Ellen van Dieren: ‘Zet realistische (video)content in voor een betere Candidate Experience’

Adwin van Gerven Op 31 augustus 2018
Gem. leestijd 3 min 1319x gelezen
Deel dit artikel:
Ellen van Dieren: ‘Zet realistische (video)content in voor een betere Candidate Experience’

Film met een smartphone. ‘Realiteit is de nieuwe kwaliteit. Een wervingsvideo hoeft niet op en top professioneel te zijn, als het maar oprecht is’, stelt Ellen van Dieren, binnenkort spreker op het Werf& Selectie Jaarcongres.

Ellen is recruitment docent voor de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en De Recruitment Trainer. Op dinsdag 16 oktober laat zij op het Werf& Selectie Jaarcongres zien hoe zij realistische content inzet, waaronder video, voor een betere Candidate Experience. Ze geeft alvast wat tips:

> Waarom is video van belang voor een goede Candidate Experience?

‘Met video kun je je merk laten zien, je sollicitatieprocedure verduidelijken en versnellen en het hele recruitmentproces persoonlijk maken. Transparantie is hierbij heel belangrijk: kandidaten vragen hierom, maar daar wordt nog weinig naar geluisterd. Video werkt hierbij het beste. Ik kan zo 10 dingen opnoemen waarin je video kunt inzetten wat recruitment veel makkelijker en persoonlijker maakt. Het is een investering en het vergt wat aandacht, maar video gaat aan het eind alleen maar opleveren. En je krijgt vacatures veel sneller gevuld.’

> Waarom is de Candidate Experience bij veel bureaus vaak nog niet goed?

‘Recruitment is nog vaak vanuit de werkgever of recruiter ingericht. Het is nog heel erg gericht op selectie, maar veel minder op werving. Vacatures beginnen met “Wij zijn op zoek naar, wij vragen, wij eisen.“ Het stukje over “Wij bieden” is vaak minimaal.

Om zelf met video aan de slag te gaan is het bij recruiters vaak de belemmering om zelf voor de camera te staan. Of een belemmering in het systeem, proces of personeel zorgt ervoor dat ze het niet doen. Dat is zonde. Ik zie te vaak “gemaakt” materiaal wat niet een afspiegeling is van de werkelijkheid van een werkdag.

‘Ik zie te vaak “gemaakt” materiaal wat geen afspiegeling is van de werkelijkheid van een werkdag’

Bureaus en werkgevers zitten vaak vast in een proces met een oude denkwijze dat nou eenmaal zo is ingericht: “we hebben er nooit zo over nagedacht”. Met een soort arrogantie en oogkleppen op stellen ze zichzelf boven sollicitanten: “Natuurlijk willen mensen bij ons werken”. Kom op werkgevers! Doe je best om je kandidaten binnen te krijgen. Dat is nodig, in de krappe arbeidsmarkt!’

Wat zouden bedrijven met een slechte Candidate Experience het eerst moeten aanpassen?

‘Het recruitmentproces moet veel persoonlijker en vanuit de kandidaat worden ingericht. Solliciteer eens een keer bij jezelf en bekijk hoe “makkelijk” jouw sollicitatieprocedure is en denk dan ook vooral aan mobile friendly. Let eens op het aantal vragen dat je voorgeschoteld krijgt, of wat voor standaardmail je krijgt na je sollicitatie. Durf kritisch naar jezelf te kijken en je aanbod aan te passen op de kandidaat.’

> Heb je alvast een tip voor een betere Candidate Experience?

‘Het sollicitatieproces moet authentiek, transparant, persoonlijk en snel zijn. En wat betreft het werken met video:

  • Zorg ervoor dat je je kandidaten met echte beelden verrast.
  • Maak het filmpje zo persoonlijk mogelijk. Laat je eigen mensen in beeld. Schep kaders voor videocontent, maar durf mensen ook vrijheid te geven.
  • Film met een smartphone: dat gaat veel sneller en het is makkelijk te uploaden. Bedrijven willen het altijd maar professioneel doen, maar de huidige generatie trigger je vooral door amateurbeelden (IG TV, Insta Stories). Dit werkt gewoon omdat het écht is.
  • Het hoeft niet perfect te zijn, als het maar oprecht is.
  • Het moet snel zijn, zowel om te uploaden als om te bekijken. Snelheid in het hele sollicitatieproces is de key om succesvol te zijn. Lange stappen en lange wachttijden, daar gaat het nog te vaak mis.’

Ook aan de slag met real content? Kom naar het Werf& Selectie Jaarcongres

Op het Selectie Jaarcongres op 16 oktober legt Ellen van Dieren uit hoe zij met echte content voor een goede Candidate Experience zorgt. Schrijf je in om haar geheimen te horen.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners