Voorspellingen, doelen en evaluaties

Bas van de Haterd Op 06 januari 2015
Gem. leestijd 3 min 77x gelezen
Deel dit artikel:

glazen bolElk jaar publiceer ik hier mijn voorspellingen voor het jaar. Elk jaar evalueer ik die voorspellingen. Het ene jaar zijn ze beter dan het andere. Ook stel ik mezelf elk jaar doelen. En ook die evalueer ik elk jaar. Publiek. En elk jaar komt er uit dezelfde hoek kritiek.

Waarom doe ik de voorspellingen en stel ik die doelen? Simpel. Omdat ik geloof in openheid en transparantie. Omdat ik wil dat mensen met mij zaken doen vanwege mijn visie en als je die niet publiek deelt, kan niemand eigenlijk ooit echt objectief bepalen wat je visie is én of die steek houdt.

Jaarlijstjes

Ben ik een groot fan van jaarlijstjes? Nee, eigenlijk niet eens. Waarom niet? Omdat het gaat om de grotere trends. Jaar lijsten geven vooral een gevoel voor timing aan. Dat is dus ook waarom ik ze maak. Als adviseur is mijn gevoel voor timing belangrijk voor mijn klanten. Op het juiste moment de juiste dingen doen. Dus als adviseur vind ik dat ik mijn voorspellingen moet geven en evalueren. Want als je niet kritisch naar jezelf kan kijken, wat voor adviseur ben je dan?

50%

De laatste 2 jaar zit ik iets boven de 50% goed. Veel mensen vinden dat weinig, maar ik kan je vertellen dat dat wel meevalt. Ik geef het iedereen te doen. Publiceer maar eens concreet meetbare voorspellingen voor een jaar en zie hoeveel je er haalt. De meeste trendwatchers zitten rond de 50%-60%. Dat zijn wel mensen die er mee bezig zijn. En de rest? Ik zou zeggen: publiceer het zelf en evalueer het. Ik durf wel een voorspelling aan wat de uitkomst is….

Doelen

Waarom publiceer ik mijn doelen? Deels voor de stok achter de deur, maar deels ook om mensen de mogelijkheid te geven mij te helpen. Zo kreeg ik een week na het publiceren van mijn doelen voor 2015 het aanbod van een oud-olympisch sporter om mij te helpen met het behalen van mijn sportdoelen. Stukje coaching, gewoon omdat hij dat leuk vind.

Daarnaast heeft het publiceren van mijn doelen me ook op andere gebieden heel erg geholpen. Ik weet van mezelf dat ik meer groei als ik doelen heb die overzichtelijk zijn. Volgens mij geldt dat voor veel mensen, niet voor iedereen natuurlijk. En ja, er zijn veel mensen die zich er niet aan houden, vandaar ook de toestroom in sportscholen in januari. Mede omdat ze er geen sociale druk achter zetten dat wel te doen. Daarom publiceer ik ze. Dat is mijn stok achter de deur. Een bijzondere bijkomstigheid is dat mijn huidige relatie ook in het hele begin zei dat het feit dat ik me zo kwetsbaar en zelfkritisch durf op te stellen een reden was met mij uit te gaan. Alleen daarom al is mijn publicatie van mijn doelen voor altijd de moeite waard.

Voorspellingen en doelen

Ik zal dus doorgaan met het publiceren van voorspellingen en doelen. Waarom? Omdat ik geloof dat iedereen die mij inhuurt dat moet doen vanwege mijn visie. Ik ben niet degene die achteraf altijd zegt dat hij gelijk had. Dat hij het wel had zien aankomen. Ik lever het bewijs daarvan, door publiek voorspellingen te doen en deze te evalueren. Als je dat niet doet, moet je niet claimen dat je allerlei ontwikkelingen wel veracht had.

Mijn doelen publiceer ik ook, elk jaar weer. Gewoon omdat het me helpt ze te behalen. Het me helpt te groeien als mens. En dat is mijn uiteindelijke doel in het leven. Groeien als mens. Iedereen moet daarin zijn of haar eigen weg kiezen, ik val niemand af die een andere weg kiest, dit is de mijne.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners