Thales vertelt geen verhaal

Bas van de Haterd Op 24 augustus 2015
Gem. leestijd 5 min 201x gelezen
Deel dit artikel:

Thales, ooit namen ze defensiespecialist Holland Signaal over, is een groot internationaal transport, lucht- & ruimtevaart en defensiebedrijf dat ook in Nederland een grote werkgever is. Het behoort tot de echte high tech bedrijven. Via hun homepage (helaas niet te vinden via thales.nl, maar thalesgroup.com) kom je bij het carrière deel van de site. Hier is o.a. te lezen dat ze een passie voor technologie hebben, al hun werk teamwork is en ze geloven in een carrière. Een groep, veel functie, rollen en kansen. Dat klinkt interessant, eens kijken of dat ook vanuit die wervingssite naar voren komt.

Screen Shot 2015-08-17 at 22.44.34

Homepage

Screen Shot 2015-08-17 at 22.49.31Het begint met een gemengd gevoel. Thales kan natuurlijk zien dat ik uit Nederland kom, maar toch moet ik zelf kiezen voor Nederland. Dat vind ik niet goed, dat had men automatisch kunnen doen. Waar ik dan wel blij mee ben is dat, in tegenstelling tot een aantal andere tech giganten (ASML, NXP) Thales wel een Nederlandstalige site heeft. Tenminste, zoiets, want het is een ratjetoe aan talen. Bovenin is het menu nog Engels, in de balk staat Engels en Nederland door elkaar (werken bij Thales – careers), en nog veel meer. Ook vraag ik me af of de visual met de OV Chip, waar ze inderdaad een rol hebben gespeeld, nu de meest verstandige is. Dat is van alles projecten die ze doen denk ik degene waarmee de gemiddelde techneut het minst geassocieerd wil worden…

Ook is de routing erg slordig. Als ik op de carrière site naar ‘about us’ ga en daar bijvoorbeeld purchasing kies, blijkt ik ineens bij de inkoopvoorwaarden te zitten. Niets meer met werving. Dat loopt gewoon geheel door elkaar.

Informatie

Zoals aangegeven, het is chaos op de site, dus misschien kijk ik er overheen. Ik kan echter niets vinden over de sollicitatie-procedure. De arbeidsvoorwaarden, die staan bij ‘passen wij bij jou’. Niet de plek waar ik ze zou verwachten, maar zoals ik al zei, de hele routing snap ik niets van. Inhoudelijk staat er overigens verdomd weinig over de arbeidsvoorwaarden.

Vacatures zoeken

Er staat een grote knop ‘Direct Solliciteren’ op de site. Niet op elke site overigens, niet eens op elk deel van de recruitmentsite. Van ‘passen wij bij jou’ moet je terug naar careers om  naar de vacatures te kunnen. Ook kan je niet direct van de site vacatures zoeken. Erg behulpzaam zijn ze niet.

Screen Shot 2015-08-17 at 22.55.41Als ik op direct solliciteren klik krijg ik een tussenpagina. Nog geen vacatures, ik moet eerst een vakgebied kiezen. Ik kies ‘marketing & sales’ en krijg 2 vacatures. Bij Finance is nu niets open, maar dat meldt deze tussenpagina niet. Teleurstellend.

Ook teleurstellend is dat je dan wel de zoekopdracht kan opslaan, maar niet gewoon meteen een e-mail alert kan instellen. Nogal een niet zo hele intelligente technische oplossing. Het hele idee is dat je een alert krijgt natuurlijk als er straks wel vacatures open zijn. Niet dat je weer opnieuw op de site moet gaan zoeken

Vacatures

De presentatie van de vacatures is ook niet om over naar huis te schrijven. Het is gewoon weer een kale Taleo site, zonder enig gevoel of enige branding.

Screen Shot 2015-08-17 at 22.59.02De criteria van de vacature matching snap ik ook niet. Bij de keuze voor ‘real estate’, dat toch echt vastgoed betekent, krijg ik twee cybersecurity functies. Nu kan je me veel zeggen, maar facilitaire dienstverleners zijn meestal geen cybersecurity experts. Misschien dat ze iets weten van gebouwbeveiliging, maar niet het IT stuk ervan.

De presentatie van de vacatures is redelijk nietszeggend. Geen profielen, geen opleidingsniveaus, niets.

Screen Shot 2015-08-17 at 23.01.41Wel zie ik een heel klein spraakballonetje naast de functie. Bij een klik krijg ik het bericht zoals hiernaast staat.

Wil je mobiel solliciteren, via je smartphone of tablet, ga dan naar….

Huh? Wat? Dat herken je toch als goed technologiebedrijf dat ik mobiel zit en als je daar iets voor biedt, pas je dat toch aan? Daar val je de gebruiker toch niet mee lastig? De site zelf is niet responsive, maar er is wel een mobiele versie. Om daar meer op de carrière sectie te doen moet je wel een app downloaden. Ook niet helemaal wat je zou verwachten.

Van een bedrijf dat de meest geavanceerde technologie in de wereld produceert, valt dit technologische project me toch wel erg tegen.

Solliciteren

Maar het kan nog erger. Want het moment dat ik op solliciteren klik, en deze hebben we eerder gezien, moet in inloggen of een account aanmaken. Inderdaad, precies wat je niet wilt.

Screen Shot 2015-08-17 at 23.03.44

 

Conclusie

Thales zoekt 166 mensen in Nederland, primair de moeilijk vindbare ingenieurs en ICT’ers. Technici die overal terecht komen. Thales wil graag dat je je carrière bij hen doorbrengt. Ik geloof oprecht dat het een hele goede werkgever is en het aantal keer dat ik ‘contract voor onbepaalde tijd’ zie staan bij functies is echt lovenswaardig.

De ervaring die ze echter bieden om onderdeel van de familie te worden is gewoon slecht. De techniek regeert het gebruik in plaats van dat het het ondersteund. En de techniek is alles behalve modern en up-to-date. Voor een technisch hoogstaand bedrijf is de recruitmentsite een aanfluiting. Ik begrijp dat ze die 166 hoog gekwalificeerde techneuten nog steeds zoeken.

Thales vertelt geen verhaal. Er zit geen flow in. Er zit geen routing in. En de hele vacature-achterkant is net zo slecht als alle anderen. Thales krijgt van mij een 4,5 voor de moeite.

Wil je leren van de top op het gebied van recruitmentsites? Kom op 7 oktober naar Digitaal-Werven. Met onder andere Roos van Vugt, die vijf jaar geleden met WerkenbijDeloitte de nieuwe standaard neerzette als het gaat om corporate recruitmentsites en Bol.com als winnaar van de beste ervaring 2014.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners