Empowerment door inclusief leren: de impact van de Opleiding-taalklas (inzending HilverZorg)

Ontdek de Opleiding Helpende Taalklas op Zonnehoeve, een sprankelend initiatief voor inclusie! Binnenkort start de tweede klas. Lees de hele case van HilverZorg, ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards 2024.

Redactie Op 25 februari 2024
Gem. leestijd 4 min 181x gelezen
Deel dit artikel:
Empowerment door inclusief leren: de impact van de Opleiding-taalklas (inzending HilverZorg)

We hebben geweldig nieuws te delen! Op 2 november 2023 is de langverwachte ‘Opleiding Helpende Taalklas’ van start gegaan op Zonnehoeve, een initiatief dat voortkomt uit ons streven om een inclusieve en ondersteunende omgeving te creëren voor alle medewerkers. Op 1 april 2024 start alweer de tweede klas.

‘Goede zorg kent geen grenzen.’

Als recruiter heb ik vaak kandidaten ontmoet die weliswaar de Nederlandse taal nog niet volledig beheersten, maar wel een diep zorgzaam hart hadden. Dit bracht mij op het idee om deze getalenteerde individuen toch de kans te geven om een baan te vinden, terwijl ze de nodige taalondersteuning zouden krijgen. Het is met veel trots en enthousiasme dat we deze visie hebben gerealiseerd door de introductie van de Opleiding Helpende Taalklas, een opleiding op niveau 2, die van start gaat bij de HilverZorg Academie met een klas van 10 gemotiveerde leerlingen.

Dit was onze visie:

Ben jij iemand die graag praktijk en theorie wil combineren en binnen slechts 12 maanden een gediplomeerd Helpende wilt worden? Als je daarnaast ook nog je Nederlandse taalvaardigheid verder wilt ontwikkelen, dan is onze Helpende Taalklas opleiding precies wat je zoekt! Bij HilverZorg zijn we een lerende organisatie in hart en nieren. In een lerende organisatie stimuleren en inspireren we elkaar voortdurend om onze vaardigheden aan te scherpen en te ontwikkelen. De zorgsector is voortdurend in beweging, steeds complexer, en we staan samen voor aanzienlijke, maar prachtige uitdagingen.

De HilverZorg Academie zorgt ervoor dat elke (toekomstige) professional kan leren op zijn of haar eigen tempo.

De HilverZorg Academie zorgt ervoor dat elke (toekomstige) professional kan leren op zijn of haar eigen tempo, waarbij theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten. Bij HilverZorg kun je een leven lang blijven leren, op een manier die bij jou past, dankzij ons uitgebreide aanbod en onze vernieuwende kijk op leren. Laten we samen streven naar ‘Goede zorg kent geen grenzen’, zoals Demet Sharif, Corporate Recruiter bij Hilverzorg, het zo treffend uitdrukt. Samen maken we het verschil.

Wat was de impact van de case?

In november 2023 bracht HilverZorg een omwenteling teweeg met de Opleiding Helpende Taalklas, gedreven door inclusiviteit en ondersteuning voor haar medewerkers. Kwantitatief trok het programma meer deelnemers dan verwacht, elk met een hoog succespercentage. Kwalitatief bood het een transformatieve ervaring, waarbij deelnemers niet alleen taalvaardigheden verbeterden, maar ook empowerment ervoeren. Leren gebeurde zowel in de klas als op de werkvloer, met toegewijde werkbegeleiders die hen ondersteunden.

De integratie van opleiding, werk en taal stimuleerde Nederlands spreken, wat resulteerde in betere beheersing en begrip.

De integratie van opleiding, werk en taal stimuleerde Nederlands spreken, wat resulteerde in betere beheersing en begrip, vooral door vakjargon. Creatief samengebrachte praktijk en theorie leidden tot dieper begrip en professionele ontwikkeling. De lancering vergrootte het draagvlak voor inclusief leren binnen HilverZorg, versterkte de gemeenschap en creëerde een cultuur van empowerment, met blijvende impact op deelnemers en organisatie.

Kwalitatief gezien ervoeren deelnemers een diepgaande impact, met een gevoel van inclusie en empowerment. De praktijkgerichte benadering resulteerde in een beter begrip van de zorgpraktijk en professionele ontwikkeling. Kwantitatief overtrof het programma de verwachtingen met een hoog succespercentage en volgeboekte klassen, wat wijst op een grote vraag en effectieve werving.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Onze case verdient een Werf& Award vanwege de impact ervan op zowel kwantitatieve als kwalitatieve niveaus. Het programma heeft niet alleen een grote vraag binnen de organisatie aangetoond, met volgeboekte klassen en een hoog succespercentage, maar heeft ook een diepgaande positieve impact gehad op de leerlingen. Het heeft empowerment en inclusie bevorderd door een unieke benadering van inclusief leren, waarbij praktijk en theorie naadloos samenkomen. Dit heeft geleid tot een cultuur van groei en ontwikkeling binnen de organisatie, waar medewerkers zich trots en betrokken voelen.

De creatieve impact van het programma heeft geleid tot een dieper begrip van de zorgpraktijk.

De creatieve impact van het programma heeft geleid tot een dieper begrip van de zorgpraktijk en een verbeterde professionele ontwikkeling bij de leerlingen. Kortom, onze case onderscheidt zich door zijn effectiviteit, innovatie en blijvende impact, waardoor het een uitstekende kandidaat is voor een Werf& Award.

Credits

Bij deze case zijn diverse in- en externe betrokkenen cruciaal geweest. De gemeente verstrekte subsidies voor taalondersteuning, terwijl het Werkgeversservicepunt hielp de vacatures te verspreiden. TopTaal verzorgde de lessen, terwijl onze HilverZorg Academie de opleiding faciliteerde en de locatie beschikbaar stelde. Gracia, de teamleider van de leerpleinen, en de werkbegeleiders op de vloer speelden een essentiële rol in de begeleiding van de leerlingen. Maar bovenal zijn het onze leerlingen zelf die deze kans aangrepen om te groeien en te bloeien. Hun enthousiasme en toewijding hebben de basis gelegd voor het succes van deze case.

 

Uitreiking op Werf& Live

De Werf& Awards worden uitgereikt op Werf& Live, dat plaatsvindt op 28 mei 2024. Werf& Live is dé ontmoetingsplek voor HR-professionals, recruitmentexperts en arbeidsmarktspecialisten die zich willen onderdompelen in de kernaspecten van employer branding. Wil je erbij zijn?

Meer informatie en tickets

 

Lees ook

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners