Hoe je als recruiter naar de foto op een cv kijkt

Deborah Pluijmaekers Op 20 juni 2018
Gem. leestijd 4 min 8712x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe je als recruiter naar de foto op een cv kijkt

Als recruiter beoordeel je kandidaten soms meer op hun uiterlijk dan je misschien wel zou willen. Wat zijn eigenlijk de neuroprincipes waarmee je de foto van een sollicitant beoordeelt?

Recruiters besteden volgens onderzoek gemiddeld zo’n 6 seconden aan het scannen van een cv. In die tijd kijken ze niet alleen naar opleiding, ervaring, interesses en competenties van hun kandidaten. Ook de profielfoto is belangrijk. En niet zo’n beetje ook. Want gaat de recruitersblik over een cv-foto, dan trekt zijn of haar gut feeling allerlei conclusies: de kandidaat is slim, fit, energiek, bescheiden, sociaal, doortastend of ‘een echte leider’, om maar wat te noemen.

Hoe werkt dat onderbuikgevoel?

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk met dat onderbuikgevoel als je profielfoto’s interpreteert? En hoe krijgen we meer vat op dat ongrijpbare van ons onderbewustzijn in deze? De volgende drie inzichten vanuit de neuromarketing tonen aan hoe foto’s onze hersenen kunnen activeren, en hoe je daarmee als recruiter je voordeel kunt doen. Van gut feeling naar good feeling, via wetenschappelijk inzicht…

girl with a pearl earring#1. Linkerwang/rechterwang

Is het je weleens opgevallen dat beroemde portretkunstenaars hun vrouwelijke modellen al eeuwenlang het liefst van de linkerkant portretteren? En dat machtige manspersonen ons op schilderijen vaak de rechterwang toekeren? Bij deze.

Waarom is dit? Onze linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor onze sociale vaardigheden, het rechterdeel bepaalt in hoeverre we risico’s nemen. De linkerkant van ons gezicht toont dus meer emotie dan de rechterhelft. En wat goed genoeg is voor Napoleon en Mona Lisa, is natuurlijk ook prima voor ons.

rechterwang jacob van amsterdamBen je op zoek naar een kandidaat die beschikt over een flinke dosis dominantie, controle en besluitvaardigheid? Grote kans dat je dan dus kijkt naar een high potential die op beeld vooral de rechterwang laat zien. Zijn betrouwbaarheid en empathie de must-haves voor je openstaande vacature? Dan zul je vooral letten op foto’s waarop iemand je de spreekwoordelijke andere wang toekeert. De linker, dus.

#2. Om door een ringetje te halen

Je kent ze vast wel, de indrukken die een gezicht op een foto bij ons kan achterlaten: ‘Sprekende ogen,’ ‘expressief gezicht,’ ‘pittig type’ of ‘energieke uitstraling’. Maar wat zegt dat nu helemaal, als we een foto aansprekend vinden? Is dat niet gewoon hetzelfde als oogcontact?

limbal ring

Het verschil tussen nietszeggend en sprekend wordt vaak gemaakt door een duidelijke zogeheten limbale ring. Die term is waarschijnlijk alleen bekend bij oogartsen, opticiens en fanatieke pubquizzers, maar qua invloed is het zeer bepalend. Gezichten met een prominente cirkel rondom de iris (zoals de rechterfoto’s in de voorbeelden) hebben namelijk een streepje voor. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die in het bezit zijn van ogen mét een zichtbare limbale ring, jeugdiger en vitaler overkomen. Donkere randjes gecreëerd door Photoshop hebben trouwens hetzelfde effect.

limbal ring

Of het erg is als iemand de natuur een handje helpt en jij er als recruiter intrapt? Welnee. Het is alleen wel goed om je er bewust van te zijn. En er mag dan maar één eerste indruk zijn, het is de tweede indruk die blijft hangen. Meteen een goede reden dus om je kandidaat tijdens de intake eens extra goed in de ogen te kijken.

#3. Een proost op de goede afloop

Het spreekt voor zich dat foto’s van vrijmibo’s en andere proostgelegenheden niet thuishoren op een professioneel profiel. De meeste recruiters zijn dan ook geneigd om een dergelijk cv meteen door de papierversnipperaar te halen (want opzijschuiven is sinds de AVG geen optie meer).

foto’s van vrijmibo’s horen vanzelfsprekend niet thuis op een professioneel profiel

Toch is het volgende inzicht – in het kader van fake it ‘till you make it – het vermelden waard. Uit meerdere studies komt namelijk naar voren dat recruiters de profielfoto’s van sollicitanten die een (één!) alcoholische versnapering tot zich hebben genomen, positiever beoordelen dan foto’s van compleet nuchtere of juist lichtelijk aangeschoten mensen.

foto drink

Waar hem dat in zit blijft een beetje speculeren, maar aannemelijk is dat iemand met 1 drankje op net wat meer ontspannen en gezonder oogt. Denk aan: bescheiden blosje, losse houding en een open blik die uitstraalt: ‘I feel good’. Dit feelgood-effect kan overigens ook worden veroorzaakt doordat iemand tijdens het poseren aan iets leuks denkt (een borrel?).

Aannemelijk is dat iemand met 1 drankje op net wat meer ontspannen en gezonder oogt

Het wil natuurlijk niet zeggen dat iemand die geen appelwangetjes heeft, er per se een ongezonde levensstijl op na houdt. Maar mocht jij het als recruiter aandurven om dit te toetsen bij jouw kandidaten, dan schopt deze vraag het ongetwijfeld tot de top-10 van de meest onverwachte sollicitatievragen ever. Proost!

https://www.youtube.com/watch?v=iou0zZBwN1U

deborah pluijmakersDit blog is geschreven door Deborah Pluijmaekers, werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Naar eigen zeggen niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.

Lees ook van Deborah:

Tags:
Deel dit artikel:

Deborah Pluijmaekers

Recruitment Marketeerbij Brunel
Deborah Pluijmaekers is werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Naar eigen zeggen niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners