Zo selecteer je een designer!

Bas van de Haterd Op 28 september 2014
Gem. leestijd 2 min 106x gelezen
Deel dit artikel:

Werving_en_SelectieEerder schreef ik hier al over ‘alternatieve pre selectie methoden‘. Bijvoorbeeld voor een IT developer, een marketeer en een recruiter.   Zo kan je een marketeer vragen om een plan te bedenken en de recruiter moest een boolean search string maken. Een designer kan je vragen om zijn of haar portfolio, maar dan geef je starters minder kansen. Dus je kan ook gewoon een wedstrijd uitschrijven, zoals Angi studio doet.

Angi studio is een kleine design studio uit Den Haag. Klein, maar heel goed in mijn optiek. Om die kwaliteit te waarborgen moet elke hire raak zijn. Hun kracht zit in de ‘mobile first approach’. Ze zijn top als het gaat om responsive design. Dat is een vakgebied waar nog niet veel designers heel erg bekend mee zijn. Dus een vacature met een wedstrijd en een bonus. Verander een statische site in een responsive design en als je wint krijg je niet alleen een arbeidscontract, maar ook nog een welkomstbonus.

De wedstrijd

De wedstrijd is heel eenvoudig. Je kan twee pagina’s downloaden en je moet er een responsive design van maken. Dit geeft het bedrijf inzicht in de designkwaliteiten, hoewel veel natuurlijk vast ligt zoals het bij normale klanten ook het geval is. Daarnaast geeft het Angi studio inzicht in de code die de kandidaten maken. Dat is vaak de echte lakmoesproef. De kwaliteit van de designer zit hem in de ‘schoonheid’ van de code.

Inhoudelijk vind ik de wedstrijd dus uitstekend in elkaar zitten. Dat men er ook een concrete prijs aan koppelt, namelijk een welkomstbonus, vind ik ook erg leuk gedaan. Je doet immers net iets meer werk dan in een normale sollicitatie. Enige motivatie vanuit de sollicitant is dus nodig. Overigens zou ik het ook zonder die bonus geen verkeerde vraag vinden, maar de bonus geeft aan dat Angi studio begrijpt dat het een tijdsinvestering is voor de sollicitant.

Het enige dat ik mogelijk anders gedaan had was de prijs loskoppelen van de baan. Immers kan misschien straks de beste designer niet in je team passen. Dan zou hij volgens mij de prijs wel verdienen, maar misschien de baan niet krijgen. Maar goed, ik begrijp ook goed dat er juist voor deze optie gekozen is. Je wilt wel mensen die serieus die baan willen.

Alternatieve (pre) selectie

Ik ben een groot voorstander van alternatieve (pre) selectie methoden. Waarom? Omdat een cv me zo weinig zegt. Het zegt waar je gewerkt hebt en wat je daar gedaan hebt. Niet hoe goed je dat gedaan hebt, wat je kwaliteiten nu echt zijn of wat je ambitie is. Het echt testen van kwaliteiten kan in heel veel sectoren. Zoals Angi studio dit aanpakt bij design vind ik erg goed. Vooral ook omdat hun kracht responsive design is en daar gewoon nog relatief weinig mensen echt heel veel mee bezig zijn geweest. Talent laat zich dan vooral vangen door gewoon het werk te zien.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners