Home Breaking Seminar Succesvol werven in de zorg: wat de Tweede Kamer moet weten (1/2)

Succesvol werven in de zorg: wat de Tweede Kamer moet weten (1/2)

514 keer
2

Oplossingen voor de personeelstekorten in de zorg? Ze zijn er wel degelijk, stelt Geert-Jan Waasdorp, die de Tweede Kamerleden daarom graag wat tips aan de hand doet.

Op maandag 28 januari 2019 houdt de commissie VWS een rondetafelgesprek over onder andere het kabinetsplan ‘Werken in de zorg’. Aan experts in het veld is gevraagd om oplossingen aan te dragen. Bij dezen nodig ik ook graag via deze manier een delegatie van de Tweede Kamer uit voor het Seminar Beter werven in de Zorg, om bijgepraat te worden over alle ontwikkelingen en oplossingen die er zijn.

De oplossingen zijn er wel degelijk

Dat die oplossingen er wel degelijk zijn, is al eerder en vaker te lezen geweest op deze site. Van heel creatieve zaken tot opvallende feiten, zoals dat 30% van de verpleegkundigen en verzorgenden die afgelopen jaar van baan zijn gewisseld, dit moesten doen omdat hun contract niet werd verlengd (dat is raar!).

‘van de verpleegkundigen die in 2018 van baan wisselden, deed 30% dit omdat hun contract niet werd verlengd’

Als arbeidsmarktanalist en arbeidsmarktcommunicatiedeskundige (onder meer schrijver van het rapport Zorg in cijfers), ben ik de afgelopen jaren al aangelopen tegen veel (bewezen) oplossingsrichtingen. Ik heb er 10 op een rij gezet, die in mijn ogen zeker helpen in de strijd tegen het tekort. Vandaag de eerste 5, volgende week de volgende 5…

#1. Begin ‘huisvrouwenteams’

Het UMC Utrecht heeft in de vorige arbeidsmarktcrisis succesvol gewerkt met zogenoemde ‘huisvrouwenteams’ op de OK. Dat waren teams die bestonden uit vrouwen die juist op schooltijden konden werken. Op die manier werd 10% extra capaciteit op de OK gerealiseerd.

#2. Laat poli’s om 07:00 uur opengaan

Waarom moeten poli’s en andere zorgafdelingen om 09:00 uur open gaan? Waarom niet om 07:00 uur? Kun je flexibeler roosteren, dan staan mensen niet meer in de file en kun je meer uren per dag maken. Er is namelijk een grote groep verpleegkundigen/verzorgenden die best meer uren wil maken. Als ze daartoe maar de kans krijgen.

‘Kun je flexibeler roosteren, staan mensen niet meer in de file en kun je meer uren per dag maken’

#3. Betaal parkeerplaatsen

Het is toch bijzonder dat je je eigen (schaarse) mensen laat betalen om te parkeren? Zeker als je als organisatie eigenaar bent van de parkeerplaatsen. Aantrekkelijker worden kan heel eenvoudig; zie ook het belang van parkeergelegenheid dichtbij het werk als een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden van Verpleegkundigen.

Pullfactoren en arbeidsvoorwaarden Verpleegkundigen (bron: doelgroependashboard)

#4. Flexibel en zelf inplannen van werkroosters

Een no brainer! Zeker bij een doelgroep waarvan blijkt dat flexibel werken, flexibele werktijden, dicht bij huis werken en parttime werken zo belangrijk zijn in relatie tot onregelmatig moeten werken. Een technische functionaliteit die al veel gebeurt, en die echt helpt om aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt.

#5. Leiderschapstraining en strategische personeelsplanning

Een paar van de grootste problemen in de zorg zijn het ontbreken van visie, een strategisch personeelsplan en goed leiderschap. In de bestuurskamer is zelden zicht op de personeelsplanning (vast/flex), waardoor werven en vacaturestops elkaar afwisselen. Maar hier schuilt dus ook een belangrijke oplossing.

‘in de Bestuurskamer is geen zicht op de personeelsplanning, zodat werven en vacaturestops elkaar afwisselen’

De juiste data (zoals PurpleHRM) helpen bij deze strategische personeelsplanning (SPP). Dit – gecombineerd met visie en leiderschapstraining – helpt mensen aan organisaties te binden. De achterdeur dichthouden is nog altijd de beste wervingsstrategie.

Welke oplossingen komen volgende week?

6. Richt een platform op
7. Investeer in recruitment/arbeidsmarktcommunicatie
8. Het BIG-register is nu vaak een belemmering in het aantrekken van talent
9. Maak om- en bijscholen gratis
10. Bied kinderopvang aan op de werkplek

Over de auteur

Geert-Jan Waasdorp is oprichter van Intelligence Group en mede-oprichter van Werf& en de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Meer weten? Kom op dinsdag 26 maart naar het Seminar Beter werven in de zorg:

Werving staat bovenaan de agenda van zorgorganisaties. Tijdens het Seminar Beter werven in de zorg op dinsdag 26 maart 2019 krijg je concrete tips om op korte, middellange en lange termijn jouw werving te optimaliseren. Met veel praktijkvoorbeelden, twee sprekers en twee inspirerende gastsprekers.
Schrijf je nu in en profiteer tot 31 januari 2019 van een Super Early Bird korting >> 

2 REACTIES

  1. Mooi GJ. Ik heb nog een heel rijtje andere mogelijkheden om de schaarste aan te pakken. Co-blogje maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here