Geruchtenstroom houdt aan: ‘Endouble komt in handen van Phenom People’

Beide partijen houden hun mond nog stijf dicht. Maar de deal zou naar verluidt al bijna in kannen en kruiken zijn: het Amsterdamse Endouble zou een prooi zijn voor het Amerikaanse Phenom People.

Peter Boerman Op 08 december 2020
Gem. leestijd 3 min 826x gelezen
Deel dit artikel:
Geruchtenstroom houdt aan: ‘Endouble komt in handen van Phenom People’

‘Ik kan er niets over zeggen’, reageert Endouble-directeur Jeroen Kneppers. En ook Saumil Gandhi, de leider van het Corporate Development-team van Phenom People, houdt de kaken nog even stijf op elkaar. ‘Wij reageren nooit op geruchten’, zegt hij. ‘We komen pas met iets naar buiten als het officieel is. Maar meer in zijn algemeenheid kan ik wel zeggen dat Europa een heel interessante markt voor ons is, en dat we in die zin altijd uitkijken naar interessante partijen om die ons kunnen helpen in onze missie, en voor consolidatie in de markt.’

Het geluid komt inmiddels van vele kanten: een overname hangt in de lucht.

Niemand van wie Werf& de geruchten hoort, wil officieel een reactie geven. Maar het geluid komt inmiddels van zoveel kanten, dat het veilig lijkt om te stellen dat de gesprekken in elk geval ver gevorderd zijn, en dat een overname dus echt in de lucht hangt. Al bezweert Gandhi nog even geduld te hebben. ‘Er zijn zoveel geruchten. Het heeft geen zin om overal op te reageren. Daartoe ben ik trouwens ook niet in de positie. Van de 10 pogingen komen er misschien 2 rond. Of deze deal dan 1 van die 2 is? Leuk geprobeerd, maar dat kan ik je dus echt niet zeggen. Maar als het zover is, zorg ik dat je de eerste bent die het te horen krijgt.’

Nederland belangrijke springplank

Gandhi wil wel toegeven dat Nederland ‘een heel interessante markt is voor Phenom People’. Niet voor niets zit het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Rotterdam. ‘De recruitmentmarkt in Nederland is zeer geavanceerd. De Nederlanders zijn ook erg forward looking, en houden van technologie. Bovendien spreken ze goed Engels, dat maakt het contact makkelijk. En ik heb ook het geluk gehad al een aantal keer naar Nederland te mogen reizen.’

‘We geloven niet in consolidatie om de consolidatie.’

En, zegt hij, ‘als er een kans is om waarde toe te voegen naar onze klanten, door samen met andere bedrijven verder te gaan, dan zullen we dat zeker doen. We geloven niet in consolidatie om de consolidatie, maar als een overname ons beter in positie kan brengen, zullen we het zeker overwegen.’

Beslissingen op basis van data

Endouble is een van de bekendste recruitmentsitebouwers van Nederland. Het bedrijf begon in 2006 aan de spreekwoordelijke keukentafel, onder de naam ‘Netwerven’. Bijna 10 jaar later werd de naam veranderd (al bleef het logo behouden, en de oude naam nog wel herkenbaar in de nieuwe). Het bedrijf telde op dat moment ruim 60 medewerkers (met 12 nationaliteiten), en had een grote internationale klantenkring. De organisatie is onder meer bekend omdat het beslissingen op de sites zoveel mogelijk baseert op de data van de gebruiker.

Endouble begon in 2006 aan de spreekwoordelijke keukentafel, onder de naam ‘Netwerven’.

In 2014 nam USG People, later overgenomen door Recruit (moederbedrijf van onder meer Indeed en Treatwell) een belang in Endouble. Het bedrijf heeft stevig moeten reorganiseren dit jaar, en heeft in de eerste tranche van de NOW-regeling 162.396 euro aan steun aangevraagd. Oprichters van het bedrijf Leon Willemsens en Jan Peter Tulp droegen in 2017 het management over.

Druk overnameseizoen

Phenom People is een wereldwijd werkend HR-techbedrijf. De grote missie is een miljard mensen te helpen om de best passende baan te vinden en hun werkelijke potentieel te laten ontdekken. Dat doet het via het zogeheten ‘Talent Relationship Marketing (TRM)’-Platform, dat veel predictive intelligence en machine learning gebruikt. Het bedrijf is in 2011 opgericht, en kent inmiddels meer dan 500 medewerkers. Het heeft kantoren in de VS, India, Israël, het VK – en dus ook in Rotterdam. Hoe het na de waarschijnlijke overname verder gaat met de medewerkers in Amsterdam, dat is nog niet bekend.

De grote missie van Phenom People is een miljard mensen te helpen om de best passende baan te vinden.

Mocht de overname van Endouble rondkomen, dan zou dat de kroon zijn op een druk overnameseizoen in de Nederlandse markt voor recruitmentsoftware (en aanverwanten). Zo werd vorige maand onder meer de overname van IGB door VONQ bekend, net als de overname van OTYS door Mysolution en Gini-Recruit door 8vance. Vorige week kwam daar het nieuws nog bij dat Maandag een meerderheidsbelang heeft genomen in Talentsourcer en (de Nederlandse activiteiten van) Solvus.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners