Evaluatie voorspellingen 2014

Bas van de Haterd Op 10 december 2014
Gem. leestijd 4 min 73x gelezen
Deel dit artikel:

hakblokHet is weer december, dus het is weer tijd om terug te kijken en mijn hoofd op het hakblok te leggen. Wat had ik eind 2013 ook al weer gezegd dat er in 2014 zou gebeuren? In 2013 zat ik net boven de 50% score, niet heel goed voor mijn doen. Wat heeft 2014 ons (niet) gebracht?

Werkloosheid en economie

Ik voorspelde een verbetering van de economie en daar heb ik meteen een concreet meetbaar item aan gekoppeld.

Dus in oktober 2014 (want als ik deze voorspellingen evalueer zal het oktober cijfer net uit zijn) zal de CBS werkloosheid lager zijn dan de 8,5% die we in oktober 2013 hadden.

Volgens het CBS zit de werkloosheid in oktober 2014 op 8%. Volgens de ILO definitie is het zelfs 6,5%, maar we moeten appels met appels vergelijken. Een daling dus van ‘slechts’ 0,5% ten opzichte van oktober 2013, maar dat is dus gewoon een volledig correcte voorspelling geweest.

 Micro Jobs

Een regelmatig gebezigd woord in de media zal micro jobs zijn. De mini banen waar je geld mee kan verdienen. Zoals je die kan doen via Mechanical Turk en Roamler.

Ik moet eerlijk zijn. Nee, de micro job heeft niet de media aandacht gekregen die ik verwacht had. De opkomst van de robots en het verdwijnen van banen hebben de media beheerst. Deze kan ik niet goed rekenen.

Data… data… big data

 De ‘peak of inlfated expectations’ zal in 2014 op het gebied van big data worden gehaald. Op de meeste congressen zal het er over gaan en het aantal artikelen over dit onderwerp zal groot zijn.

Een lastige. Er ging veel over data, veel over big data en precies zoals ik ook voorspelde wisten de meeste niet eens wat Big Data is. Die denken dat het synoniem is voor veel data, terwijl het heel wat meer is. Toch viel het me relatief tegen. Er was veel over te doen, maar het beheerste niet de congreswereld zoals verwacht. Ik reken hem 50% goed.

Mobiel

Nu veel recruitmentsites rond de 20% van hun bezoek via mobieltjes en tablets binnen krijgen, zal er in 2014 serieus geïnvesteerd worden in mobiele recruitmentsites of goede responsive websites. Ook zullen de mogelijkheden om te solliciteren via mobiel, door apply with Linkedin bijvoorbeeld, toenemen.

Ook een lastige. Ik merk dat de discussie over mobiel niet meer gevoerd hoeft te worden. Dat is wel een hele belangrijke stap. Het is niet meer ‘of’ er een mobiele site moet zijn, maar ‘hoe’. De term responsive design is dit jaar algemeen geaccepteerd geworden en bij al mijn website klanten is het niet meer dan logisch dat het nieuwe ontwerp responsive is. Wat dat betreft is de voorspelling helemaal uitgekomen. Maar om nu te zeggen dat we veel goede mobiele recruitmentsites hebben en dat online solliciteren daar ook vaak mogelijk is… nee. Helaas zie je nog dat daar minder goed over is nagedacht. Dus ik reken hem 50% goed. Ja, 2014 is volgens mij het kanteljaar voor mobiel, maar 2015 zal het jaar worden dat er daadwerkelijk dingen goed geïmplementeerd gaan worden.

Leuke nieuwe initiatieven

Op het gebied van corporate recruitmentsites komen een aantal leuke, nieuwe initiatieven….Misschien krijgen we mogelijkheden om op basis van Facebook taalgebruik een persoonlijkheidsprofiel te bouwen. Er komen weer een paar echt leuke innovaties aan in recruitmentland in 2014, op de sites of als losse initiatieven.

100% fout. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg teleurgesteld ben in de innovativiteit die we op recruitmentsites zijn tegen gekomen. Natuurlijk heeft Bol.com leuke details ingevoerd op hun nieuwe wervingssite. Zoals de altijd in beeld blijvende sollicitatieknop. Zoals het aantal views en sollicitanten per vacature. En Enexis met het zoeken en selecteren op speciale kenmerken als ‘geschikt voor Wajongers’ en ‘Veel thuiswerk mogelijkheden’. Maar echte bijzondere experimenten zoals de Harver Talent Pitch, zoals ConnectedCubed… nee.

Verdere consolidatie in de markt

 Spelers gaan fuseren, overnemen en samenwerken. Wie met wie gaat weet ik niet, maar ik verwacht dat er nog wel wat spelers samen zullen gaan.

Ik vroeg me o.a. af of USG nog zelfstandig zou bestaan. Ja is dus het antwoord en ze hebben wat gekocht. Met belangen in BlueCarpet, Netwerven en Adver is USG bezig de consolidatie in Nederland vorm te geven. Actonomy is overgenomen door Prato, Workday heeft Identified overgenomen, Een van de in Nederland belangrijkere overnames was die van PeopleXS door Talentsoft (PeopleXS is immers een Nederlands bedrijf en een redelijk grote ATS speler), Linkedin kocht Bright en Monster kocht Talentbin. 

Deels was dit te verwachten. Consolidatie op de Nederlandse ATS markt is nog steeds gewenst, maar met de investeringen in Vonq, Connexys en Adver (HROffice) en de overname van PeopleXS is het iets anders gegaan dan ik had verwacht. Ook de (belangen) koopwoede van USG had ik zeker niet zien aankomen. Echter is de consolidatie dus duidelijk nog steeds gaande en kan ik dit punt dus goed rekenen.

Conclusie

Twee helemaal goed. Twee helemaal fout. Twee half goed. Een 50% score dus. Niet iets om trots op te zijn.

Binnenkort mijn voorspellingen voor 2015. En uiteraard daag ik iedereen uit om zijn of haar voorspellingen (liefst in een artikel) in te leveren. Natuurlijk evalueren we die wel aan het eind van het jaar….

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners