Home Onderzoek Nieuwe assessmentvormen: tekst analyse

Nieuwe assessmentvormen: tekst analyse

81 keer
2

Eerder schreef ik al over een nieuwe vorm van assessments, de social media profielen. Conclusie was: nog niet heel erg accuraat. Nu is het dan tijd om te kijken naar een vorm waar al meer en langer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt: tekst analyse.

Hiervoor moet je een tekst laten analyseren, om dit zo zuiver mogelijk te houden heb ik ervoor gekozen om een Engelse blog te pakken en wel deze. Hoewel hij niet voldoet aan de eis van IBM Watson: It should contain words about every day experiences, thoughts, and responses. Ga ik kijken hoe ver ik kom.

IBM Watson

Op basis van een tekst die nog niet eens heel erg past bij wat ze vroegen is dit toch wel een verdomd accuraat profiel. Met de uitzondering dat ik minder interesse heb ik plezier van het leven en dat ik gevoelig ben voor het eigenaarschap van een auto. En ik denk wel dat ik beinvloed wordt door social media bij aankoopbesluiten, ook omdat ik daar vaak om advies vraag.

 

Het tweede deel van de analyse geeft percentielen weer van mijn karakter. Interessant dat ook hier ik weer introvert overkom, wat iedereen die mij kent weet dat niet het geval is. Wel correct is dat ik weinig waarde hecht aan ‘aardig gevonden worden door grote groepen’ en meer mijn eigen pad trek. Ook kom ik waarschijnlijk gestructureerder over dan ik ben, omdat ik mezelf denk ik geleerd heb gestructureerder te schrijven dan vroeger. Ook blijkt uit deze tekst een stuk minder het helpen van anderen en een idealistische insteek, iets dat ook niet helemaal klopt. Juist dit artikel is geschreven om kennis te delen en mensen te helpen met die kennis bijvoorbeeld.

Apply Magic Sauce

Ik heb dezelfde tekst ook door Apply Magic Sauce gegooid en daar kwam het volgende uit.

31 jaar oud en man. Beter dan de 27 en vrouw op basis van mijn Twitter profiel.

De Big 5 komen uit tekst analyse redelijk anders dan mijn social media profielen. Ik ben veel liberaler en artistieker (klopt wel), ik ben van impulsief naar georganiseerd gegaan (vind ik lastig oordelen, ik heb op dat gebied een enorm gespelen persoonlijkheid voor mijn gevoel), ik ben net zo nadenkend. Wel ben ik veel minder competatief, wat volgens mij niet klopt. Ook ben ik nog meer laid back and relaxed, terwijl IBM Watson me juist veel emotioneler vind (wat denk ik klopt, ik ben best emotioneel van tijd tot tijd).

Ook heb ik meer leiderschapspotentieel volgens deze analyse, maar ik blijf een INTJ volgens deze test, terwijl ik echt een EMTP (dus alleen de T klopt) ben toen ik die test gedaan heb.

Conclusie

De academische exercitie van Apply the Magic Sauce is een stuk minder betrouwbaar volgens mij dan IBM Watson. Betrouwbaarder dan de social media profiel analyse, maar nog niet betrouwbaar. Dezelfde technologie van IBM Watson is ook nog niet perfect, maar al een stuk beter. Sterker, best wel goed, behalve dat ze me ook daar introvert vinden.

Wel moet ik hierbij zeggen dat in beide gevallen ik niet de hele goede teksten heb gebruikt. Als ik dit zou doen om te solliciteren zou ik natuurlijk ook de juiste teksten moeten inzetten, te weten persoonlijke teksten. Er zit zeker potentieel in deze vorm van assessment.

2 REACTIES

 1. Beste Bas,
  Leuk om te lezen, razend interessant en leuk dat jij je hierin verdiept. Wat ik me wel afvraag is of je erbij stil gestaan hebt dat mensen altijd een positieve bias hebben als ze een testresultaat te zien krijgen waarvan gezegd wordt dat dat over hen gaat. Je kent vast ook wel de onderzoeken waar mensen een vragenlijst moeten invullen, op basis daarvan een persoonlijkheidsprofiel krijgen en vervolgens mogen aangeven of ze vinden dat dat klopt. Vrijwel iedereen vindt dat het klopt, terwijl alle respondenten precies dezelfde standaardtekst terugkregen. Dus de vraag is in hoeverre van jezelf kunt zeggen dat een beschrijving (zoals die van Watson) accuraat is. Hoe zie jij dat?
  Gr.
  Koos de Heer

 2. Hoi Koos,

  Goede vraag. Dank je.

  Vragenlijsten zijn self assessments. Die kloppen dus per definitie bijna met het zelfbeeld van mensen. Dit zijn assessments, dus daar heb ik al wel eens mensen gezien die het er niet mee eens waren. Vaak tot ze hun collega’s of vooral hun partner spreken.

  Ik denk dat ik, met al die tientallen assessments die ik heb gedaan, nu wel een redelijk zelfbeeld heb. Het zijn geen standaard teksten. ‘Kan onvoorspelbaar overkomen’ en ‘Heeft moeite met hiërarchie’ waren bijvoorbeeld zaken die uit een micro expressie assessment kwamen bij mij. De tekst analyses die ik hier heb besproken…

  Sensitive to ownership costs of a car. Klopt, velen zijn dat niet, die willen een BMW of Jaguar omdat ze dat een gave auto vinden. Ik maak een financieel plaatje (en rijdt daarom een Suzuki Alto, die ik op de zaak heb staan omdat ik berekend hebt dat de bijtelling minder is dan de aftrekbaarheid van parkeer- en benzine kosten).

  Likes historical movies, ik heb de complete serie van ‘in europa’ van Geert Mak.

  Volunteers for Social Causes. Ik heb recent op de markt van de vrijwilligers centrale weer twee nieuwe projecten erbij genomen, omdat ik al een half jaar niets gedaan had.

  Best specifiek, niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here