Hoe Venray centrum van de Nederlandse recruitmentwereld wil worden

Het is vanuit de Randstad een end weg, maar toch zijn ze in het Limburgse Venray ervan overtuigd: hier kan de Nederlandse Recruitment Valley ontstaan.

Deze zoveelste ‘Valley’ is een gezamenlijk initiatief van een aantal bedrijven uit de gemeente, zoals Decom, Personato, TopProfile, OTTO Workforce en Xelvin. Samen bieden ze naar eigen zeggen ‘zeer goede mogelijkheden om op alle kennisniveaus en ervaringslagen een professionele partner te bieden voor het (deels) uitbesteden van recruitment.’

Sneeuwbaleffect

De partijen hopen op een sneeuwbaleffect door groots de naam ‘Recruitment Valley‘ te claimen. ‘Het doel van dit initiatief is Venray op de kaart zetten als innovatief centrum op het gebied van recruitment.’

Regio der recruitment 

De gemeente Venray doet ook enthousiast mee, want de positionering als recruitmentregio moet het interessant maken voor andere werving- en selectiebedrijven om zich hier ook te vestigen. ‘Eén van de grootste uitdagingen bij het openen van een nieuwe vestiging is namelijk al voor een groot deel getackeld’, zegt de bijbehorende site: ‘Het aantrekken van goede mensen uit de regio. De partners die vallen onder de Recruitment Valley kunnen dit van A tot Z organiseren, nog voordat de vestiging officieel geopend is. Dit is een belangrijk, extra argument voor bedrijven om zich in de regio Venray te vestigen.’

recruitmentvalley 1

Grote personeelsbehoefte

Volgens de initiatiefnemers is Venray een goede regio voor een Recruitment Valley, omdat er al veel bedrijven te vinden zijn die zich bezig houden met arbeidsmarktbemiddeling, ‘vanwege de grote en deels flexibele personeelsbehoefte in Venray.’

Veel maakindustrie

De werving- en selectiepartijen kunnen dan ook een belangrijke rol spelen in de regio, denken de initiatiefnemers. ‘In Venray is de maakindustrie een duidelijk zichtbare, en economisch zeer belangrijke pijler. Deze industriële bedrijven hebben veel personeel nodig. Datzelfde geldt voor de afgelopen jaar sterk gegroeide logistieke sector, die logistieke diensten verrichten voor de grootste producenten ter wereld, zoals HP, Philips en Microsoft.’

Positieve reacties

De eerste reacties op het initiatief zijn in elk geval positief, als we Twitter mogen geloven:

Meer over Recruitment Valley? Lees verder op Limburg Onderneemt

 

Slechts 100 Twitteraars zorgen voor 4,2 miljoen vacaturetweets

Het aantal vacatures op sociale media blijft maar toenemen, vooral op Twitter. Opvallend: liefst 4,2 miljoen #vacature-tweets komen op naam van slechts 100 twitteraars, vooral organisaties die constant vacatures delen.

Dat blijkt uit onderzoek van social-media-analysetool Coosto. Waar Twitter zelf eind 2014 al bekendmaakte dat #vacature het vaakst ‘trending topic’ was in Nederland, meldt Coosto nu dat deze ontwikkeling zich doorzet: in het begin van 2015 zijn er op social media zelfs 44 procent méér vacatures gedeeld dan dezelfde periode in 2014.

Het meest gedeeld

Het bericht dat het meest gedeeld is op Facebook en Twitter is de sollicitatie van Xuan Thai, die via Facebook solliciteerde bij Heineken en  bijna 25.000 likes ontving en 2.400 mensen die haar bericht deelden.

Meest geretweet

De vacature voor Manager Marketing Communicatie bij Tempo-Team is met 328 retweets verkozen tot meest geretweette vacature. Hij belandde zo bij tienduizenden personen.  

Vooral Twitter

Sinds 2011 zijn er in totaal ruim 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op sociale media verschenen, aldus Coosto. En Twitter is daarbij het platform waar verreweg de meeste banen worden gedeeld: bijna 4 miljoen in het afgelopen jaar.

Vooral ICT’ers en managers

Van die 11,5 miljoen zijn er 1,2 miljoen berichten op social media gedeeld die zich richten op ICT-vacatures. Daarmee scoort deze sector veruit het hoogst. Managementfunties (670.000 maal) en sales-functies (565.000) volgen daarna. Net buiten de top-3 vallen vacatures in marketing/communicatie (468 duizend) en de zorg (444 duizend), op ruime afstand gevolgd door beroepen in de horeca, financiële sector, recruitment/HR, (fashion) retail en de telecomsector.

vacatures

Amsterdam rules

In bijna de helft (5,5 miljoen) van alle vacatures staat een plaatsnaam genoemd. Amsterdam is met afstand de plek waar de meeste banen te vinden zijn, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. In de hoofdstad wordt, net als in de rest van het land, vooral gevraagd naar ICT’ers.

Twitter domineert

Van de 11,5 miljoen vacature-gerelateerde berichten op sociale media is zo’n 10,5 miljoen via Twitter geplaatst. Opvallend is dat deze 10,5 miljoen berichten werden verstuurd door slechts 313.000 auteurs. De 100 actiefste twitteraars plaatsten samen zelfs liefst 4,2 miljoen tweets. Deze top-100 bestaat volledig uit organisaties die constant vacatures delen.

Retweeten met afbeelding graag

Door te retweeten, delen sociale-media-gebruikers een vacature ook met hun eigen netwerk. Door een afbeelding mee te nemen in het bericht, blijken vacatures veel sneller te worden verspreid. Gemiddeld 17 procent van de vacatureberichten krijgt een retweet; wordt een afbeelding toegevoegd groeit dit tot liefst 58 procent. Toch bevat momenteel slechts 1,6 procent van de vacaturetweets een afbeelding, terwijl gemiddeld op Twitter in 13 procent van de gevallen een foto bij het bericht wordt geplaatst.

Gemiste kans

Het gebrek aan media in de vacatureberichten is een gemiste kans, vindt Rens Dietz, marketingmanager bij Coosto: ‘Om personeel te vinden worden social media ontzettend veel ingezet, maar het kan nog veel effectiever. Door een aansprekende foto toe te voegen is er meer engagement. Hier lijkt men in de ICT-branche wat van te kunnen leren.Terwijl in deze sector verreweg het meeste vacatures op social media staan, scoren juist marketing/communicatie- en pr-vacatures het beste wat betreft retweets.’

Of zou het er misschien iets mee te maken hebben dat deze mensen toch al vaker op Twitter zitten dan de meeste ICT’ers?

Foto via Flickr.com

Lees meer over recruitment via Twitter:

HR-managers: ‘Slechte werving zorgt voor 10% van verloop’

Gemiddeld 10 procent van het personeelsverloop is een direct gevolg van verkeerde wervingsbeslissingen.

Toch heeft 78% van de Nederlandse HR-managers wel eens een medewerker aangenomen die niet aan hun verwachtingen voldeed. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Robert Half, waarvoor afgelopen december en januari 200 van zulke HR-managers werden ondervraagd.

Productiviteitsverlies

Van de respondenten ziet 48% productiviteitsverlies als het voornaamste gevolg is van de verkeerde recruitment. Nog eens zo’n 30% houdt het vooral op extra kosten als vervelend gevolg. Denk: kosten van een nieuwe wervingsprocedure, het salaris van de medewerker dat niet in verhouding was met de prestaties, opleidingskosten en tijd die collega’s en leidinggevenden besteed hebben aan het inwerken. Daarnaast zegt 15% dat ongeschikte medewerkers vooral zorgen voor onrust binnen het team.

verkeerde beslissing

Referral

Gemiddeld wordt 20% van de vacatures ingevuld via doorverwijzingen, aanbevelingen of referenties, referrals, met andere woorden. Meer dan een derde (34%) van de ondervraagde HR-managers is van plan in de eerste helft van 2015 nieuwe/extra banen te creëren en nog eens 44% wil vrijgekomen bestaande functies opvullen. De strijd om toptalent houdt in 2015 dan ook aan, aldus de onderzoekers.

verkeerde beslissingen redenen

Bijna 90% van de ondervraagde HR-managers noemt de zoektocht naar gekwalificeerde professionals ‘uitdagend’. Het tekort aan specialisten wordt door de meerderheid van hen als de belangrijkste oorzaak daarvan genoemd. Andere oorzaken zijn: te veel concurrentie en een gebrek aan commerciële en zakelijke vaardigheden.

Tips

Robert Half geeft in het rapport van het onderzoek ook nog een aantal tips om het wervingsproces te verbeteren, altijd handig, al is het wel een beetje de vraag of ze voor de doorgewinterde recruiter veel nieuws bevatten:

dos and donts werving

Kom naar de expertclass over referrals

Je kunt ook een training volgen in referral recruitment. Alle fijne kneepjes in 1 dag bijgeleerd. In deze expertclass krijg je een checklist en input voor een duurzame en succesvolle referralstrategie, vol met best practices en inspirerende voorbeelden. Schrijf je dus nu in!

 

Bloggers moeten HBO-V’ers naar ouderenzorg trekken

Met bloggers en ambassadeurs via sociale media en e-zines wil de overheid HBO-V’ers overhalen om in de ouderenzorg aan de slag te gaan.

Recent startte staatssecretaris Martin van Rijn daartoe de campagne ‘HBO-V in de ouderenzorg: Daar zit meer achter’. Het imago van de sector is immers niet altijd positief, aldus het begeleidende persbericht, terwijl er juist zoveel kansen en mogelijkheden zijn, vooral voor HBO-verpleegkundigen.

ActiZ_DZMA_site_02

Online experience

De nieuwe campagne, gericht op studenten, docenten en zij-instromers, gebruikt een zogeheten ‘online experience‘ om mensen te laten ervaren dat het werk in deze sector toch best uitdagend is. Op die manier moet hun interesse worden gewekt voor een toekomstige baan in de ouderenzorg. Er zijn onder meer levensechte interactieve films te zien, je kunt ook meekijken met mensen in de praktijk, en je kunt bovendien je kennis testen.

Rondkijken

In de interactieve films treed je door de ogen van een HBO-verpleegkundige het (verpleeg)huis van een oudere cliënt binnen en heb je 3 minuten de tijd om te ontdekken wat er écht aan de hand is. Door in de kamer rond te kijken en verschillende aanwijzingen te ontdekken kun je hier achter komen.

ActiZ_DZMA_site_03

Prachtberoep 

De campagne moet 2 jaar gaan lopen. Het is een initiatief van ActiZ en V&VN, en wordt ondersteund door het ministerie van VWS. ‘Met deze campagne moet het lukken om veel verpleegkundigen ervan te overtuigen dat het werken met ouderen een prachtberoep is’, aldus VWS-staatssecretaris Van Rijn.

davids

Meekijken in de praktijk

De campagne is gemaakt door bureau Made By Jack, gespecialiseerd in employer branding. De campagne wordt aangejaagd door bloggers en ambassadeurs via de website, social media en e-zine. Zeven praktijk- en inhoudsdeskundigen geven daartoe met een wekelijks blog een live inkijkje in de praktijk. Een groep andere verpleegkundigen staat klaar om praktijkverhalen persoonlijk op scholen te komen vertellen. ‘We maken geen gebruik van betaalde advertising, maar van bestaande netwerken, kanalen en de passie van mensen’, aldus Wenda Bolink, die als projectmanager namens Made By Jack bij de campagne betrokken is.

Amerikaanse multinational ziet Eindhoven als visvijver voor IT-talent

KLA-Tencor, een van de grootste bedrijven in de chipindustrie, gaat actief personeel werven in Nederland, met name in de regio Eindhoven.

Daartoe is deze week een contract getekend met QSXL, gespecialiseerd is in het recruitment van medewerkers in de sectoren Science, Technology/ICT en Engineering en Mathematics. ‘KLA-Tencor kampt al met een fors tekort aan gespecialiseerde technisch geschoolde medewerkers met ervaring in de halfgeleiderindustrie’, aldus Paul Kroeze, algemeen directeur van QSXL. ‘De verwachting is dat in 2020 slechts 30% van alle banen in deze bèta-sectoren in de VS kan worden ingevuld. Vandaar het verzoek om in Nederland te zoeken naar geschikt personeel.’

Brainport

Dat het bureau voor de werving zijn vizier vooral richt op de Brainportregio Eindhoven vindt Kroeze ‘logisch’. ‘Met goede arbeidsvoorwaarden en de mogelijkheid om in de VS te werken, denken wij dat het zeker moet lukken om 40 technici los te weken bij Nederlandse bedrijven in deze branche.’

Interessante visvijver

‘Ondanks dat we als Nederland rapporten volschrijven over hoe we aan voldoende bèta-professionals moet komen’, doet Nederland het volgens mede-QSXL-partner Sidney Hiele juist heel goed op technisch gebied. ‘We moeten beseffen dat we daardoor juist een interessante visvijver worden voor de rest van de wereld.’

Open cultuur

‘Onze universiteiten, de brainportregio, de Nijmegen food science area maar vooral ook onze wetgeving voor kennismigranten en onze open cultuur maken dat wij een voorsprong hebben op andere regio’s in de wereld’, stelt Hiele. ‘En daarbij hoef ik natuurlijk ook niet te melden dat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt.’

Voetbal

Hiele ziet zelfs een parallel tussen ‘onze’ techprofessionals en ‘onze’ bekende voetballers. ‘Nu spelen de techprofessionals nog op topniveau in ons eigen land, zoals Ajax, Feyenoord en PSV ook ooit op het hoogste niveau meespeelden in Europa. Misschien zijn over een paar jaar de Nederlandse techprofs ook nog steeds geroemd, maar spelen ze alleen nog maar bij buitenlandse clubs…’

Hoge naamsbekendheid 

Het nieuws van de Amerikaanse hightech multinational die zijn visvijver zoekt in Eindhoven volgt kort op onderzoek van Intelligence Group waaruit blijkt dat wereldwijd 1 op de 10 hoogopgeleide mensen Brainport Eindhoven kent als regio die zichzelf profileert op de arbeidsmarkt. Onder mensen met een bèta-achtergrond en onder werkzoekenden is de naamsbekendheid nog hoger. ‘Eindhoven’ op zich is zelfs bekend onder 1 op de 5 hoogopgeleide mensen.

46.000 respondenten

Voor het onderzoek van Intelligence Group, dat is verwerkt door Brainport Development met ondersteuning van de gemeente Eindhoven en de Metropoolregio Eindhoven (MRE), werden bijna 46.000 hoogopgeleide mensen uit 45 landen ondervraagd. In de landen die relevant zijn voor de regio, zoals China, Turkije, Duitsland en Spanje, blijkt de naam Brainport goed bekend.

PSV en Slimste Regio

De ondervraagden brengen de regio spontaan in verband met industrie, innovatie en technologie. Bij de hoogopgeleiden in Europa wordt bovendien vaak de koppeling gemaakt tussen Brainport en PSV of Nederland. Andere associaties zijn Philips, Slimste Regio, Eindhoven Airport en TU/e. Desgevraagd vinden de respondenten vooral ‘hightech’ en ‘intelligent community’ goed passen bij Brainport Regio Eindhoven.

De rapportage van het onderzoek van Intelligence Group vind je hierEen presentatie met de highlights van het onderzoek vind je hier.

Foto via Flickr.com

Myrte Pieterse : Consultant HR Services

Oude situatie

Oude functie : Vestigingsmanager
Oude werkgever ASA Talent

Nieuwe situatie

Nieuwe functie : Consultant HR Services
Nieuwe werkgever : Compagnon

Ingangsdatum : 1 maart 2015

Als consultant HR Services ben ik verantwoordelijk voor de bemiddeling van HR professionals in regio Den Bosch.

BVH/De PersoneelZaak failliet; maakt doorstart

BVH/de PersoneelZaak is begin deze maand failliet verklaard. Vrijwel meteen daarna is een doorstart gemaakt.

De Personeelzaak, tegenwoordig dochterbedrijf van BVH, was (of eigenlijk: is) een van de oudste bureaus in Nederland die volledig is gespecialiseerd in arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Het bureau had tot oktober 2014 de Rijksoverheid als grote klant, voor wie de ontwikkeling en bewaking van het merk Werken voor Nederland werd verzorgd.

Doorstart

De rechtbank in Rotterdam verklaarde BVH/De PersoneelZaak op 3 maart failliet. Een week erna werd een doorstart bekend gemaakt. Op de site van het bureau staat nu nog een team van 15 mensen te zien, inclusief associate partners. Na de doorstart werken 7 mensen (exclusief de associates) in vaste dienst verder.

Rooskleurige toekomst

Tegen Adformatie zei ceo Jeroen Kaal dat het faillissement de enige manier was om onder de hoge kosten van het monumentale pand uit te komen, waarin het was gevestigd. ‘Nu we van onze hoge vaste lasten af zijn, gaan we een rooskleurige toekomst tegemoet.’

Reacties positief

Op Fonkonline was nog meer toelichting van Kaal te lezen: ‘Het faillissement is primair ingegeven door het huurcontract voor het veel te grote pand waar we nog voor 5 jaar aan vast zaten. Doordat onze werkzaamheden zich veel meer richting advies en minder in de uitvoering hebben ontwikkeld, zijn we de afgelopen jaren fors afgeslankt, maar we kregen niet de gelegenheid onze huisvesting daar op tijd op aan te passen. Ik ben blij dat we nu van een aantal zaken verlost zijn en heb de klanten op de hoogte gebracht van onze doorstart. De reacties waren zonder meer positief.’

De aller-, allerbeste referralmethode ooit: noem me er 5!

Aan je medewerkers vragen of ze misschien nog een talent voor je organisatie weten? Dat heeft niet zoveel zin. Een veel betere methode: noem me er 5!

Dat referralprogramma’s goede recruitmentresultaten opleveren, dat is geen nieuws. Maar het kan altijd beter, schrijft goeroe John Sullivan op ere.net. Zijn favoriete aanpak: ‘Give me 5‘, volgens hem dé manier om de beste aannames te vinden, beter dan welke denkbare individuele referral-aanpak ook.

Makkelijk, gratis en snel

‘Het is makkelijk, gratis en snel’, schrijft hij. In plaats van iemand te vragen ‘of hij nog iemand weet’, vraag je in Sullivans aanpak gericht door, en help je met een paar simpele trucjes het geheugen van medewerkers op gang. Door bijvoorbeeld gericht te vragen wie iemand ‘de beste innovator in het vakgebied’ vindt, popt er meestal vanzelf een naam op.

Effectiever

Andere vragen: wie vind je de beste manager in jouw vakgebied? Wie de beste probleemoplosser? Wie de beste teamspeler? Wie presteert het best onder druk? En zo door, totdat je 5 goede namen hebt. ‘En omdat de medewerker in kwestie al deze mensen persoonlijk kent, vraag je hem of haar vervolgens om te helpen met deze mensen in contact te komen.’ Simpel? Ja, maar wel aantoonbaar effectiever dan standaard referralprogramma’s, aldus Sullivan, die zegt dat onder meer Google met deze methode werkt.

6877577216_8a1e130ba5_z

Voordelen

Volgens Sullivan is de methode zo effectief omdat hij proactief is, wetenschappelijk, en toch makkelijk en snel in het gebruik. ‘Ik ben nog geen enkel voorbeeld tegengekomen waar de methode geen resultaten heeft opgeleverd.’ Door alleen te vragen naar de beste mensen, vermijd je bovendien dat je met middelmatige mensen opgescheept komt te zitten. En uit onderzoek blijkt meermaals dat juist vakgenoten betere selecteurs zijn dan recruiters: hun ervaring zorgt er immers voor dat ze goed vaardigheden en potentieel kunnen inschatten. Bovendien helpt het altijd als een bekende iemand benadert; dat maakt de kans groter dat de potentiële topkandidaat ook daadwerkelijk toehapt.

Wie kun je vragen?

Wat zijn volgens Sullivan dan de hints die je kunt gebruiken om de beste namen boven te krijgen? ‘Vraag je mensen om degene die ze in hun loopbaan zijn tegengekomen die ze zien als beste…:

  • … manager die ze ooit hebben gehad
  • … professional met wie ze ooit hebben gewerkt
  • … beste innovater
  • … technisch vaardig persoon
  • … probleemoplosser
  • … klantencontactpersoon
  • … productontwikkelaar
  • … flexibele collega
  • … persoon die onder druk kon presteren
  • … verkoper
  • … mentor
  • … internationale talent
  • … onderzoeker’

Geen mail

Eén laatste tip van Sullivan: gebruik geen mailtje om de vragen te stellen. Het levert zelden het effect op dat een face-to-face vraag wél heeft: dat mensen in hun geheugen gaan graven en met namen op de proppen komen die ze anders niet zo snel zouden noemen. ‘Je zult zien dat de meest effectieve referralprogramma’s allemaal componenten bevatten waarin je a. je beste medewerkers benadert en b. mensen proactief benadert. De ‘Give Me 5′-aanpak voldoet aan beide voorwaarden. Bovendien levert deze methode betere resultaten, omdat het met simpele wetenschappelijke trucjes namen boven krijgt die op vrijwel geen andere manier in een referralprogramma boven te krijgen zijn.’

Foto via Flickr.com

Lees meer over referrals

Lees meer van John Sullivan:

Kom naar de expertclass

Je kunt ook een training volgen in referral recruitment. Alle fijne kneepjes in 1 dag bijgeleerd. In deze expertclass krijg je een checklist en input voor een duurzame en succesvolle referralstrategie, vol met best practices en inspirerende voorbeelden. Schrijf je dus nu in!

UWV en VakmanNU gaan tekort aan vakmensen te lijf

Om het tekort aan specialistische vakmensen op te lossen, gaan UWV en VakmanNU samenwerken in het kader van het sectorplan ‘Kleinschalig Specialistisch Vakmanschap’.

Door de vergrijzing heeft het specialistisch vakmanschap de komende jaren behoefte aan veel nieuwe werknemers, zoals opticiens, audiciens en tandtechnici. Binnen het sectorplan zullen 200 werkzoekenden worden begeleid naar deze vakken.

Sectorplan Kleinschalig Specialistisch Vakmanschap

VakmanNU is de uitvoeringsorganisatie van het zogeheten sectorplan ‘Kleinschalig Specialistisch Vakmanschap’. Goed opgeleide en betrokken vakmensen zijn van groot belang voor het voortbestaan van bedrijven in deze sector, ongeacht hun leeftijd. Vandaar dat naast jongeren ook oudere werkzoekenden een scholingstraject krijgen om te kunnen instromen. Het recente rapport Kansrijke beroepen van het UWV laat zien dat er volop mogelijkheden op werk zijn in deze beroepen.

Werving en selectie

UWV gaat de komende periode ingeschreven werkzoekenden selecteren die passen bij het profiel van vacatures in de gezondheidstechnische, creatief-technische of ambachtelijke branches. Geschikte kandidaten krijgen na een selectie door de werkgever 6 maanden scholing aangeboden, met behoud van uitkering. Een deel van de scholing vindt plaats bij de werkgever in de praktijk. UWV verlangt dat de kandidaat vervolgens een dienstverband krijgt aangeboden van tenminste 18 maanden.

Gedegen screening

VakmanNU is blij met de samenwerking. ‘Samen met UWV houden we een gedegen screening op de eigenschappen en vakmatige vaardigheden van werkzoekenden. Zo kunnen we passende kandidaten selecteren en aanbieden aan de werkgevers in de sector. Met de scholing zorgen we voor een snelle inzetbaarheid van deze nieuwe werknemers en komen we tegemoet aan de vraag van werkgevers naar vakbekwame mensen’, aldus Jeroen van Zuijlen, projectleider van het sectorplan Specialistisch Vakmanschap.

Foto via Flickr.com

Wat Google zegt over de 5 vakgebieden die het meest veranderen

Welke kant gaat de arbeidsmarkt op? Wie goed kijkt in de Google-resultaten, kan het antwoord vinden. Vijf branches nader belicht.

Nieuwe banen enerzijds, verdwijnende banen anderzijds, het is van alle tijden. De melkboer verdween, de e-commerce-manager deed zijn intrede. Wie goed kijkt naar de 22.200 maandelijkse zoekopdrachten in Google naar het woord ‘vacature’, kan kijken welke kant de arbeidsmarkt zich op beweegt.

#1. Techniek

Al jaren is er sprake van een dreigend tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. Het zoekgedrag in Google bevestigt dit beeld. Het gemiddelde aantal zoekopdrachten naar technische vacatures lag in 2014 elke maand lager in vergelijking met 2013 (zie afbeelding). Daarentegen is de concurrentie op dit soort zoekwoorden erg hoog, te zien aan de hoeveelheid advertenties op een gemiddelde SERP (Search Engine Result Page) bij een zoekterm als ‘vacature techniek’. Aanbieders van technische functies hebben het dan ook moeilijk om de juiste doelgroep te bereiken en kwalitatieve sollicitaties binnen te halen.

vacatures techniek

Bron: Google

#2. Bouw

Naar verwachting neemt de werkgelegenheid in de bouw dit jaar toe. Ook het zoekvolume naar vacatures in de bouwsector vertoont een stijgende lijn: dit betekent dat meer mensen actief een baan binnen de bouwsector zoeken. Google verwacht dat het aantal zoekopdrachten in 2016 verder toeneemt. Vooral in Den Haag en Rotterdam wordt actief gezocht naar bouwgerelateerde vacatures, meldt Google Trends.

zoekgedrag per plaats

Zoekgedrag naar bouw gerelateerde vacatures per plaats. Bron: Google Trends

#3. ICT

Vorig jaar is de werkgelegenheid in de ICT-sector flink toegenomen. Vooral hoger opgeleid ICT-personeel is schaars, wat de online concurrentie voor ICT-gerelateerde vacatures in Google AdWords hoog maakt. Die toenemende concurrentie drijft de prijs per klik op een advertentie flink op, waardoor de adverteerder steeds meer betaalt om een prominente positie in de zoekmachine te behalen. Google zelf geeft aan dat de CPC’s een stijgende lijn hebben: een trend die ingezet is sinds maart 2013. De gemiddelde CPC voor het zoekwoord ‘ict vacatures’ bedraagt al snel tussen de 1,50 en 3 euro.

serp google

Hoge concurrentie op de SERP in Google

#4. Zorg

In de zorg is het een heel ander verhaal. Jobfeed bevestigt dat de gezondheidszorg de grootste daler is in de totale Nederlandse vacaturemarkt. Een adverteerder die zorgvacatures aanbiedt, zal een lage klikprijs voor de advertentie betalen omdat de concurrentie op dit gebied gering is. Al valt het in Friesland nogal mee, zo blijkt.

zoekgedrag zorg

Zoekgedrag naar zorg gerelateerde vacatures per regio. Bron: Google Trends

#5. Detailhandel

Ook in de detailhandel is zacht gezegd nogal wat aan de hand. Free Record Shop, Polare, V&D, Blokker, Schoenenreus, House of Shoes, allemaal gingen ze ten onder of hebben ze anderszins hun problemen. Uit onderzoek van de universiteit van Oxford naar verdwijnende banen blijkt dat de kassamedewerker het hoogst genomineerd staat om te worden vervangen door automatisering. Ook in de online advertenties zien we dat niet wordt geadverteerd op vacaturegerelateerde zoekwoorden in combinatie met ‘winkel’ of ‘winkelmedewerker’.

vacatures winkel

Geen advertenties op de SERP in Google bij het zoekwoord ‘vacatures winkelmedewerker’

Conclusie

Dus: wil je kijken hoe schaars personeel in jouw sector is? Check dan hoe duur een AdWords-advertentie is in jouw richting. Of google gewoon eens ‘vacatures’ in combinatie met jouw branche. Zijn er helemaal geen advertenties te vinden op de SERP-pagina? Ga er dan maar vanuit dat het met de schaarste in jouw sector wel meevalt. Betaal je echter een hoge AdWords-prijs? Maak je borst dan maar nat: de goede kandidaten liggen niet voor het oprapen.

Dit artikel is een bewerkte versie van een blog van het recruitmentteam van Expand Online. Foto via Flickr.com

Rob Vinke: ‘Employability is kiezen welke akker je wil bewerken’

Employability is net een soort landbouw, zegt Rob Vinke. Je moet weten welke talenten op jouw land goed tot wasdom komen, maar je moet niet elk jaar dezelfde akkers bewerken.

Employability is nauwelijks een zaak van organisaties, noch van HR-afdelingen, zegt de bekende HR-hoogleraar van Nyenrode. Het is voor hem vooral een individuele kwestie. ‘Je moet ondernemer worden van je eigen talent. Je moet een netwerk opbouwen, een talent-APK voor jezelf organiseren, intrinsieke motivatie zoeken, zin hebben in morgen, nieuwsgierig zijn. Als je niet goed oplet, is de colonne verder, maar sta jij nog stil.’

Koninkrijkjes

Te veel mensen zijn bezig met het beschermen van hun koninkrijkjes. Ouderen bijvoorbeeld door zich te verschuilen achter regelgeving en verworven rechten, jongeren door zich in hun eigen taal en leefwereld op te sluiten. Dat gaat niet werken, zegt Vinke. ‘Je moet in organisaties waken voor een monocultuur. Als mensen elkaar blind kunnen vinden is dat mooi, maar het gaat erom of de klant hen ook blind kan vinden en blind op hen kan vertrouwen. Dat is veel belangrijker.’

Samenwerken

Dat wil niet zeggen dat Vinke niet gelooft in de kracht van goede samenwerking, integendeel. Daarom is een goed netwerk ook zo belangrijk. ‘Als je ondernemer van je eigen talent bent, heb je niets aan 1.000 contacten in je netwerk. Je hebt meer aan 100 tot 250 goede contacten. Mensen met wie je hebt gewerkt, kunnen echt reclame maken voor jouw talent.’

Zelfsturing

Het meeste employabilitybeleid van organisaties is gericht op wat Vinke noemt ‘dat anderen bepalen wat jij moet doen’.  Totale onzin, zegt hij. ‘Er is veel behoefte aan autonomie, zelfsturing. Je moet zelf willen bepalen wat jij moet doen. En daar de mensen bij vinden die dat waarderen.’

Marktwaarde

Ieder mens heeft twee of drie unieke talenten, zegt de hoogleraar. ‘Maar niet elk talent heeft op elk moment marktwaarde. Dat moet je dus onderzoeken. Je moet er een beetje mee spelen. Je wil op een akker ook niet elk jaar hetzelfde gewas poten, dan wordt de akker schraal. Hoe goed het gewas het er ooit ook op deed. Maar je moet dus het talent zoeken dat op dit moment het meest gevraagd is, en je daarin verder ontwikkelen. Dát is employability!’

enjoyemployability

Leer meer op 24 maart

Meer weten over Vinkes ideeën over employability? Kom dan 24 maart naar Enjoy Employability, waar de hoogleraar een van de topsprekers is. Dit congres, georganiseerd door Intelligence Group en Steam, vindt plaats in het Rotterdamse Erasmus Centre for Entrepreneurship. Het programma biedt naast Vinke plaats aan toonaangevende sprekers van onder meer ABN Amro en het ministerie van Defensie. Registreren kan hier.

Wil je kandidaten die blijven? Vraag naar hun browser

Wil je medewerkers die niet te snel weer vertrekken? Kijk dan goed hoe ze hun sollicitatie invulden. Mensen die Chrome of Firefox gebruiken, blijken 15 procent langer in dienst te blijven dan Explorer- of Safari-gebruikers.

Dat ontdekte online recruitmentbureau Cornerstone Ondemand na analyse van 50.000 online assessments, schrijft The Atlantic.  De Firefox- en Chrome-gebruikers presteerden ook beter, al specificeert Cornerstone niet precies hoe het dat gemeten heeft.

cornerstone 2

Geïnformeerde consumenten

Hoofd analyses Michael Housman van Cornerstone zegt in The Atlantic geen verklaring te hebben voor het gevonden verband, al vermoedt hij dat het te maken heeft met het feit dat Firefox-en Chrome-gebruikers de moeite hebben moeten nemen om deze browser te installeren; Internet Explorer en Safari worden standaard meegeleverd. ‘Dat laat zien dat je een geïnformeerde consument bent’, aldus Housman tegen Freakonomics Radio. ‘Je laat zien dat je een keuze maakt die niet standaard is.’

Minder intelligent

Uit eerder onderzoek, uit 2011, bleek al dat gebruikers van Internet Explorer minder intelligent zijn dan gebruikers van Firefox of Chrome. Volgens Cornerstone en The Atlantic is dit Big Data-onderzoek niet zinloos. Nieuw personeel werven is duur, net als verloop, en dus kan het slim zijn op zoiets simpels te letten als de browser die gebruikt wordt. Al voegt Housman wel toe dat de manier waarop de baas met zijn personeel omgaat nog wel een stukje belangrijker is in de vraag of personeel blijft of vertrekt.