Tweede LoopbaanPro Awards in de geschiedenis uitgereikt

Refugee Talent Hub, Debby Oppenoorth- Lux, Leuk om te Leren van Jumbo en Go for IT van PostNL zijn gisteren winnaar geworden van de tweede LoopbaanPro Awards in de geschiedenis. Wat konden we leren bij die uitreiking?

Peter Boerman Op 16 december 2022
Gem. leestijd 4 min 355x gelezen
Deel dit artikel:
Tweede LoopbaanPro Awards in de geschiedenis uitgereikt

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit, en werkgevers in heel Nederland zitten met hun handen in het haar. Want wat kunnen zij nu nog doen om al hun lege vacatures in te vullen? Ook loopbaanprofessionals blijken daar een grote rol in te kunnen vervullen. En bij de uitreiking van de tweede LoopbaanPro Awards in de geschiedenis, gisteren tijdens LoopbaanPro Live 2022, werd dat nog maar eens duidelijk.

debby lux

Juryprijzen waren er voor loopbaanbegeleider Debby Oppenoorth-Lux (‘Ik wil het taboe op om hulp vragen doorbreken’, foto), de Refugee Talent Hub (die loopbaanbegeleiding biedt aan statushouders), en voor de case ‘Leuk om te leren!’ van Jumbo Supermarkten. De publieksprijs was uiteindelijk voor het project Go For IT, waarmee PostNL ál zijn eigen medewerkers, dus inclusief de postbezorgers, de kans geeft zich te laten omscholen naar een IT-functie.

Variëteit aan ideeën

Een hele variëteit aan ideeën, projecten, bedrijven en opvattingen dus. Die andermaal duidelijk maken dat voor een goede, soepele werking van de arbeidsmarkt niet alleen recruiters nodig zijn die vacatures vullen, maar af en toe ook mensen die anders durven kijken. Dat was min of meer de rode draad van alle sprekers die aan de uiteindelijke prijsuitreiking vooraf gingen.

Zoals Ruerdje van Mierlo, algemeen bestuurslid bij de NOLOC, die onder leiding van LoopbaanPro Award-juryvoorzitter Ester Leibbrand in gesprek ging met Birgit Vandermeulen, loopbaancoach bij Feelwise, en een van de winnaars van vorig jaar (foto hierboven). Zij vertelde onder meer over wat het winnen van die prijs voor haar betekend heeft, en hoe ze er ook nu nog nieuwe klanten uithaalt. ‘Maar in alle bescheidenheid, hoor. Want er zijn ook nog heel veel andere heel goede coaches in Nederland.’

Van Mierlo benadrukte: ‘Of er een recessie komt of niet, de arbeidsmarkt blijft gewoon krap. Dat blijkt gewoon uit alle onderzoeken. Dat is moeilijk aan de ene kant, maar biedt ook echt wel kansen. Er komt eindelijk nog meer aandacht voor het ontwikkelen van de mensen die je al hebt.’

Intelligence Group-directeur Geert-Jan Waasdorp sloot daarbij aan, en pleitte tegelijk ook voor een ‘duurzaamheidslabel’ voor vacatures. ‘Zoals we een energielabel hebben voor je huis, zou je ook zo’n label voor elke vacature willen. Waarmee duidelijk wordt of die vacature voor de toekomst geschikt is. Of dat je skills leert in dat beroep. Is het een werkgever die er goed voorstaat? Noem het een employability-label zo je wil. Daarmee kun je werkgevers helpen.’ En werkzoekenden ook, vulde dagvoorzitter Leibbrand meteen enthousiast aan.

Drempels weg

Daarna was het de beurt aan drie heren om nader in te gaan op hoe je de arbeidsmarkt inclusiever kunt maken, zodat minder mensen langs de zijlijn blijven staan. Zo was er Stephen Arts die uitlegde hoe je jouw bedrijfscultuur inclusiever maakt en drempels kunt wegnemen. En hoe hij, als half-Nederlands/half-Surinaams, geboren in de Amsterdamse Kinkerbuurt, nu jong, multicultureel talent begeleidt bij hun eerste schreden op het pad naar loopbaansucces.

‘Eigenlijk is de derde levensfase het geschenk van de eeuw. Maar we verzuimen om het uit te pakken.’

Hij kreeg aanvulling van onder meer Maarten Westerduin, die namens SkillsCV uitlegde hoe je een meer skillsgerichte arbeidsmarkt kunt inrichten. En van Martin Reekers, die kwam vertellen hoe je gepensioneerden aan je kunt binden die graag nog iets willen bijdragen. Waarbij hij zich zelfs even afvroeg of we nog wel aan een verplichte pensioengerechtigde leeftijd moeten vasthouden. ‘Eigenlijk is de derde levensfase het geschenk van de eeuw. Maar we verzuimen om het uit te pakken.’

Technisch was het evenement overigens weer prima in orde, dankzij de inspanningen van WBNRS.

Kim Davelaar was aanwezig om dé startpagina voor loopbaanprofessionals onder de aandacht te brengen: Platformnaarwerk.nl. Een (gratis) platform waarop loopbaancoaches eenvoudig alle hulpmiddelen kunnen vinden waarmee ze hun cliënten kunnen helpen. ‘Bij het samenstellen ervan merkten we de noodzaak ervan’, vertelt de ervaren projectmanager. ‘Want ondanks dat we veel connecties in verschillende sectoren en branches hebben, bleek het tóch lastig om goede begeleidingstools op te sporen. Kun je nagaan hoe lastig die zoektocht tot nu toe voor de gemiddelde zelfstandige coach moet zijn geweest!’

Beeldimpressie van Spring Consulting, die bij de cases helaas niet in de prijzen viel.

Bekijk de hele video:

Bekijk hier de hele uitzending van LoopbaanPro Live van 15 december 2022:

LoopbaanPro Live from WBNRS on Vimeo.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners