijke daling. Maar het aantal kandidaten dat uiteindelijk een aanbieding van de werkgever kreeg, zit dit jaar wel weer in de lift. In heel 2022 was dit gemiddeld 41,5%, in de eerste drie maanden van dit jaar nam het toe tot 44,7%.

> Steeds minder weigeringen

Kandidaten blijken momenteel ook weer eerder bereid om op zo’n aanbieding in te gaan. Zo daalde het percentage dat een aanbieding weigert flink – van 25,1% in heel 2022 tot 14,7% in het eerste kwartaal van dit jaar. Wat ook gunstig is: het kost een sourcer momenteel minder uur om een hire te realiseren. Waar hier in 2022 nog gemiddeld 77,1 uur voor nodig was, weet Cooble dat dit jaar vooralsnog te beperken tot 76 uur.

Sommige doelgroepen worden dagelijks overladen met berichten, andere niet.

Er zitten overigens behoorlijke verschillen per vacature in dit cijfer’, aldus Verhoeks.Sommige doelgroepen worden dagelijks overladen met berichten, andere niet. De responsratio en daarmee ook het aantal berichten dat je moet sturen om überhaupt reacties te krijgen verschilt dan ook enorm per profiel.’

Meer weten?

Benieuwd naar alle cijfers van de funnel? Download hier de hele Sourcing Benchmark van het eerste kwartaal van 2023

Benchmark

Benieuwd naar Milou’s verhaal?

Benieuwd naar wat Milou Verhoeks nog meer te vertellen heeft over hoe je met sourcing en employer branding samen een winnende combinatie bouwt? En hoe Cooble dit bij het Openbaar Ministerie wist in te zetten? Dat hoor je 16 mei, tijdens Werf& Live. Kijk hier voor meer informatie, of bestel meteen je tickets:

Werf& Live

Foto boven: het team van Cooble bij elkaar.

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
iD Employer Marketing & Media
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
LEF Media
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency