Gem. leestijd 4 min  857x gelezen

Solliciteren voor traineeship: geen brief & cv, maar gamen (inzending Gemeente Amsterdam)

Een nieuw mbo-traineeship en een nieuwe manier van solliciteren: wetenschappelijk onderbouwd, objectief, interactief én gericht op competenties. Lees de hele case van Gemeente Amsterdam, ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards 2024.

Solliciteren voor traineeship: geen brief & cv, maar gamen (inzending Gemeente Amsterdam)

Voor het nieuwe en allereerste mbo-traineeship van de gemeente Amsterdam waren we op zoek naar 14 mbo-trainees. Het sollicitatieproces moest laagdrempelig zijn en aansluiten op de leefwereld van de doelgroep. Hierbij was van belang dat het werving- en selectieproces zo objectief, effectief én inclusief mogelijk zou zijn.

Wat moet je écht kunnen als techneut? En welke competentie is van belang als leerplichtambtenaar?

Samen met IVY Works, ontwikkelaar van de game, stelden we specifieke traineeprofielen op per vakgebied. De teammanagers bepaalden de competenties. Wat moet je écht kunnen als techneut? En welke competentie is van belang als leerplichtambtenaar? Dit hebben we gedaan op basis van de competenties van bureau McKinsey. Vervolgens vertaalde IVY Works die competenties naar game-based assessments die verschillende persoonskenmerken meten, waarmee je vervolgens een voorspelling kunt doen over de waarschijnlijkheid dat iemand een competentie bezit.

Vervolgens hebben alle kandidaten het game-based assessment gemaakt. Ze solliciteerden dus zonder cv en motivatiebrief. Met deze assessments meten we onder meer cognitie, emotieherkenning en persoonlijkheid, op een leuke en interactieve manier. Door deze benadering hebben we het potentieel en de vaardigheden van de kandidaten op een objectieve manier kunnen beoordelen. We matchten de competenties van de kandidaten aan de profielen. Dit gaf niet alleen de kandidaten een eerlijkere kans, maar zorgde ook voor een diverse en gemotiveerde groep trainees.

De trainees met de burgemeester van de gemeente Amsterdam; Femke Halsema.

Het resultaat? 185 sollicitaties, geen lange cv’s lezen maar gerichte matches op de profielen, één effectieve gespreksronde en uiteindelijk 14 enthousiaste trainees die in september zijn gestart. Door te kijken naar wat iemand kan en wil, en niet naar wat een kandidaat al heeft gedaan, zijn hier de meest opvallende combinaties uit gekomen. Zo is een afgestudeerd chef aan de slag bij ICT, iemand met een sportopleiding als administratief medewerker en is een trainee met diploma in de luchtvaartdienstverlening aan de slag bij het ICT-servicepunt.

Wat was de impact van de case?

Maar liefst 185 kandidaten hebben gesolliciteerd voor het mbo-traineeship. Zij ontvingen allemaal een uitdraai van hun assessment met hierin een samenvatting van hun vaardigheden en talenten. In één middag is de selectiecommissie bij elkaar gekomen en hebben we de resultaten besproken. Uiteindelijk zijn de 30 kandidaten met de hoogste scores op gesprek gekomen. Na de selectiegesprekken zijn 14 trainees geselecteerd. De gespreksvoerders gaven aan verrast te zijn door het hoge niveau en de goede match van de kandidaten. Deze nieuwe manier van werven & selecteren inspireerde ook anderen. Inmiddels hebben 2 andere traineeships bij de gemeente Amsterdam ook door middel van game-based assessments geworven.

De gespreksvoerders gaven aan verrast te zijn door het hoge niveau en de goede match.

De concrete cijfers spreken voor zich, maar uiteindelijk draait het om de trainees. Door te selecteren op basis van vaardigheden, en niet eerdere werkervaringen of opleidingsrichting, kregen ze de mogelijkheid een heel nieuw vakgebied te leren. Hierover vertelt trainee Julie, hiervoor werkzaam bij een reclamebureau, nu trainee bij Leerplicht, het volgende: ‘Ik heb eigenlijk altijd al met jongeren willen werken. Nu kan ik echt iets bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren in de gemeente Amsterdam. Het traineeship is een mooie kans om iets nieuws te leren en mezelf de komende tijd verder te ontwikkelen.’ Trainee Djari deelt dit gevoel: ‘Na jarenlang in de horeca te hebben gewerkt was ik op zoek naar iets nieuws. Door dit traineeship kan ik een compleet nieuwe carrière starten in de ICT.’

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Deze case verdient een Werf& Award vanwege de vernieuwende aanpak met game-based assessments, waarmee verborgen talenten werden ontdekt zonder traditionele cv’s en motivatiebrieven. Het selectieproces was objectief, eerlijk, laagdrempelig én toekomstbestendig, gericht op relevante competenties. De gemeente Amsterdam toont zich als vooruitstrevend en inclusief, een mooi voorbeeld voor andere gemeentes en organisaties.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Interne betrokkenen: Projectteam mbo-traineeship:

  •  Wendy Rijnaard, projectleider
  • Patricia Nak, projectmedewerker
  • Anne Eikenboom, adviseur arbeidsmarktcommunicatie

Externe betrokkenen

  • IVY Works
  • A&O Fonds

 

Uitreiking op Werf& Live

De Werf& Awards worden uitgereikt op Werf& Live, dat plaatsvindt op 28 mei 2024. Werf& Live is dé ontmoetingsplek voor HR-professionals, recruitmentexperts en arbeidsmarktspecialisten die zich willen onderdompelen in de kernaspecten van employer branding. Wil je erbij zijn?

Meer informatie en tickets

 

Lees ook

 

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners