Home Trends Recruitment voorspellingen 2017

Recruitment voorspellingen 2017

4 keer
7

glazen bolNa het debacle van afgelopen jaar heb ik sterk getwijfeld of ik wel voorspellingen moest doen voor 2017. Mede omdat ik bij de voorspellingen voor 2016 niet veel inspiratie had en mijn glazen bol ook nu mistig blijft.

Ik heb besloten er een paar te doen, maar niet heel veel. Simpelweg omdat ik er niet heel veel zie. Dus in tegenstelling tot de voorspellingen van 2016 ga ik niet mijn ‘far out’ voorspellingen doen, maar enkel wat ik nu echt zie gebeuren. En dat is niet gigantisch veel.

Mobile naar fase 3

De eerste voorspelling is dat mobiel in 2017 in wat ik wil noemen fase 3 komt. Namelijk de fase waarbij meer en meer bedrijven mobiel solliciteren mogelijk maken, of in ieder geval herkennen en de kandidaat ondersteunen met een andere ervaring. Concreet: op dit moment past 25% het proces aan de mobiel aan, in 2017 is dat minimaal 35%, hoewel ik stiekem hoop dat het richting de 50% gaat.

Facebook recruitment

Facebook recruitment gaat serieuze vormen aannemen. Op dit moment heeft 12% een Facebook pagina met een recruitment deel. Dat is in 2017 minimaal 20%. De reden dat ik dit niet nog veel hoger durf in te zetten is omdat het meetmoment in de zomer ligt vanwege Digitaal-Werven en ik niet weet hoe snel Facebook zijn recruitment gaat uitrollen. Om niet alleen van de timing afhankelijk te zijn, laat ik ook zeggen dat Facebook de ‘talk of the town’ is eind 2017. Hoe ga je er mee om? Wat kan je er mee? Alle vragen die in het begin ook met LinkedIn gesteld worden zullen in 2017 over de nieuwe Facebook recruitment tool gesteld worden.

War for talent

De war for talent is on. In 2017 zal meer en meer in het nieuws komen dat er geen geschikte kandidaten te vinden zijn. Dat er een tekort aan technici is. Dat er gigantisch veel vacatures zijn. Ondanks dat het hele onzekere tijden zijn, door de politiek en de economische gevolgen die hieraan hangen, zie ik dat de vraag naar hoog gekwalificeerd personeel ongekend hoog zal zijn.

Veel campagnes

Een vervolg op die war for talent is dat er een enorme hoeveelheid campagnes zullen zijn. Arbeidsmarktcommunicatie zal weer helemaal terug zijn van weggeweest. Goede en slechte campagnes, vooral online, zullen kandidaten proberen te lokken naar de soms goede, soms hele matige recruitmentsites.

Gaming

Gaming zal in 2017 ook een serieuze plek krijgen in de recruitment. Gaming als testen voor de geschiktheid voor een baan, zoals Harver deze afneemt, zullen nog veel breder ingezet worden. Harver zal door blijven groeien, ook buiten het call centre gebeuren. Er zullen meer tools komen. Ook bijvoorbeeld voor talentontdekking, waarbij er applicaties gaan komen voor starters om te ontdekken via games wat ze nu eigenlijk echt goed kunnen.

Assessments nieuwe stijl

Soft skills worden belangrijker en belangrijker en meer en meer organisaties gaan deze serieus meenemen in het recruitment proces. De oude vragenlijsten zullen, heel beperkt nog, vervangen worden door nieuwe assessments. Denk hierbij aan gaming om soft skills in kaart te brengen, micro expressies en taal analyses op je social media. Nog niet grootscheeps, maar er zullen partijen zijn die dit in hun proces gaan opnemen.

7 REACTIES

 1. Mobiel solliciteren klinkt leuk maar als dat uiteindelijk gaat betekenen dat er allemaal sollicitatie-apps gaan komen dan haken veel gebruikers al snel af. Ik vind het al een ramp dat de Jumbo, de AH en andere supermarkten allemaal eigen apps gaan ontwikkelen want je krijgt alleen maar meer prut op je mobiel.

  Facebook heeft plannen om extra functionaliteit te ondersteunen die ook solliciteren en rekruteren via Facebook mogelijk zou kunnen maken. Maar ik denk niet dat veel werkgevers zitten te wachten op de vakantie-verhalen en foto’s van de vele sollicitanten en omdat veel mensen het voor prive-doeleinden gebruiken om te delen met vrienden, denk ik dat het geen groot succes zal worden.
  Daarnaast is LinkedIn nu in handen van Microsoft en dat kon LinkedIn nog wel eens een stuk interessanter maken. LinkedIn is sowieso beter voor de zakelijke markt dan Facebook.

  De “War for talent” is eigenlijk al begonnen in de ICT-wereld. De vraag naar ervaren PHP/Java/C# ontwikkelaars is enorm, terwijl die ervarenheid bij veel kandidaten juist ontbreekt. Steeds meer bedrijven gaan online en hebben dus ervaren ICT’ers nodig en dat zal voor problemen zorgen op de personeelsmarkt. Er zullen dus bedrijven moeten komen die veel diensten voor bedrijven over kunnen nemen, zoals b.v. bedrijven die webwinkels kunnen maken en hosten voor tientallen, zoniet honderden klanten. En ook die ontwikkeling is al gaande, maar nog met weinig succes.
  Nou ja, AliExpress misschien met al die kleine winkels die erop zijn aangesloten. Maar ja, dat is China…

  Qua campagnes denk ik dat er vooral veel slechte campagnes zullen komen. Goed personeel heeft namelijk al een goede baan en stapt niet snel over. Matig personeel zal vaak ook al een baan hebben en weten dat ze matig zijn en dus twijfelen over een overstap. Wat overblijft is het slechte personeel en de freelancers. Maar ja, ook goede freelancers blijven bij vaste werkgevers…

  Gaming zal ook wel interessant worden maar het ontwikkelen ervan is lastig en tijdrovend en dus duur. Recruiters die personeel in huis hebben die dergelijke games kunnen maken hebben ook uitstekend personeel om te verhuren aan andere bedrijven. Ik heb daar dus mijn twijfels over.

  En assessments? Ik denk eerder dat men tools gaat ontwikkelen om via sociale media meer informatie in te winnen over potentiele kandidaten. Maar daar komt meteen het grootste probleem, namelijk de privacy-wetgeving! Je kunt namelijk niet zomaar zonder toestemming informatie over kandidaten verzamelen, opslaan en aanbieden aan klanten!

  Maar laat ik 1 voorspelling toevoegen. Ik verwacht dat in 2017 een of meerdere recruiters zich zullen moeten gaan verantwoorden voor de rechter wegens privacy-schendingen. Mogelijk omdat ook nog eens hun systeem wordt gehackt of omdat ze de wetgeving betreffende spam blijven negeren. Kortom, grote juridische problemen voor de recruiters.

 2. Je vergeet nog een van je voorspellingen voor 2017. Je hebt namelijk een weddenschap met mij staan da,t voor eind 2017, minstens 1 van de big 4 niet meer bestaat ten faveure van een freelance netwerk. Kistje wijn, staat me bij.

  Vriendelijke groet,
  Thomas Waldman

 3. Thomas, data zijn niet je sterkste kant he? 🙂 2020 is de weddenschap. Altijd geweest. Met iedereen (er staan er nog minimaal 3 flessen wij, al weet ik niet meer met wie allemaal).

  In 2015 zei je dat ook al, maar echt, in 2010 zei ik 10 jaar… dat is echt 2020 🙂

 4. […] In zijn voorspellingen voor vorig jaar zat recruitmentblogger en ‘professioneel bemoeial’ Bas van de Haterd er naar zijn eigen mening teveel naast. Hij heeft dan ook getwijfeld of hij voor 2017 wel zijn voorspellingen moest doen voor recruitment-trends. Hoewel “mijn glazen bol ook nu mistig blijft”, heeft dit hem er gelukkig niet van weerhouden vooruit te kijken. […]

 5. Ik ben vooral slecht in screenshotjes bewaren 😉 Maar staat weer in de agenda 😉

  Hoe voel je je over de winstkansen?

 6. Nu wel goed in je agenda staan? 🙂 Winstkansen zijn iets gedaald (dat heb je met opties waarvan de tijd verstrijkt). Ik zie ze van 80-20 naar 60-40 gedaald zijn. Maar ik heb nog steeds vertrouwen in het gebrek aan vertrouwen dat ontstaat 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here