Carrièreswitch voor NS’ers door aanbieden interne IT-opleiding (inzending NS)

NS maakt met een interne opleiding een carrièreswitch mogelijk richting IT, als oplossing voor de hoge vraag naar IT’ers in het bedrijf. Lees de hele case van NS, ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards 2022.

Redactie Op 27 maart 2022
Gem. leestijd 2 min 559x gelezen
Deel dit artikel:
Carrièreswitch voor NS’ers door aanbieden interne IT-opleiding (inzending NS)

Omschrijving van de case

Bij NS staan we voor mooie uitdagingen op IT-gebied, zoals de doorontwikkeling van de NS-app en het digitaliseren van onze treinen. Omdat goede IT’ers vinden een uitdaging is en we bovendien onze interne doorstroom willen bevorderen, heeft NS een interne IT-opleiding opgestart. Er waren 10 opleidingsplekken beschikbaar om NS’ers met een intensieve opleiding om te laten scholen tot IT’er. De opleiding biedt drie uitstroomrichtingen: Quality Engineer, Mendix developer en RPA developer.

Om de opleiding onder de aandacht te brengen is een interne (wervings)campagne opgezet.

Om de opleiding onder de aandacht te brengen is een interne (wervings)campagne opgezet. Deze campagne richtte zich op het onder de aandacht brengen van informatiesessies over de IT-klas onder geïnteresseerde collega’s en op het promoten van de opleidingsplekken zelf. NS’ers konden zich vrijblijvend inschrijven voor een digitale informatiesessie waarin we specifieke informatie over de opleiding, de uitstroomrichtingen en het hoe en wat rondom de overstap vanuit een huidige baan bij NS toelichtten. Ook waren de opleider Computrain, verschillende managers en recruiters aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Online assessment

Geïnteresseerde collega’s begonnen de procedure met het invullen van een persoonsprofiel. Dit online assessment (ontwikkeld in samenwerking met Ixly) geeft inzicht in de capaciteiten, drijfveren en persoonlijkheid van de collega. Op basis hiervan keken we of er een match was met de opleidingsplek. In de telefonische interviews en sollicitatiegesprekken werd de affiniteit met IT en de intrinsieke motivatie besproken.

De opleiding is inmiddels gestart en wordt deze maand afgerond.

Uiteindelijk hebben we niet 10 maar 11 kandidaten geselecteerd. De opleiding is inmiddels gestart en wordt in maart 2022 afgerond. De deelnemers zullen vervolgens starten binnen één van de IT-afdelingen. We zijn tijdens de interviews enorm verrast door het verborgen IT-potentieel binnen ons bedrijf en hebben alle overige geschikte kandidaten opgenomen in een Talentpool. Hen benaderen we voor andere (junior) IT-vacatures en we zullen hen ook uitnodigen als er weer een klas zal starten.

ns it opleiding

Wat was de impact van de case?

In totaal 150 collega’s hebben onze digitale informatiesessies bezocht. Dit heeft geleid tot 110 sollicitaties en uiteindelijk zijn 11 collega’s aangenomen die in december 2021 enthousiast en succesvol aan de opleiding zijn gestart.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Omdat we op een innovatieve manier nieuwe IT-collega’s gevonden hebben en het potentie heeft voor een succesvol vervolg.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

  • Claudia Zwitser (Hoofd recruitment)
  • Daphne van der Sprong (Manager recruitment marketing)
  • Ronald Bleeker (Manager corporate recruitment)
  • Petra Cesar (Adviseur Leren & Presteren)
  • Tess de Bruin (Arbeidsmarktcommunicatie & eventcoördinator)
  • Gulcan Zirh (IT Recruiter)

Meer weten?

Bekijk hier alle inzendingen van 2022 voor de Werf& Awards.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners