Nieuwe assesmentvormen: social media profiel-analyse

Bas van de Haterd Op 06 december 2017
Gem. leestijd 3 min 419x gelezen
Deel dit artikel:
Nieuwe assesmentvormen: social media profiel-analyse

In het verleden hebben we hier al gekeken naar bijvoorbeeld clearwater, dat op basis van micro-expressie een heel goed persoonlijkheidsrapport op basis van een paar minuten video kan maken.

Recent ben ik gefascineerd door de mogelijkheden van tekstanalyse (zoals Seedlink doet) en social media-gedrag. Een project op dit gebied is Apply Magic Sauce van de universiteit van Cambridge en dat kun je testen. Net als je de IBM Watson tekstanalyse tool kunt testen. In dit artikel kijk ik naar Apply Magic Sauce.

Apply Magic Sauce

Ik heb Apply Magic Sauce toegang gegeven tot mijn Facebook en mijn Twitter en dat geheel laten analyseren. Uit Facebook komt deels iets anders dan Twitter, zo blijkt. Mijn Facebook-gedrag kan nauwelijks voorspellen of ik man of vrouw ben, mijn Twitter-gedrag is blijkbaar erg feminien. Volgens mijn Twitter-gedrag ben ik 27… iets meer dan 10 jaar verkeerd.

Screen Shot 2017-12-06 at 11.18.10

Mijn Facebook-likes (het systeem kan mijn posts niet analyseren, net als de eerdere keer dat ik het probeerde) kan niet besluiten of ik man of vrouw ben. Volledig androgyn.

Persoonlijkheid

Mijn overall persoonlijkheid op basis van Twitter en Facebook is dat ik erg introvert ben (yeah right) en laidback and relaxed (dat is iets wat ik mezelf ook niet zou noemen).

Screen Shot 2017-12-06 at 11.21.14

Vooral interessant is het als je kijkt naar de verschillen tussen Facebook en Twitter. Ik gebruik beide media ook anders, dus dat daar een andere persoonlijkheid uit komt is niet geheel onlogisch, maar geeft ook aan hoe twijfelachtig de algoritmes zijn.

Links is mijn Twitter big five. Rechts is mijn Facebook big five.
Screen Shot 2017-12-06 at 11.18.49Screen Shot 2017-12-06 at 11.20.51

 

 

Dus in Facebook ben ik veel nadenkender, maar totaal niet competitief, daar waar Twitter mijn persoonlijkheid als zeer competitief neerzet (wat ik ook ben).

Intelligentie en tevredenheid

Screen Shot 2017-12-06 at 11.21.23

Ik heb volgens Facebook likes een ondergemiddelde intelligentie (ik ben namelijk fan van Linkin’ Park en hou van rockmuziek, en dat zijn twee negatieve factoren volgens het algoritme) en ik ben ondergemiddeld tevreden met mijn leven. Beide zijn 100% incorrect. Ik ken mijn IQ en daarmee zit ik best hoog (een recente IQ-test vorige week zette mij zelfs in de top (84% percentiel) van masterstudenten in Nederland, en ik heb niet eens een master). En ik weet bovendien zeker dat ik bovengemiddeld tevreden ben met mijn leven.

Conclusie: nog veel te winnen

Er is nog heel veel te winnen als het gaat om het goed analyseren van social media-gedrag voor persoonlijkheidprofielen, want het is duidelijk dat er nog weinig van klopt. Het feit dat Twitter en Facebook zo ver uiteenlopen zeg ook al iets, hoewel ik denk dat je ook alles moet weten om tot een totale conclusie te kunnen komen. Het feit dat mijn Facebook-posts weer niet geanalyseerd konden worden speelt denk ik ook mee.

Ik ben nog niet geheel afgeknapt op het idee, maar voorlopig weet ik één ding zeker: de komende paar jaar moet je ver wegblijven van het gebruik van sociale media voor assessment-tooling. Als de beste en meest wetenschappelijk tool op dit gebied deze resultaten geeft, weet je dat er nog veel werk te doen is.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners