Inspiratie: Vacature-inhoud interactief

Bas van de Haterd Op 20 augustus 2017
Gem. leestijd 3 min 143x gelezen
Deel dit artikel:

Vorige week schreef ik over het visueel maken van vacatures. De inhoud aanvullen met beelden, met een paar inspirerende voorbeelden. Vandaag een voorbeeld van een bedrijf dat de vacature inhoud interactief heeft gemaakt. Je hoort het goed, je kan zelf als werkzoekende de inhoud van de vacature (iets) bepalen. Van een Nederlands bedrijf: Zonneplan uit Zwolle. Super leuk gedaan en meteen is de vraag over de lengte van de vacature-inhoud ook beantwoord: laat het aan de werkzoekende over. Met dank aan de on hiring nieuwsbrief die me op dit voorbeeld wees.

Screen Shot 2017-08-20 at 16.32.58

In de vacature zit een slider die je naar links en rechts kan zetten. Je bent overtuigd dat je wilt solliciteren of je hebt meer overtuiging nodig. Ik zou het zelf anders verwoorden, iets met meer of minder informatie, maar waarschijnlijk past dit beter bij de organisatie.

Als je de schuif naar links zet ‘het is al rond’ verdwijnen flink stukken tekst. Dus je gaat naar de bullets wat je gaat doen en wat ze verwachten.

Screen Shot 2017-08-20 at 16.37.34

En nog een stap verder kom je meteen bij de sollicitatieknop uit.

Screen Shot 2017-08-20 at 16.37.19

Doe je de schuif naar rechts, heb je meer overtuiging nodig, springen er ineens woorden uit. Tevens komen er allerlei kleine overtuigingsmechanismes bij. Dat laatste (zoals de reageer snel, 8 anderen bekijken nu de vacature) vind ik niet heel sterk als ik eerlijk ben. Omdat het gewoon niet waar is (of het is wel heel toevallig dat elke keer als ik de vacature bekijk er 8 mensen zitten te kijken)

Screen Shot 2017-08-20 at 16.39.32

De overtreffende trap geeft ineens een Teletekst achtig beeld (de logica daarvan ontgaat me nog even), maar gooit er een paar hele leuke dingen in zoals “Het ISS draait op zonne-energie”.

Screen Shot 2017-08-20 at 16.42.04

Verbeterpunten

Screenshot_20170819-160004Natuurlijk zijn er wel een paar verbeterpunten. De eerste heeft te maken met de ‘onzin’ die erin zit. Zoals ik al zei: er kijken 8 mensen naar de vacature, klopt niet. De sollicitatie-hulp knop… doet hetzelfde als de solliciteerknop. Is een typisch geval van persuasion, maar niet goed toegepast. Je moet wel iets anders bieden (zoals een hulplijn of misschien een tip om te solliciteren of… zoiets).

Mijn tweede gratis advies aan Zonneplan: check je mobiele ervaring. Want dit is wel erg slordig, 5 sterren waar er 1 onder de andere vier valt. Dat is gewoon een design fout die echt niet nodig is (je kan de sterren natuurlijk laten schalen zodat ze netjes naast elkaar vallen.

Conclusie

Super cool gedaan. Heel inspirerend voorbeeld. Veel werk, maar als je lastig mensen kan vinden denk ik meer dan de moeite waard.

Ik vind vooral het ineens laten oplichten van de belangrijkste woorden belangrijk. Ik ben benieuwd of het navolging gaat krijgen en we in vacatures de komende tijd vaker dingen gaan zien als ‘tell me more’ en dan meer tekst of ‘overtuig me’ en dan oplichtende woorden op een gave quote.

Complimenten voor een heel creatief stukje inspiratie op vacature-weergave.

 

Digitaal-Werven

Op 2 november vindt het Digitaal-Werven event plaats in Utrecht. Het thema dit jaar: Start-ups en Corporates. Met absolute (inter)nationale topsprekers zoals Paul Maxim (hoofd recruitment bij Zalando, ex-unilever), Quintin Schevernels (Ex-VNU en Ex-Layar) en veel, veel meer. 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners