Vacatureteksten: een dating profiel

Bas van de Haterd Op 18 december 2017
Gem. leestijd 2 min 328x gelezen
Deel dit artikel:
Vacatureteksten: een dating profiel

Stel je bent actief op een datingsite en het profiel waar je op komt stelt:

  • minimaal 1.80m
  • maximaal 90kg
  • minimaal inkomen: 55.000 euro per jaar
  • Minimaal een HBO of WO opleiding
  • Minimaal een huis met 3 slaapkamers i.v.m. toekomstige kinderen

Aantrekkelijk om te reageren? Niet echt toch? En dit is ongeveer een equivalent van hoe we vacatures schrijven. Een beetje basis informatie over de organisatie, vaak gort droog. De functie (nooit heel specifiek) en de functie-eisen. En als je mazzel heb krijg je te horen dat de organisatie je gaat betalen en je nog wat vakantiedagen hebt ook.

Misschien moeten we als we vacatures gaan schrijven eens nadenken over het verleiden van goede kandidaten, stelt dit artikel op inc. 

Inhoud

Op het gebied van de inhoud is heel veel te verbetren. Zo bleek eerder al uit het onderzoek van Digitaal-Werven en de vacatureverbeteraar. Dat gaat dan primair om de functionele inhoud van de vacature. Staan zaken die je wilt weten, van salaris tot een taakomschrijving, er in.

Belangrijk is dat je vacature je eigen cultuur moet uitstralen. Je zal van deze baan gaan houden omdat je bij ons…. is bijvoorbeeld een mooie zin om over na te denken. Je kan ook concrete projecten omschrijven en daarbij aangeven wanneer iets een super succes is. Het geeft niet alleen meer inzicht in het werk dan een droge opsomming van werkzaamheden, maar ook van het ambitie-niveau. En dat ambitie-niveau is niet goed of fout, je kan er echter wel de juiste of niet de juiste persoon bij aantrekken.

Opmaak

Over de opmaak heb ik al eerder geschreven. Ja, ook die is van groot belang. Het aantal woorden, het soort woorden en de woordkeuze, maar ook het aantal bullet points en de verhouding tussen wij en jij zinnen speelt (on)bewust een grote rol bij kandidaten.

Bij de opmaak zou ik ook denken, op je eigen carrière site tenminste, aan de visuele presentatie van je vacature. Hoe is deze aangekleed, is er met fotomateriaal in of rondom de vacature gewerkt? Biedt je relevante informatie aan rondom je vacature? Hoe verleid je de kandidaat op je eigen website, waar je de hele opmaak in eigen hand hebt?

Conclusie

Zet op 1 voor 2018: je vacatures goed schrijven en mooi opmaken.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners