De vacature centraal

Bas van de Haterd Op 19 juli 2017
Gem. leestijd 3 min 110x gelezen
Deel dit artikel:

Een goede wervingssite stelt de vacature, niet het bedrijf, centraal. Natuurlijk moeten mensen voor je organisatie kiezen, maar de data laat elke keer opnieuw zien dat bijna al je bezoekers op een vacatures komen. De content pagina’s op corporate recruitmentsites worden nauwelijks gezien. Dus moet je zorgen dat je je verhaal vertelt rondom je vacatures. Immers, je kan je verhaal nog zo mooi vertellen op je website, als niemand het leest praat je in het luchtledige. Een van de betere voorbeelden op dit gebied is nog steeds banen.bol.com

Screen Shot 2017-07-19 at 15.30.49

De data

Van individuele klanten kan ik natuurlijk geen publieke data delen, maar op een enkele uitzondering na zie ik bij al mijn klanten tussen de 80% en 90% van alle traffic op de corporate recruitmentsite terecht komen op de vacature. Hier ben ik twee uitzonderingen op tegen gekomen

  1. Een organisatie adverteerde zwaar in adwords naar specifieke content pagina’s, waardoor 30% van de traffic daar terecht kwam (die vervolgens matig converteerde naar sollicitanten)
  2. De Engelstalige website van een organisatie die heel veel buitenlanders naar Nederland haalde gaf een significant ander beeld dan de Nederlandstalige site. Daar waren pagina’s met informatie over visa en werken in Nederland wel goed bezocht.

De conclusie blijft elke keer hetzelfde: zet de vacature centraal op je wervingssite.

Employer branding is pas relevant als het gezien wordt en alleen rondom de vacature wordt dit gezien.

Hoe dan?

Screen Shot 2017-07-19 at 15.39.45Bol.com heeft een paar mooie items erin verwerkt. Zo heeft men een quote in de vacature, net als Amerpoort bijvoorbeeld, en staan er collega’s onder de vacatures met verhalen.

Bij bol.com staat er ook een organogram van de afdeling en de positie in de organisatie. Die zou nog beter / uitgebreide kunnen, maar ze bieden in ieder geval iets op dit gebied.

 

 

Screen Shot 2017-07-19 at 15.38.23Coolblue heeft bij veel (niet alle) vacatures een video. Ook geeft Coolblue standaard boven alle vacatures aan: 364 webshops en 8 winkels, 75.092 producten in assortiment. Dat geeft mensen die het bedrijf minder goed kennen een idee van de omvang.

Ook heeft Coolblue bij een vacature, net als continu.nl, één zin die de functie omschrijft.

Screen Shot 2017-07-19 at 15.44.16Continu, een intermediair, geeft vier redenen waarom je via hun een baan zou moeten zoeken. Als corporate kan je bijvoorbeeld 4 redenen waarom je nu juist voor jouw organisatie zou moeten werken.

Volgende stap

Er zijn verder nog maar weinig organisaties waar de vacature echt centraal staat en er op een goede manier de employer branding om de vacature heen zit. Toch is dit zonder enige twijfel de toekomst. Je moet het verhaal vertellen op de plek waar mensen het willen lezen. De vacatures zijn wat mensen lezen. Daar moet je dus ook de informatie aanbieden over je organisatie.

Digitaal-Werven

Op 2 november vindt het Digitaal-Werven event plaats in Utrecht. Met absolute (inter)nationale topsprekers zoals Paul Maxim (hoofd recruitment bij Zalando, ex-unilever). Met uiteraard ook de uitreiking voor de beste digitale sollicitatie-ervaring, welke corporate recruitment website helpt de kandidaat het beste? 

 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners