Talkshow DWWD: Is recessie voorbij?

Martijn Hemminga Op 10 december 2009
Gem. leestijd 2 min 3045x gelezen
Deel dit artikel:

Na een aantal filmpjes als intermezzo schuiven de volgende gasten aan tafel: Sidney Hiele (De Roepende Recruiter), Marc Drees (oprichter Recruitment Matters) en Geert-Jan Waasdorp (AMC Academie/Intelligence Group).

De eerste vraag aan Sydney Hiele is hoeveel cowboys er zijn in recruitmentland. Een moeilijke vraag aldus Sydney, maar er zijn weinig recruiters die echt goed en professioneel zijn. Hij krijgt bijval van Marc Drees. Volgens Geert-Jan zijn recruiters jagers, hunters. Er zijn maar 200 echt goede recruiters in Nederland volgens hem.

dwwd09_talkshow
Gasten aan tafel bij de talkshow

Meer verantwoordelijkheid nemen
Recruiters moeten veel meer eigen verantwoordelijk nemen wordt vanuit de zaal aangegeven. Recruiters moeten meer strategisch denken en minder operationeel. Maar dan loop je wel het risico om er als interim recruiter uit te worden gegooid. Recuitment moet meer op de kaart komen, wat ook al in het eerste gesprek van de talkshow naar voren is gekomen.

Hoe om te gaan met ZZP’ers?
Wat moeten werkgevers doen met zzp’ers? Volgens Geert-Jan moet je als werkgever hetzelfde doen met zzp’ers als met medewerkers. In de ICT is werken met zzp’ers normaal, aldus Sydney. En dat zal alleen maar meer worden. Geert-Jan gelooft juist in het sneller bieden van een contract voor onbepaalde tijd. Marc is het daar niet mee eens en gelooft niet dat nieuwe generaties zich lang laten binden. Vanuit de zaal komt echter de opmerking dat dit niet geldt voor de grootste groep mensen op de arbeidsmarkt op (V)MBO-niveau.

dwwd09_publiek_talkshow
Geboeid met een glimlach kijkt en luistert het publiek naar de gasten aan tafel

Is de recessie voorbij?
De recessie is nog niet voorbij volgens Sydney. Wel beginnen organisaties weer vooruit te kijken, al gaat het langszaam. Volgens Marc zal de werkloosheid nog lang toenemen. Pas als andere andere economieën weer aantrekken, profiteren wij ervan. In 2010 zal het beter gaan aldus Geert-Jan. Medewerkers gaan lopen na de crisis en de vergrijzing komt eraan.

Martijn Smit
Martijn Smit van Youp sluit op geheel eigen wijze de talkshow af door de aanwezige professionals een spiegel voor te houden. Helaas niet voor hem op de door hem gewenste middenstip van het Olympisch Stadion…

dwwd09_martijn_smit
Martijn Smit on stage

Deel dit artikel:
Ik ben adviseur op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Met mijn bedrijf Nr29 adviseer en begeleid ik werkgevers bij het zelf regisseren van hun arbeidsmarktcommunicatie. Denk daarbij aan strategische arbeidsmarkt(communicatie)plannen, het intern verkrijgen van draagvlak en commitment voor arbeidsmarktcommunicatie, ken- en stuurgetallen en procesoptimalisatie. In september 2013 heb ik een online platform voor kennis + advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie gelanceerd: amcexpert.nl. Met Nr29 werk en heb ik gewerkt voor onder andere Boskalis, ISS Facility Services, Sanquin Bloedvoorziening, VMI Group, TU Delft, SNS Bank, KLPD, Provincie Fryslan, Strukton Civiel en Gemeentewerken Rotterdam. Daarnaast ben ik mede-oprichter van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en geef ik masterclasses en trainingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. In 2012 is het boek Bouwen aan Het Nieuwe Employer Brand verschenen waar ik mede-auteur van ben. Ik maak deel uit van het Employer Brand Netwerk. Een groep van 9 toonaangevende experts op het gebied van goed werkgeverschap, arbeidsmarktcommunicatie en employer branding met als doel kennis, inzichten en ervaringen te delen. Zie www.employerbrand-netwerk.nl. Specialismen: arbeidsmarktcommunicatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatieadvies, arbeidsmarktcommunicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatieplan, employee communications, hr communications, recruitment communications, recruitment marketing, corporate communications, arbeidscommunicatie, arbeidsmarketing, arbeidsmarktcommunicatie, employer branding, employee relationship management, referral, internal branding, employee relationship management ---------- Dit is een SEO test: vacature medewerker groenvoorziening limburg
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners