Werf& 02: Over stille reserves

Redactie Op 24 juni 2008
Gem. leestijd 2 min 17352x gelezen
Deel dit artikel:

Werf& 02Deze week valt Werf& 02 op de deurmat van alle abonnees. Dit nummer staat uitgebreid stil bij arbeidskapitaal dat nog niet voldoende is aangeboord. Ruim een miljoen arbeidsgehandicapten, een klein half-miljoen niet-uitkeringsgerechtigden en 111.000 allochtonen zoeken nog naar werk. Waarom is het dan toch zo moeilijk om ze te vinden en te binden?In de nieuwe Werf& lees je een interview met de nieuwe Diversity manager van TNT, Bart Beek: ‘De eerste reactie van allochtone hipo’s is dat ze echt geen post gaan rondbrengen.’ Maar hoe maak je werk van diversiteit terwijl er tegelijk tienduizend mensen weg moeten? ‘Voor de nieuwe postbezorgers vissen we in de nieuwe vijvers. We halen ze uit de wijken waar ze ook moeten bezorgen: parttime huisvrouwen, moslimvrouwen, jongens uit de buurt. Dan moet je soms echt zoeken, hoor. Een vrouw uit het Caribische gebied zal eerder op een fiets door de straten swingen dan een thuiszittende moslimvrouw.’

Anoniem solliciteren
Gemeente Nijmegen startte als eerste in Nederland een proef met anoniem solliciteren, om te zien of dat haar aan een meer diverse instroom zou helpen. Inmiddels is de proef gestopt. Tegelijkertijd voert het Amsterdamse stadsdeel Westerpark juist het anoniem solliciteren in. Anoniem solliciteren: invoeren of afvoeren?

Recruitment via LinkedIn
Recruiter Jacco Valkenburg schreef een handleiding voor het werven via LinkedIn. In Werf& vast een voorpublicatie én de mogelijkheid om met korting het boek te bestellen.

De keerzijde van diversiteitsbeleid
Diversiteitsbeledi is een modewoord en wordt vaak alleen maar met de mond beleden, stellen recruiter/adviseur Koos van Leeuwen en promovenda Juliette Schaafsma. Van Leeuwen spitte de jaarverslagen van alle 25 Nederlandse aan AEX genoteerde ondernemingen door. Diversiteitsbeleid wordt daarin amper genoemd. De ondernemingen die diversiteit in hun jaarverslag laten terugkomen, koppelen er zelden concrete doelen aan. ‘Ronduit droevig’, constateert Van Leeuwen.

Kijk hier voor de hele inhoud van Werf& 02.
Ook Werf& ontvangen? Word dan (proef)abonnee.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners