HR Tech: (Talent)management is een vak

Martijn Hemminga Op 24 oktober 2013
Gem. leestijd 2 min 1275x gelezen
Deel dit artikel:
HR Tech: (Talent)management is een vak

Talent management is een discipline die nog niet lang bestaat en dat geldt ook voor management in het algemeen. Management bestaat pas sinds de industriële revolutie. Goed management is de basis voor een succesvolle organisatie en ook de basis voor talentmanagement, stelt Les Hayman van Chief Executive Organisation. Management is een vak, vindt hij.

HR bestaat omdat er managementissues zijn

Hayman kan niet spreken vanuit een HR-perspectief over talent, maar vanuit een CEO-perspectief. Hij heeft als CEO van onder mer SAP altijd te maken gehad met HR vanuit een CEO-rol. De reden dat HR bestaat, is omdat er managementissues zijn, stelt hij. Als hey management goed zou zijn, heb je geen HR nodig, vindt Hayman. HR moet geen partner zijn, maar een speler die niet meedenkt over de strategie, maar helpt deze uit te voeren. HR zou zichzelf moeten wegspelen door toptalent aan te nemen en te ontwikkelen.

Engineers zijn slechte CEO’s

Engineers zijn slechte CEO’s, zegt Hayman, die zelf een engineer achtergrond heeft. Engineers houden ervan om problemen op te lossen in plaats van problemen voorkomen. Management is niet iets wat je er bij doet, maar een vak. Iedere investering in management en talentmanagement is zinloos wanneer er in een organisatie geen cultuur is waar (talent)management wordt gezien als vak.

Concurrentievoordeel

Medewerkers zijn de enige wijze waarop je als organisatie voordeel kunt hebben ten opzichte van je concurrenten. Veel organisaties roepen dat hun medewerkers hun belangrijkste asset is, maar er zijn er weinig die het ook echt waarmaken. Net als innovatie, dat alleen door afdeling R&D wordt gedaan terwijl alle medewerkers met innovatie bezig moeten zijn. Nieuwe medewerkers wordt als eerste verteld hoe de dingen bij hun nieuwe werkgever worden gedaan en waar ze zich aan moeten houden. Dat is geen talentmanagement, aldus Hayman.

Recruitment hoort niet binnen HR thuis

Recruitment behoort volgens Hayman niet onder HR te vallen. Daarvoor is het te belangrijk voor een organisatie. Door aan de poort de juiste mensen aan te nemen kun je hun talent ontwikkelen via talentmanagement en -ontwikkeling.

DNA

Tenslotte sluit hij af door te stellen dat Management en talentmanagement in het DNA moet zitten van een organisatie. Want dan maak je als organisatie pas echt het verschil…

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners