Wander Wierda (SendtoDeliver): ‘Wij gebruiken de identiteit van een organisatie als hart van onze aanpak’

Dynamisch én volop in beweging. Noem de synoniemen en clichés maar op: ze gaan allemaal op voor de wereld van online recruitment. SendtoDeliver, onderdeel van Loyall, is een Digital Marketing Agency in Amsterdam. Ze maken marketingcampagnes op social media en Google, schrijven pakkende content in de vorm van vacatures en websiteteksten, managen social media-kanalen en vinden de juiste kandidaten met recruitmentmarketing.

‘Het is van groot belang dat organisaties materialen ontwikkelen die écht uniek zijn en een verschil maken in de markt.’

‘We zien momenteel binnen online recruitment veel gebeuren’, vertelt medeoprichter Wander Wierda. ‘Met name in het genereren van online connecties via kunstmatige intelligentie. Maar daarin is het wel van groot belang dat organisaties materialen ontwikkelen die écht uniek zijn en een verschil maken in de markt. Ze moeten nauw aansluiten bij de doelgroep waarvoor we ze ontwikkelen.’

Wierda zette Loyall op, samen met compagnon Jan-Hein de Wilde. Aanvankelijk onder de naam SendtoDeliver, maar toen de activiteiten breder werden dan alleen community management voor recruitment, kwam de naam van het overkoepelende moederbedrijf erbij, naast labels als Wilde Amsterdam (voor design), Site.nu (voor development) en Hoox (voor integraties). De focus blijft echter onveranderd: het bouwen van een authentieke digitale connectie met allerlei doelgroepen, door de hele lifecycle heen.

Employer branding als kern

De aanpak van SendtoDeliver begint bij de identiteit van een organisatie. ‘We zien de employer branding als de basis van hun strategie. Wij vinden het leuk om creatieve concepten te ontwikkelen, maar dat kan alleen door de identiteit van een organisatie, ofwel de employer branding, als hart van onze aanpak te gebruiken. Dan kunnen we door met het totale doel: je organisatie helpen groeien. Je wil mensen betrekken bij je bedrijf én aannemen.’

‘Wij gebruiken de identiteit van een organisatie, ofwel de employer branding, als hart van onze aanpak.’

SendtoDeliver gebruikt verschillende middelen, zoals het draaien van campagnes, de bouw van nieuwe werkenbij-sites en het ontwikkelen van social media content, om dat doel uiteindelijk makkelijker te maken. ‘Om uiteindelijk die connectie van iemand die helemaal onbekend is bij het bedrijf te brengen naar een aangenomen medewerker. Het hele proces eromheen: daar gaan we je mee helpen.’ Dat gebeurt óók met de benodigde duidelijkheid over de return on investment voor klanten. ‘Voor management en de investeerders is het hartstikke belangrijk om te weten wat ze ervoor terugkrijgen. Daar maken we dan ook een verwachting in met eerlijke modellen. Het gaat erom dat alles wat wij ontwikkelen ook écht voor én van organisaties is.’

Is het werkgeversmerk duidelijk?

Tot slot deelt Wierda een drietal pijlers om als organisatie ‘online momentum’ op te bouwen, gericht op employer branding, een sterke marketingstrategie en een langetermijnplan. ‘Wil je echt momentum opbouwen online, dan moet je goed weten wat je employer branding is, oftewel de employer identity. Zodra je die hebt weet je welk verhaal je kunt vertellen namens je organisatie.’ In het verlengde daarvan ligt de marketingstrategie. ‘Hoe gaan we verschillende onderdelen aan elkaar koppelen? Is Facebook het juiste platform, of juist LinkedIn? En willen we automation toepassen om bepaalde zaken op te vangen?’ 

‘We stellen samen met hun klanten targets op, variërend van het aannemen van vijf tot vijfhonderd mensen.’

Het geheel komt allemaal samen in de laatste pijler: de langetermijnstrategie. ‘We stellen samen met klanten targets op, variërend van het aannemen van 5 tot 500 mensen. Dit verschil beïnvloedt het plan van aanpak en het budget. Met die targets maken we samen objectives én weten we welke onderdelen in het plan van aanpak vallen. Je wilt uiteindelijk samen dat doel behalen: mensen aannemen en de organisatie laten groeien.’

Foto en video door Werf&, in samenwerking met Jasper Spanjaart [www.spnjrt.com]

Vergeet padel, een béétje trainee speelt tegenwoordig… yuppenbal

Toch knap: in één simpele video een hele sector te kakken te zetten. Roel Maalderink slaagde er deze week met zijn Plakshot met vlag en wimpel in, met de uitvinding van yuppenbal, een sport waarbij je afkomst belangrijker is dan je conditie. Een sport ook met ‘bijna geen regels, alleen etiquette eigenlijk.’ En heel belangrijk, zo leren we uit de video: ‘Geen weddenschappen boven de ton.’ Maar denk vooral niet dat het hier om een elitaire sport gaat. Want dan ken je Laurens nog niet. Laurens heeft namelijk de titel diversity officer gekregen.Die was de lul…’

De comments bij de video liegen er trouwens ook niet om. ‘Wel goed dat mensen van Accenture ook welkom zijn’, antwoordt bijvoorbeeld iemand. ‘Bijzonder dat ze geven om de zwakken, dapper…’ Ook leuk is dat een van de genoemde organisaties in de video zich meteen van zijn meest sportieve kant liet zien, en niet alleen een enthousiaste reactie plaatste, maar tegelijkertijd ook het vooroordeel nog eens min of meer bevestigde:

Eliteklasjes

Grappig of niet, de video past wel in de steeds luider wordende kritiek op de dure traineeships als eliteklasjes voor de bevoorrechten, met name bij de Big Four en andere grote consultants. In het boek De Consultancy Industrie werd recent nog behoorlijk de vloer aangeveegd met het businessmodel van bedrijven als McKinsey, BCG, EY, PwC, Deloitte en KPMG. ‘Extreem commercieel gedreven bedrijven die op zijn zachtst gezegd amoreel te werk gaan, en vaak zelfs immoreel’, noemde trainer en coach Liesbeth Tettero ze zelfs in een recensie.

‘Extreem commercieel gedreven bedrijven die op zijn zachtst gezegd amoreel te werk gaan, en vaak zelfs immoreel.’

Toch behoren de traineeships bij deze bedrijven nog altijd tot de meest gewilde functies voor starters op de arbeidsmarkt, ook vanwege de over het algemeen goed verzorgde arbeidsvoorwaarden. De bekende Bloomberg-columnist Matt Levine noemt de traineeships niet voor niets de ‘finishing schools’ van de financiële wereld. Degenen die de harde selectie passeren worden door andere werkgevers dan ook nog steeds als de crème de la crème gezien. En ja, dat heeft natuurlijk ook invloed op hoe de ‘talenten’ naar zichzelf kijken. En dat ze in hun vrije tijd dus niet zomaar met iedereen een potje willen ballen.

De plank misgeslagen

Ondertussen raadde iemand als Justin Junier, tegenwoordig ‘

‘Niets anders dan een marketingtool’, noemt Tom Haak de vele traineeships.

Ook de Nederlandse HR-goeroe Tom Haak, oprichter van het HR Trend Institute, toont zich destijds uiterst kritisch. ‘Niets anders dan een marketingtool’, noemde hij de wildgroei aan traineeships. ‘Het heeft eigenlijk nooit goed gewerkt. Je pakt een paar usual suspects, jonge witte corporale mannelijke studenten dus, stuurt ze elk half jaar ergens anders naartoe, liefst ook een tijdje in het buitenland, en dat zorgt voor een versneld carrièrepad. Het is de standaardoplossing voor ‘je bent jong en je wilt wat’. Maar die methode past niet meer. Bovendien zijn die pooltjes veel te weinig divers’, zei hij erover. Wat de Plakshot-video natuurlijk aardig bevestigt.

Flitz Kids

Het was overigens bepaald niet de eerste keer dat Plakshot behoorlijk treffend de room wist te readen, óók als het gaat om de arbeidsmarkt. Zo wisten de makers eerder dit jaar ook al de tongen los te krijgen met een simpele oplossing voor het hardnekkige personeelstekort (en tegelijk voor een ander ‘probleem’):

Lees ook

 

1, 2, 3… actie! Zo maak je zelf een overtuigende employer branding-video

Met knikkende knieën en zweethanden spreek je voor de tiende keer je tekst uit. Alle negen keren daarvoor struikelde je over je woorden, belde de postbezorger net aan of vergat je te knipperen waardoor je recht door de ziel van de kijker keek. Maar de tiende keer móet het lukken, je bent vastberaden. ‘Het leukste aan mijn werk vind ik het enthousiasme, de dynamiek, en ehm…’ Sh*t. Wéér je tekst vergeten. Op naar take 11…

Bijna iedereen staat tegenwoordig wel eens in de zoveel tijd voor de camera.

Je bent er fan van of niet, maar bijna iedereen verschijnt tegenwoordig wel voor zijn of haar werk of iets persoonlijks eens in de zoveel tijd voor de camera. Bij ons bij 123film kloppen bedrijven vaak aan voor bijvoorbeeld een vacaturevideo. Voor de productie ervan kunnen we dan langskomen op locatie om de video op te nemen, of we produceren ook vaak een ‘werken bij’ of ‘dag in het leven van…’, waarbij we beeld combineren wat werknemers zelf filmen met beeld wat door onze videografen wordt gefilmd.

1 take, 2 keer 3 tips

Niet iedereen is een natuurtalent voor de camera. Al heb je tientallen keren de tekst in je hoofd geoefend alsof het een spreekbeurt is, zodra je begint met filmen verdwijnt al die kennis vaak als sneeuw voor de zon. Net als je alles goed hebt ingesproken blijkt het geluid niet goed te werken, of is het beeld net scheef. Geen nood aan de man: hier 2 keer 3 tips om zelf gemakkelijk professionele videobeelden te maken én in 1 take die boodschap in te spreken.

De voorbereiding

Tip 1: Draag geen drukke kleding, dus laat patroontjes en stipjes thuis. Tenzij je er graag reclame voor maakt, raden we ook af om merkkleding met grote merkopdruk te dragen.

Tip 2: Zet je telefoon in vliegtuigmodus en voorkom dat je afgeleid wordt door whatsappberichtjes, belletjes of mailtjes. Laat niets jouw moment of fame onderbreken. Film horizontaal en met het licht mee. Dit betekent dat de zon, een lamp of een andere lichtbron in je gezicht schijnt, en niet van achter je komt. Zorg hierbij dat je goed in beeld bent door iemand anders te laten filmen of je telefoon ergens neer te zetten.

Tip 3: Als je de juiste outfit uit de kast hebt getrokken en je camera klaarstaat, bedenk dan alvast wat je wilt zeggen. Zo blijf je kort maar krachtig in je antwoorden. Het is helemaal niet erg als je dit een paar keer opnieuw doet, stuur al je pogingen naar de editor. Die maakt er een mooi geheel van. De rest bewaren we voor de bloopers…

Tijdens het filmen

Tip 1: Wacht minimaal 2 seconden met praten zodra je de video hebt gestart en plak op het einde ook 2 seconden vast aan de video voordat je hem stopt. Zo heeft onze editor meer ruimte om mooi te knippen.

Tip 2: Zorg voor een actieve houding, en ga lekker staan. Kijk hierbij recht in de lens van de camera, en vergeet niet af en toe te knipperen. Zorg vooral dat je je comfortabel voelt bij hoe je op beeld staat, dat werkt het beste.

Tip 3: Herhaal de vraag in je antwoord en zorg dat je goed verstaanbaar bent. Hierbij mag je overdreven duidelijk praten, dat werkt. Probeer hierbij het omgevingsgeluid te minimaliseren. Pas op voor de wind als je buiten bent, zeker in het winderige Nederland, en zoek een rustig plekje op.

Waar dat allemaal toe kan leiden?

Waar dat allemaal toe kan leiden? Nou, kijk bijvoorbeeld naar wat we maakten voor de afdeling Neonatologie van het UMC Utrecht:

Of deze video, waarin de Provincie Zeeland zich als aantrekkelijke werkgever profileert:

En een video kan ook goed werken voor één enkele vacature, zoals deze, voor een digitaal strateeg bij de Hogeschool van Amsterdam:

Heb je door deze tips helemaal het vertrouwen gekregen om voor de camera te gaan staan? Kijk dan eens op onze site wat we voor je kunnen betekenen. Naast onze pakketten waar een ervaren videograaf mee gaat naar de draaidag, hebben we ook de mogelijkheid om beeld te editen dat jij zelf aanlevert. Hopelijk zien we binnenkort jouw presentatiekunsten verschijnen. Wij hebben er vertrouwen in! En… actie!

Lees ook

3 opvallende dingen die we leerden tijdens de recente Webinar Week

De Webinar Week van Werf& en ZiPconomy kun je inmiddels wel een begrip noemen. Al een paar jaar organiseren beide contactplatformen gezamenlijk een week waarin je in 25 webinars weer helemaal op de hoogte bent van alles dat er speelt op het gebied van recruitment van vast én flex. Welke 3 webinars vielen ons dit keer op? Een korte terugblik:

Les 1: Solliciteren net zo simpel als ticket boeken

Voor het webinar van ‘no code recruitment platform’ Minggo was Jaron Schaillée vanuit België overkomen, om te vertellen hoe je solliciteren zo makkelijk...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.