Maarten Westerduin (The Talentpool Community): ‘Kandidaten afwijzen? Dat hoeft nooit meer’

Samenwerken is hét wapen van werkgevers om de krapte tegen te gaan en minder afhankelijk te worden van Amerikaanse techgiganten. Het recent gestarte The Talentpool Community moet daarvoor een oplossing bieden. Hoe gaat dat in zijn werk?

Peter Boerman Op 01 mei 2024
Gem. leestijd 3 min 712x gelezen
Deel dit artikel:
Maarten Westerduin (The Talentpool Community): ‘Kandidaten afwijzen? Dat hoeft nooit meer’

‘Alleen redden we het niet op de huidige arbeidsmarkt. Als we de handen ineenslaan wel’, zegt Maarten Westerduin, initiatiefnemer van het vorige maand officieel gestarte The Talentpool Community. Zijn idee: ‘We wijzen kandidaten nooit meer af.’ Mensen afwijzen is zonde, en bovendien vaak emotioneel pijnlijk, weet hij. Zou het daarom niet beter zijn als je daarom nooit meer iemand zou hoeven afwijzen, maar mensen juist altijd uitzicht kunt bieden op een tweede kans? Precies dat is dan ook de grondslag onder de recent gestarte gezamenlijke talentpool.

Met The Talentpool Community wil Westerduin alle zogeheten ‘silver medallists’ in sollicitatierondes verzamelen, zodat andere werkgevers er gebruik van kunnen maken. ‘Met één druk op de knop bied je sollicitanten een tweede kans. Uw collega’s zijn er blij mee. En andersom gaat het natuurlijk ook weer werken’, aldus Westerduin, die stelt dat je op deze manier sneller, goedkoper en beter vacatures kunt invullen, en tegelijk ervoor kunt zorgen dat je mensen langer vasthoudt.

Minder afhankelijk

Westerduin heeft nog een ander argument om in zijn nieuwe oplossing te geloven. Je wordt er namelijk minder afhankelijk mee van – vooral Amerikaanse – techgiganten als Indeed, LinkedIn, Meta, en Google, zegt hij. En ook maakt de gezamenlijke talentpool je in zijn ogen minder afhankelijk van detacheerders, (uitzend)bureaus en zzp-bemiddelaars. Inmiddels hebben de eerste werkgevers en brancheorganisaties zich aangesloten, meldt hij dan ook trots. ‘En per 1 mei gaat sales hard werken om voor het einde van 2024 1.000 aangesloten werkgevers te kunnen melden.’ Want hoe meer gebruikers, hoe meer voordeel het systeem biedt.

‘Per 1 mei gaat sales hard werken om voor het einde van 2024 1.000 aangesloten werkgevers te kunnen melden.’

Onder The Talentpool Community ligt de matching-technologie van SkillsCV. Voor 99 euro per maand (voor 3 gebruikers) kunnen werkgevers direct toegang krijgen tot de exclusieve talentpool. Openstaande vacatures worden dan direct gematcht met de bijna 20.000 kandidaten die er nu al in zitten. ‘In de komende maanden willen we dat de talentpool sterk gaat groeien’, aldus Westerduin. ‘Dit doen de werkgevers uit de community zelf door hun silver medallists hierop te wijzen. Vanaf deze maand kan de afgewezen kandidaat zijn/haar eigen cv ook direct omzetten in een SkillsCV, zodat matching nog makkelijker gaat.’

Standaardisatie van cv’s

Werkgevers roepen momenteel steeds harder om standaardisatie van cv’s, hoort Westerduin steeds vaker in de arbeidsmarkt. SkillsCV is, samen met 8Vance en TheMatchbox een van de weinige partijen die hieraan momenteel tegemoet kunnen komen, ziet hij ook. ‘Work-ID, CompetentNL of CV Wallet zijn gewoon nog niet zover, of helemaal nog niet operationeel in Nederland – en dit wordt voor 2026 ook niet verwacht. Daarmee lijkt The Talentpool Community samen met SkillsCV een interessant momentum te hebben.’

Meer weten?

Maarten Westerduin vertelt op 28 mei tijdens Werf& Live meer over het delen van talent en het nieuwe matchen. Dus schrijf je snel in:

Werf& Live

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners