Wat zijn de normen voor een ethische recruiter? (Overleg over de ‘Recruiterscode’ vordert gestaag…)

Begin dit jaar werd al de komst van een ‘recruiterscode’ aangekondigd: een richtlijn waaraan elke zichzelf respecterende recruiter zich zou moeten houden. Die code krijgt intussen steeds meer vorm. Hoe gaat hij er straks uitzien?

Peter Boerman Op 10 oktober 2019
Gem. leestijd 2 min 2019x gelezen
Deel dit artikel:
Wat zijn de normen voor een ethische recruiter? (Overleg over de ‘Recruiterscode’ vordert gestaag…)

In Nederland is de recruiter geen beschermd beroep: iedereen kan het worden. En daardoor kom je soms dan ook nog wel uitwassen tegen waarmee het hele vak in een kwade reuk komt te staan. Soms gaan recruiters ook regelrecht de mist in. Of worden al te opdringerige recruiters op een meer grappige manier op de hak genomen.

Kunnen we een richtlijn ontwikkelen waaraan alle professionele recruiters zich kunnen (of moeten) houden?

Hoe dan ook, het leidde allemaal al eerder tot de vraag: zijn er ook minimale ethische normen die gelden in het vak? Begin dit jaar – zo rond maart – kwam een grote groep enthousiaste recruiters bijeen om daarover samen te brainstormen. Centraal stond daarbij de vraag: kunnen we een richtlijn ontwikkelen waaraan alle professionals die professioneel en ethisch recruitment bedrijven zich kunnen (of moeten) houden? Dit werk is bekend geworden onder de naam: de ‘Recruiterscode’.

In stilte verder gewerkt

Op de bijeenkomst in maart gaven zo’n 40 recruiters hun eerste input. Vervolgens is een kleine commissie met deze informatie – in stilte – verder aan de slag gegaan. Deze commissie vormt een brede afspiegeling van het recruitmentveld en bestaat uit de volgende experts:

  • Aaltje Vincent – Eigenaar Aaltje Vincent & Company
  • Britt van Capelleveen – Recruitment Development Manager YACHT
  • Eric Houwen – Bestuurslid Recruiters United
  • Geert-Jan Waasdorp – Directeur iG!
  • Karen Hulshof – Managing Director Werf&
  • Koen Roozen – Partner HetRecruitingKantoor
  • Lijnske Bogaarts – Global Talent Acquisition Teijin Aramid
  • Margriet Koerts – Zelfstandig Adviseur
  • Rini de Groot – Eigenaar DGA Personeelsadvies

Een breed gedragen code

‘De roep om een verdere professionalisering van het vakgebied recruitment is breed gehoord’, aldus Eric Houwen, een van de initiatiefnemers. ‘Elk serieus vakgebied heeft ook een beroepscode. Vandaar we nu met een groepje zijn begonnen om dit te realiseren. Daarin willen we voornamelijk het proces begeleiden en kaders geven. De inhoud moet vanuit de vakgenoten zelf komen.’

‘De roep om een verdere professionalisering van het vakgebied recruitment is breed gehoord’

De commissie is de afgelopen periode een aantal keer bij elkaar geweest om te discussiëren en te werken aan een concept-‘Recruiterscode’. Op 19 oktober wil de commissie dan samenkomen om te werken aan een finale versie. Deze versie wordt waarschijnlijk tegen het eind van dit jaar gecommuniceerd op een speciale site.  Natuurlijk krijgt dan iedereen in de Nederlandse recruitmentgemeenschap die zijn of haar mening over de code wil delen hiertoe ook de gelegenheid. De commissie gaat daarnaast in gesprek met diverse relevante organisaties. Zo moet de Recruiterscode ook ‘breed gedragen’ worden.

Het streven is dat er in het eerste kwartaal van 2020 een definitieve Recruiterscode staat.

Het streven is dat in het eerste kwartaal van 2020 alle reacties uit het veld en de (maatschappelijke) organisatie verwerkt zijn en er een definitieve Recruiterscode staat, geschreven dóór en bedoeld vóór de recruitmentgemeenschap. Voor vragen of opmerkingen over de Recruiterscode kun je contact opnemen met Karen Hulshof of Koen Roozen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners