Home Visie Vacatures rondpompen op sociale media: kunnen we daar eens mee stoppen?

Vacatures rondpompen op sociale media: kunnen we daar eens mee stoppen?

911 keer
3
sociale media rondpompen vacatures

Er hoeft maar ergens een vacature te zijn, of hij wordt volop rondgetweet, gefacebookt en gelinkedint. Maar eh… daar waren sociale media toch niet voor bedoeld?

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik begin me steeds meer te ergeren aan het ongebreideld rondsturen van vacatures op sociale media. Mensen met wie ik de afgelopen periode een connectie heb gemaakt omdat ze interessant waren voor mijn netwerk en vanwege hun kennis(sen), laten mij nu meerdere keren per week weten dat ze vacatures hebben. Zo zijn een aantal connecties in een paar maanden tijd getransformeerd van waardevolle relatie tot vacaturespammer.

Vacatures rondpompen: niet handig

Ik vind dit rondpompen van vacatures niet alleen lastig, maar ik heb ook sterk het gevoel dat dit geen goede manier is om je vacatures en je werkgeverschap onder de aandacht te brengen. We komen uit een periode dat er vrijwel geen vacatures beschikbaar waren in de markt. Een vacature ‘hebben’ was toen een usp en daarmee ook wel een nieuwswaardig bericht dat je kon delen. En laten we wel zijn; ook een goedkope manier om snel aan een nieuwe medewerker te komen.

‘Een vacature hebben is nu niet bepaald onderscheidend meer’

Effectiviteit neemt af

De afgelopen periode is de markt echter aangetrokken en zijn er weer volop vacatures. Een vacature hebben is dus niet meer zo uniek en daarmee vervalt het onderscheid. De effectiviteit zal dan ook steeds verder afnemen. Continu maar vacatures delen gaat in zo’n geval meer en meer lijken op spammen. Dat gaat dan ten koste van de relatie die je met je connecties hebt en dus ook ten koste van het (werkgevers)merk van de afzender.

Zo ontstaat sympathie voor het merk

In een relatie moet je investeren. Ik wil iemand of een bedrijf best volgen, maar dan moeten ze mij wel iets relevants bieden. Relevante content waaraan ik wat heb. Als werkgever moet je dus goed nadenken over wat je gaat delen. Is het relevant en past het ook bij je organisatie zodat deze content een bijdrage levert aan een eenduidig (employer) brand?

Zo ontstaat er sympathie voor het merk. En in de slipstream van die content wil ik dan best een keer een vacature van iemand lezen. Misschien weet ik dan zelfs wel een geschikte kandidaat…

gertjan de waalOver de auteur

Dit blog is geschreven door Gertjan de Waal, werkzaam bij The Addstore, ‘reclamenetwerk’ dat opdrachtgevers onder meer helpt bij vraagstukken op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. 

Ook je mening delen?

Er is nog ruimte voor bloggers die iets willen delen met het recruitersvakgebied! Mail je bijdrage, en je krijgt in elk geval respons.

3 REACTIES

  1. Je hebt gelijk Gert Jan. De grootste spammers zijn de Recruitment bureaus. Die gebruiken sociale media als PR instrument. Om te pochen met ‘al’ hun vacatures. Dat gedrag werk ook vluchtigheid in de hand. Want steeds vaker krijgen kandidaten geen reactie op hun solliciatatie. Al met al wordt het een soort tombola. Slechte ontwikkeling!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here