Over de nieuwe secretaresse van de koningin (en de nachtmerries van recruiters)

Annelies Graafland Op 05 maart 2019
Gem. leestijd 4 min 1917x gelezen
Deel dit artikel:
Over de nieuwe secretaresse van de koningin (en de nachtmerries van recruiters)

Er was eens, een week geleden, in een land waar Annelies Graafland woont, een koningin. En die koningin had een nieuwe secretaresse nodig. Tot schrik van alle recruiters…

De koningin had een heel drukke agenda. Zij reisde van hot naar her om lintjes door te knippen, goede doelen aan te prijzen en haar man, de koning, te wijzen op koninklijk gedrag. Ondertussen vierde zij vakantie met haar drie dochters en de koning in de sneeuw. Tussen de fotomomenten door toonde zij haar ultieme skitalent aan de wereld. Haar blauwe bloed is niet bevroren, maar stroomt passievol door de aderen. Een koningin waar het land trots op is!

Hulp nodig

Ook een koningin als deze kon het echter niet alleen. Zij werd geholpen door een groot team van hofdames en jonkers. In 2019 noemen we hen secretaresses of management assistenten. Zij zorgden samen dat de agenda van de koningin soepel verliep, dat zij niet lastig gevallen werd door domme vragen van het gepeupel en alles keurig en netjes voor de koningin in al haar taken en verantwoordelijkheden verliep.

Paniek! De hele hofhouding werd opgeschud. Het team van secretaresses der koningin had een vacature! Deze moest opgevuld worden. De persoonlijk adviseur van de koningin liep gebogen door zijn vertrekken. Want hoe zou dit aflopen?

BV Nederland schreeuwt om goed personeel

De persoonlijk adviseur had natuurlijk gehoord van de krapte op de arbeidsmarkt. De grote moeite met het vinden van een secretaresse. De kranten, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de bestuurders van de Sociale Verzekeringsbank, de vakbonden en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Allen hadden hem op de hoogte gebracht van de krapte op de arbeidsmarkt. Dat de BV Nederland schreeuwde om goed personeel, geen kraai meer kon vinden.

Hoe bereik je alle secretaresses van het land?

Hij riep de hofdames van recruitment en marketing bij hem. Want een plek in het team van de koningin moest snel en degelijk opgevuld worden. Hoe bereiken we de beste kandidaat? Hoe bereik je alle secretaresses en ‘wannabe’ secretaresses van het land? Geven we een bal? – Nee, te ouderwets. Sturen we een NL alert? – Nee dat mag niet van de minister van Veiligheid. Een advertentie? – Nee te duur. We gaan voor…: een mediacampagne.

Koningin zoekt secretaresse

Snel werd er een persbericht opgesteld door de persoonlijk adviseur van de koningin die door de hofdame van marketing werd verspreid. Kranten en glossy magazines drukten op de voorpagina’s ‘Koningin zoekt secretaresse’. Het nieuws en daarmee de vacature verspreidde zich als een olievlek over heel Nederland en daarbuiten. Mensen werden getipt, anderen droomden al jaren van deze baan en hadden de perfecte motivatie al klaar liggen.

De cv’s bleven maar binnenstromen

Iedereen dacht de juiste persoon te zijn. Bij de recruiter van het koningspaar stroomden de cv’s binnen en bleven binnenstromen. Het einde leek niet zoek, de koninklijke server liep vast. Ten einde raad kroop de recruiter onder het bureau vandaan. ‘Nu vind ik het niet meer leuk’ kermde hij. Pakte jas en tas en verliet het paleis met een fikse burn-out.

Sprookjes zijn bedrog… toch?

De koningin werd ondertussen ongeduldig. Haar team was niet op orde. Er heerste een grote werkdruk en haar secretaresses leverden minder kwalitatief goed werk op dan zij, met haar standaarden, verwachtte. Op hoge hakken schreed zij naar de persoonlijk adviseur die met de handen in de haren zich boog over de volgende 20 cv’s.  ‘Ik eis nú een oplossing! Dit kan zo niet langer.’ De koningin duldt geen nee, zoals wij allen weten sinds de musical Soldaat van Oranje – die nu toch echt definitief gaat stoppen. De persoonlijk adviseur tilde zijn hoofd op en zei ‘Ja, majesteit’.

De koningin duldt geen nee, zoals we weten sinds de musical ‘Soldaat van Oranje’

Zuchtend pakte hij de telefoon en belde de verschillende arbeidsbemiddelingsbureaus van Nederland. De nieuwe secretaresse, geleverd door de grootste HR-dienstverlener, met blauw bloed, werd keurig achterop de fiets afgeleverd op Noordeinde. Zij bleek niet alleen perfect op papier. Nee, zij paste precies in de stoel, aan het bureau en ging direct aan de slag. Koningin opgelucht. Kandidaat secretaresse gelukkig met haar nieuwe plek. De rust keerde terug. Er was nog veel werk te doen op de afdeling van secretaresses. Koningsdag staat voor de deur. En iedereen leefde nog lang en gelukkig.

NB1. Van de persoonlijk adviseur is niets meer gehoord. Het schijnt dat hij in het meest rechterkamertje op de eerste verdieping van het Noordeinde nog steeds bezig is met het schrijven van persoonlijke afwijzingen aan alle kandidaten. Met een welgemeend excuses.

NB 2. De recruiter zal eind deze maand met zijn re-integratie beginnen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een plan.

Over de auteur

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Projectmanager Recruitment en Arbeidsmarkt Randstad Staffing.

Lees Annelies’ eerdere blogs:

Of lees hier alles van Annelies. Credit beeld boven

Deel dit artikel:

Annelies Graafland

RPO recruitmentmanagerbij EN HR solutions
Ze noemen haar: Alice in Wonderland. Want: ‘Een avontuur is het beste cadeau wat je kan geven of krijgen. Mijn vrolijke gekheid is mijn beste competentie. En ik ben gek op het recruitmentvak!’ Als RPO Manager bij EN HR solutions is ze dagelijks bezig met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van recruitment. ‘Daar verdiep ik mij in het verbeteren van de succesformule om de perfecte match t emaken. Want recruitment gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die mogelijk zijn.’gaat verder dan het kwartetten tussen harde en zachte eisen. Bij EN HR solutions geloven we dat recruitment anders kan. Dit betekent voor mij dat dit ook vraagt om een stukje eigenwijsheid en dat je ook kijkt naar onmogelijkheden die die mogelijk zijn.’
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners